De Duiste herder, de Duitse dog, de Rottweiler, allemaal populaire hondenrassen uit de wereld en afkomstig uit Duitsland. Welke hondenrassen komen er nog meer uit Duitsland?

Duitse herder

duitse herder

In een lijstje van Duitse hondenrassen hoort de Duitse herder natuurlijk op de eerste plaats. Niet alleen in Nederland (tweede plaats), maar over bijna de hele wereld een zeer populair hondenras. De herder is zeer gehoorzaam, maar ook intelligent, een perfect combinatie om snel dingen te leren. De herder zie je veelal in de buurt van zijn baas (en gezin), hij is onvoorwaardelijk trouw en waaks en kan daarom tegen buitenstaanders soms argwanend zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk om de herder vanaf pups af aan goed te socialiseren (is natuurlijk belangrijk bij ieder hondenras).

Wil je meer weten over Duitse Herder? Hier lees je 10 leuke weetjes.

Teckel

Teckel 2
Teckel

De Teckel is ook wel bekend onder de naam dashond (of Dachshund of Dackel in het Duits) en dat heeft alles te maken met de oorspronkelijk functie van dit Duitse ras, ze waren favoriet bij het jagen op dassen. De Teckel heeft een goede reuk en kan een spoor blijven volgen als er ook vergelijkbare geursporen op dezelfde plek zijn. Omdat de hond klein en laag is en hangende oren heeft is de Teckel zeer geschikt voor het in tunnels ondergronds zoeken naar prooidieren. De honden drijven dan de prooidieren uit de tunnels zodat jagers ze kunnen jagen.
Ondertussen zijn teckels ook zeer populair als huishond, zowel de standaard teckel (tot 15 kg) en de dwergteckel (8-10 kg) staan in de top 20. Er is ook nog een Kaninchen teckel met een gewicht tussen de 3 en 6 kilogram.

Dobermann

Dobermann

De Dobermann is populair als waakhond en gezinshond. Dat kan ook beide, want hij is sterk, intelligent, en vriendelijk. Oorspronkelijk werden ze ingezet voor hard werk op het platteland, maar nu zijn ze meer en meer gedomesticeerd. Een stevig, gespierd lichaam blijven ze wel hebben, en ze zijn intelligenter dan je verwacht. Sommige mensen denken dat dit gevaarlijke honden zijn, die steeds op het punt staan om te bijten. Onzin, net als elk ander hondenras moeten ze gewoon goed gesocialiseerd worden, dan zijn het vriendelijke huisgenoten voor de man. Het probleem is natuurlijk dat als een Dobermann niet goed wordt opgevoed en toch bijt de gevolgen erger zijn dan wanneer een kleine Chihuahua bijt (die overigens het vaakst bijten van alle hondenrassen). Ook bij de Dobermann wordt vaak de oren en staart gecoupeerd. Gelukkig is dit ondertussen in heel de wereld verboden!

Duitse dog

duitse dog

De Duitse Dog is niet de zwaarste hond ter wereld, maar wel de hond met de hoogste schofthoogte. Een Duitse Dog staat dan ook in het Guinness Record boek, namelijk Zeus. Hij meette 112 centimeter van poot tot schouder.
Vroeger werd de Duitse Dog gebruikt om te jagen op beren, everzwijnen en herten. Zij waren in staat deze dieren zelfstandig te doden. Nadat de drijfjachten stopten werd de dog een hond voor de liefhebber. Ondertussen zijn ze perfect te houden als gezinshond. Natuurlijk geldt ook hier weer dat goede socialisatie essentieel is, een beet van een Duitse dog heeft veel meer gevolgen dan eentje van bijvoorbeeld een slecht opgevoede teckel!

Poedel

Poedel

Ondanks de naam, en het feit dat de Poedel de nationale hond is van Frankrijk, komt de poedel oorspronkelijk niet uit Frankrijk maar uit Duitsland. Hier heet het ras ‘pudel’ wat zoveel betekent als spatten in het water. En dat is ook niet zo gek want dit ras is een echte waterhond die al meer dan 400 geleden gebruikt werd bij de jacht.

De poedel is hypoallergeen en verhaart niet ideaal voor mensen met een allergie. Ze worden tegenwoordig zelfs veel gekruist met andere honden om hypoallergene hondenrassen met andere karakteristieken te krijgen. De labradoodle is de bekends, maar of deze ‘doodle‘ rassen ook echter hypoallergeen zijn is maar de vraag.

Affenpinscher

Affenpinscher

De kleine Affenpinscher komt ook uit Duitsland. In het Duits betekent ‘affen’ aap, hij heeft dan ook een ‘aapachtig’ gezichtje. Oorspronkelijk gefokt om graanschuren, maar ook keukens te ontdoen van knaagdieren. Ze worden omschreven als zelfverzekerd, onbevreesd, grappig, eigenwijs, nieuwsgierig, avontuurlijk en actief. De vacht is wat ruiger bij de kop, maar dit is vooral uiterlijk vertoon het is verder wel netjes. De Affenpinscher houdt van aandacht en wil uitgedaagd worden, niet zo gek gezien hun functie in het verleden.

Grote schnauzer

Grote schnauzer

De grote schnauzer, ook wel bekend als de Riesenschnauzer, wordt sinds 1880 gefokt. Het is de grootste van de drie type Schnauzers. De scnhauzer is een goede gezinshond, maar heeft ook een waaks karakter en vooral deze grote variant kan dus goed worden ingezet als waakhond. Voordeel van dit ras is ook dat ze niet verharen, ideaal dus voor mensen met een allergie!

Boxer

boxer

De Boxer behoort tot de groep van dogachtigen. Eind 19e eeuw is de boxer in Duitsland gefokt. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen zoals een Mastiff. Tegenwoordig staan de boxers bekend als goede huishonden. Ze hebben veel beweging nodig, en willen altijd lekker spelen. Boxers staan er wel op bekend dat ze flink kunnen kwijlen. Je zult dus wat vaker je huis moeten poetsen als een boxer enthousiast met zijn kop schud!

Rottweiler

Rottweiler - duits hondenras

Deze krachtige honden zijn vooral harde werkers. Zo werden rottweilers ingezet om karren te trekken en vee te bewaken. Je kunt deze honden bijna niet moe krijgen, wat een rottweiler een uitstekende waakhond maakt. Ook hun bijtkracht van 328 psi helpt natuurlijk mee. In veel landen wordt deze hondensoort door de politie gebruikt, aangezien het ontzettend sterke dieren zijn die bovendien geen angst kennen.

Weimaraner

Weimaraner

Om de Weimaraner wordt een strijd gestreden. Zowel Duitsers als Fransen willen deze jachthond als hun hondje beschouwen. De Weimaraner is een Duiste staande jachthond en wordt zelfs gezien als het oudste ras. Maar de Fransen willen met de eer strijken door te beweren dat de hond al voorkomt op oudere wandtapijten en schilderijen. Hoe het ook zij: een hond die op de Weimaraner leek, werd cadeau gedaan aan Karl August, de groot hertog van Weimar. Met deze hond begon men te fokken en lange tijd mocht alleen op het Weimarse hof hiermee door gegaan worden. Daarmee is de naam in ieder geval verklaard!