Honden zijn onze beste vrienden. Ze bestaan in alle afmetingen, kleuren en rassen. De meeste van deze viervoeters zijn trouwe gezelschapsdieren. Maar er bestaan er ook anderen. Honden zijn in staat tot bijzonder knappe dingen. Wij lijsten 10 spannende verhalen voor je op over super stoere honden.

10. Judy de Engelse pointer

judy

Honden worden reeds eeuwen ingezet in het leger. Ze bewaken kampen, volgen sporen en verhogen het moraal van de manschappen. Maar Judy, een Engelse pointer, deed meer dan dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Ze zat mee op een schip dat getorpedeerd werd tijdens vijandelijkheden. De hond en een deel van de crew konden zich redden en spoelden aan op een onbewoond eiland. Helaas geen Temptation Island! Het was Judy die ieders leven redden door een zuivere bron van water te vinden. Later beschermde ze de soldaten tegen slangen, schorpioenen, krokodillen en zelfs tegen een moordlustige Japanse soldaat. Op het einde van de oorlog werd de hond op een schip naar Engeland gezet. What a happy ending!

9. Rocky the Nederlandse herder

rocky

Politiehonden zijn gedisciplineerd en loyaal. De Nederlandse herder Rocky werkte zes jaar lang voor de Lakewood politie in Colorado. Ze werd een nationale bekendheid wanneer ze in 2002 een gewapende bandiet ving. De crimineel schoot op Rocky, maar die gaf niet op, ondanks de opgelopen verwondingen. Na een korte rustperiode om te genezen mocht Rocky weer in actieve dienst, en ze bleef de schrik van de boeven uit de buurt.

8. Eve de rottweiler

Eve

Honden hebben een natuurlijke afkeer van vuur. In 1991 reed de verlamde vrouw Kathie Vaughan in haar wagen in Indiana wanneer ze een explosie hoorde in haar motor. Ze stopte, maar geraakte niet op tijd bij haar rolstoel. Haar wagen vulde zich ondertussen met zwarte rook. Kathie verloor het bewustzijn. Gelukkig was haar trouwe viervoeter Eve bij haar. Eve sleurde haar uit de auto, ver genoeg van het brandende voertuig. Juist op tijd. Een ontploffing vernielde alles in de wagen.

7. Layka de Belgische Mechelse scheper

Layka Wardog

Mechelse schepers staan bekend voor hun onuitputtelijke energie. Deze Layka is echter nog een klasse apart. Deze hond maakte deel uit van het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Afghanistan. De hond werd tijdens een hinderlaag onder vuur genomen door de vijand. Layka kon hen echter aanvallen, en vermijden dat de rest van haar team werd uitgeschakeld. Layka was zwaar gewond, maar de dierenarts sloeg erin haar terug op de been te krijgen, als was het maar op drie poten. Ze keerde terug naar de VS onder begeleiding van Sergant Julian McDonald. Die behandelde haar met liefde en geduld, zodat Layka terug een normaal ‘burgers’leven kon leiden. Ze werd een gewaardeerd lid van de familie, en de beste vriend van de kinderen van het gezin.

6. Chips de straathond

Chips

Deze waakhond moest in 1943 de derde infanterie beschermen in Sicilië. Deze divisie kwam onder vuur te liggen bij hun aankomst aan de kust. De soldaten geraakten geblokkeerd, maar de hond wist zich los te trekken en de vijandelijke linies aan te vallen. Die kwamen uit hun schuilplaats en gaven zich over. Ook de volgende nacht beschermde Chips zijn manschappen door hen te behoeden van een verrassingsaanval die uitgevoerd werd door tien Italiaanse soldaten.

5. Blue de Australische veedrijvershond

Blue

Deze held zette zijn leven op het spel om dat van zijn vrouwtje te redden. Doen die op 85 jarige leeftijd viel, en niet meer rechtgeraakte, wist hij haar te redden van een reuzengrote alligator. Op haar geschreeuw was dat beest afgekomen. Bleu ging tot de aanval over en redde de oude dame van de dood. Ze werd uiteindelijk afgevoerd naar het ziekenhuis en kon haar spannend verhaal navertellen.

4. Endal de Britse labrador

Endal

Eigenlijk zijn alle assistentiehonden helden, maar deze Endal behoort toch tot een bijzonder categorie. De hond werd toegewezen aan een navy officier met de naam Allen Parton. Die man leed aan bijzonder hevige hoofdpijnen, en verloor zo 50% van zijn geheugen. Endal assisteerde zijn baas door bijvoorbeeld zijn pin nummer te onthouden, zodat die geld kon afhalen bij de bank. Hij kende ook het boodschappenlijstje van zijn baas, en kon de producten zelf van de schabben halen. De hond wist zelfs hoe hij de was moest doen. Endal redde het leven van zijn baasje toen die in 2001 werd aangereden door een auto en uit zijn rolstoel vloog. Hij zocht het mobieltje, dekte Allen onder een deken en zocht hulp in een nabijgelegen hotel. How cool is that?

3. George de jack russell

George

Deze moedige hond speelde in 2007 met een groepje kinderen in het stadje Manaia in Nieuw-Zeeland. Het vreedzame spelletje werd echter onderbroken toen een troep pitbulls voorbijkwam en één van de kinderen, een vierjarige jongen, aanviel. Dat zinde George niet. Hij ging in de aanval, gooide zichzelf tussen de gevaarlijke pitbulls en de kinderen. Die laatste konden op die manier ontsnappen. Voor kleine George liep het verhaal niet vrolijk af: hij overleed aan zijn opgelopen verwondingen.

2. Gander de Newfoundland hond

Gander

We duiken weer in de Tweede Wereld Oorlog voor nog een bijzonder spannend hondenverhaal. Gander was een zwarte Newfoundland hond. Dit ras is oorspronkelijk gekweekt om vissers te helpen bij hun activiteiten. Ze zijn genetisch afgericht om mensen te helpen die dreigen te verdrinken. Er bestaan heel wat verhalen waar ze deze hun taak met verve uitvoeren. Deze reus was met zijn Canadese troops in Hong Kong. Wanneer de vijand een nachtelijke aanval uitvoerde, werd de zachtaardige hond een kanonbal van geweld: hij viel de vijand aan en beschermde zo zijn gewonde maten. Hoe deed hij dat juist? Hij nam de handgranaat van de vijand in zijn bek en bracht die terug naar zijn oorspronkelijke eigenaars. Die gingen, boem, de lucht in.

1. Trakr de Duitse scheper

Takr

De terroristische aanvallen van 9/11 in New York waren traumatiserend voor de menselijke hulpverleners. Maar we vergeten de reddingshonden niet, die werden ingezet in de zoektocht naar overlevers. Niemand was zo goed als Trakr de Duitse scheper. Samen met zijn begeleider James Symonton was de hond als één van de eersten aanwezig op de site. Hij bleef er totdat de laatste overlevende levend werd gered. Hij werkte zo hard, dat hij op het einde instortte van vermoeidheid. Hij kon daarna goed uitrusten van zijn heldhaftig gedrag. De hond werd 15 en onderzoekers bestudeerden zijn dna om te bekijken of hij gekloond kon worden voor een nieuwe generatie reddingshonden.

bron: mandatory.com