Bijna iedere hondeneigenaar geeft weleens wat van zijn eigen eten aan zijn hond. Wie kan nou die grote lieve ogen weerstaan die je aanstaren bij iedere hap?! In principe kan dit niet zoveel kwaad (zolang je op het gewicht van je hond let), maar je moet oppassen, want niet al het eten dat wij eten is gezond voor je hond, en soms eten is zelfs giftig en heel gevaarlijk. In het ergste geval kan het zelfs tot de dood van je hond leiden!!

Een kanttekening: veel mensen reageren op dit soort lijstjes met: ‘maar mijn hond heeft altijd dit gegeten, en is wel 15 jaar oud geworden’. Vergelijk dit met mensen die hun hele leven roken en drinken en heel oud worden. Ieder mens is anders, en iedere hond ook. Wetenschappelijk is bewezen dat de volgende stoffen niet goed zijn voor je hond. Dit betekent niet dat iedere hond er slechter van wordt, maar het zou je maar gebeuren dat het wel schadelijk is voor jouw hond. Dan sla je jezelf toch voor je kop? Pas dus op met deze soorten eten voor je hond!

Chocolade

chocolade
foto: André Karwath / Wikicommons

Een van de gevaarlijkste soorten eten voor een hond is chocolade. En dan vooral pure chocolade of cacao. In cacao zit de stof theobromine. Deze stof kan bij honden leiden tot een onregelmatige of sneller hartslag, en in het ergste geval tot een hartstilstand. Het is afhankelijk van het type chocolade en de grote van de hond hoe schadelijk het is, hier vind je een tabel waarin het precies staat uitgelegd. Hoe kleiner de hond, hoe sneller chocolade een probleem is. Heeft je hond chocolade gegeten dan is het sowieso verstandig om de dierenarts te bellen. Hoe sneller hoe beter, want zolang theobromine nog niet in het bloed is opgenomen hoe makkelijker in te grijpen. Ook belangrijk om te weten, in cacaodoppen die vaak in tuinen worden gebruikt zit ook cacao, en deze zijn dus ook gevaarlijk voor de hond!!

Rauw Varkensvlees

varkensvlees

Een ander product waar je heel goed mee op moet passen is rauw varkensvlees. Je kunt prima je hond een stukje rauwe kip of rund toewerpen tijdens het snijden, maar nooit varkensvlees! Waarom niet? Varkens kunnen besmet zijn met het Aujeszky virus, ook wel pseudo rabiës genoemd. Rabiës is ook wel bekend onder de naam hondsdolheid, en de symptomen van deze besmetting zijn hiermee vergelijkbaar, vandaar pseudo. Als je hond besmet is geraakt is er geen antistof en de ziekte eindig dan ook dodelijk. Als het vlees goed is verhit, dan sterft het virus, en is het vlees dus wel veilig voor honden. Let bijvoorbeeld goed op bij een BBQ. Heb je koteletjes, of varkenshaas spiesjes, leg dit goed weg zodat je hond er niet bij kan!

Druiven (en Rozijnen)

druiven

Druiven, en dus ook rozijnen (gedroogde druiven) zijn giftig voor honden. Waarom dit precies is, dat weet men nog niet. Er zit iets in druiven dat schadelijk is voor de nieren van honden. Ook weet men nog niet of het eten van elke dag één druif net zo erg is als wanneer een hond in een keer een hele hoop druiven eet. Waarschijnlijk stapelt de schade zich op. Beter is het dus gewoon om je hond maar helemaal geen druiven te geven.

Avocado

Avocado
foto: David Monniaux / wikicommons

Een andere vrucht die gevaarlijk is voor honden is de Avocado. Avocado bevat de stof persine, niet giftig voor mensen, maar wel voor honden. De stof zit in de schil en de pit. Honden kunnen persine niet afbreken, en dit leidt to sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauwverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, en verminderd uithoudingsvermogen.

Macadamianoten

Macadamianoten

Macadamianoten kunnen zeer schadelijk zijn voor je hond. Als je hond ervan gegeten heeft kunnen binnen 12 uur de volgende symptomen optreden: verlammingsverschijnselen aan de achterpoten, braken, lopen alsof hij dronken is, en een hoge lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen is de hond na 72 uur weer volledig hersteld. Maar het is altijd verstandig om even de dierenarts te bellen!

Rauwe aardappelen

aardappelen

Dit geldt niet alleen voor honden, maar ook voor mensen, pas op met ongekookte aardappelen. Er zit een stof in die solanine heet, deze komt vooral voor in de schil en de uitlopers van de aardappel. De vergiftiging kan leiden tot diarree, misselijkheid, ademnood en krampen. Een gekookte of gebakken aardappel kan geen kwaad voor honden.

Ui, Prei, Bieslook, Asperges, Knoflook

ui
foto: Osvaldo Gago / wikicommons

Ui, en andere groente uit de uien familie, kunnen zorgen voor beschadiging aan de rode bloedlichaampjes van honden. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Er zijn honden die mee-eten met de pot en dus veel van dit soort eten binnenkrijgen. Pas vooral op met grote hoeveelheden, een richtlijn is dat een hond niet meer dan 15 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht mag binnenkrijgen. Bloedarmoede bij honden uit zih in futloosheid, overgeven, kortademigheid en slecht eten.

Alcohol

alcohol

Een biertje voor de hond? Beter van niet! Net als bij mensen is alcohol slecht voor het lever van de hond. Mensen zijn echter een stuk groter dan honden en kunnen dus ook meer alcohol verdragen. Hoe kleiner de hond, hoe gevaarlijker alcohol. Alcohol bij honden kan leiden tot braken, diarree, coördinatie problemen en in het ergste geval tot een coma.

Xylitol

Xylitol

Xylitol is een zoetstof in zit in veel ‘light’ producten. Bij honden kan een teveel aan Xylitol zorgen voor een verlaagd bloedsuiker. Symptomen hiervan zijn braken, zwakte en slapheid, toevallen, leverfalen en coma

(Te veel) zuivelproducten

melk
foto: Esad Hajdarevic / Wikicommons

Een beetje melk is niet slecht voor de hond, en de meeste honden vinden het heerlijk! Geef alleen niet teveel, want in zuivelproducten zit lactose, en dit is voor honden moeilijk afbreekbaar. Een teveel, of bij honden die gevoelig zijn voor lactose, kan leiden tot diarree.

Gekookte botten

gekookte bot

Honden vinden het geweldig om op een lekkere bot te kluiven. Echter, je kunt niet zomaar iedere bot geven. Honden moet leren om botten te eten, je begint eerst met ‘makkelijke’ botten als een kippennek. Maar belangrijker, geef nooit een gekookte bot. Deze veranderen namelijk van structuur en kunnen splinteren, heel gevaarlijk voor de hond! Geeft dus niet het botje van je kippenpoot aan je hond! hier lees je meer over botten geven aan honden.

bron: puppyopvoeden.nl, puppyplaats.nl

41 reacties

  1. Geachte,

    Is het waar wanneer ik gedroogde kippenbillen maak en deze niet boven de 50 graden laat komen deze net versplinteren?

    Mvg,

    Gust

  2. Hoi
    Mijn heefr zonderdat ik het doordat spek gegeten vannde pannekoeken is dat erg
    Mvg
    Sophie

  3. Mocht je hond last hebben van diarree dan raadt ik Organimal – Darmen in Balans aan.
    Dit is 100% natuurlijk met pre en probiotica. De diarree van mijn hond was zo verdwenen

  4. Jouw Moeders Moeder on

    Wat een gedoe om een opmerking van een zin die voor geen meter klopt schei je uit zeg

  5. Hallo mijn hondje heeft een stukje snij worst op gaat ze nu dood want ik ben helemaal overstuur het is zo’n rond worst en er viel een stukje op de grond maar gaat ze nu dood ?

  6. Leny Van Wijngaarden on

    Wat een enge mensen heb je toch ga werken of zo of zoek een andere site om te gallen ENGNEK men anoniem. En doe het met je naam

  7. Ik keek net niet en mijn hond at mijn neefje op… kan er iets gebeuren nu met mijn hond? Ik vind het namelijk heel vies om kots op te ruimen of hond naar dierenarts brengen..

    Het neefje was toch irritant dus zo erg was dat niet.

Leave A Reply

Over

Op hondenfun.nl schrijven we weetjes & lijstjes over honden en hondenrassen

Hondenfun.nl is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107