Je houdt van honden, maar je hebt een hekel aan de allergieën die ze met zich mee kunnen brengen. Je droom over een hond valt in duigen! Maar het is nog niet te laat… Er bestaan hypoallergene honden die je ogen niet laten tranen, en niezen in het verleden plaatsen. Er zijn namelijk hondenrassen die niet verharen, en misschien nog wel belangrijker (want dit is meestal de oorzaak van de allergie) geen huidschilvers verliezen.

LET OP! Heb je een hondenallergie? Koop niet zomaar een hond gebaseerd op lijstjes van het internet. Praat met de fokker, of vraag informatie aan de fokvereniging van een hondenras. Niks erger dan een hond moet terugbrengen als je toch last krijgt van allergieën!!!

Poedel

Poedel
foto: Mariofan13 / Wikicommons

Bij de poedel heb je zelfs keuze in de grootte: Standaard, Mini, en Toy. Ze zijn allemaal hypoallergeen. Dit ras verhaart niet, maar je moet hun vacht wel goed onderhouden. Dit houdt in dat je regelmatig zult moeten kammen en wassen. Daarentegen zijn Poedels zeer intelligent en ze worden vaak gekruist met andere rassen om zo hypoallergene design honden te verkrijgen (zoals de Labradoedel of de Maltipoo).

Chinese Naakthond

chinese naakthond
foto: Wiki.awal / wikicommons

Als je maar zo weinig haar hebt, is er ook maar een kleine kans dat je iemand aan het niezen maakt. De Chinese Naakthond is zo goed als kaal, dus van huidschilfers of losse haren kun je eigenlijk niet spreken. Dit kleine schoothondje houdt je niet alleen allergie-vrij, maar zal ook elke kans grijpen om met je te knuffelen.

Havanezer

De Havanezer is een aanhankelijk, vrolijk en zachtaardig hondje, zeer leergierig en intelligent. Hij houdt van spelletjes en van gezelligheid. Hij is makkelijk in de omgang met andere huisdieren, ook katten en hij verdraagt kinderen prima, mits hij niet geplaagd wordt. Het is een gevoelig hondje, dat zich terug zal trekken als er met stemverheffing tegen hem opgetreden wordt.

Maltezer

Het kleine maltezer hondje is al een heel oud hondenras, ze komen oorspronkelijk van het eiland Melita. Ze kwamen hier al ongeveer 900 jaar voor Christus voor. Ze zijn dan ook de stamvader van een aantal andere kleine hondenrassen als de Yorkshire, de Bolognezer, de Havenezer en de Bichon-frisé. Ze zijn altijd populair geweest, vooral bij vrouwen, en werden vooral gebruikt als schoothondje. Maltezers houden van aandacht en zijn heel vriendelijk.

Bichon frisé

De van oorsprong Franse, Bichon frisé heeft wel wat weg van de maltezer, alleen dan wat groter. Ze zijn levendig en trots. Let er wel op dat de vacht vraagt om intensieve verzorging

Shih Tzu

Shih Tzu
foto: Skrglue / wikicommons

Koninklijk en evenwichtig als de Shih Tzu is, zou hij nooit zoiets ongeciviliseerds doen als je aan het niezen maken. Zijn lange, luxe haar zorgt maar voor zeer weinig schilfers, wat goed nieuws is voor je allergieën… maar het betekent ook dat je veel werk zult moeten steken in het onderhouden van de vacht om hem er goed uit te laten zien.

Basenji

Basenji
foto: Andrea Arden / flickr

Iets minder bekend dan de andere rassen die hier genoemd worden, maar ook de Basenji houdt je allergieën in toom. Zijn korte haren betekenen een makkelijk onderhoud van zijn vacht. Extra voordelen: Deze hond blaft niet en hij houdt van rennen en jagen.

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier
foto: Christian Glöckner / Wikicommons

Dit vrolijke kleine hondje is niet alleen hypoallergeen; hij is ook nog eens enorm energiek en zijn liefde kent geen grenzen. Natuurlijk heeft zijn lange vacht wel wat onderhoud nodig, maar hij is zo aimabel dat je hier überhaupt geen moeite mee zult hebben. Lees hier een aantal leuke weetjes over de Yorkshire.

Airedale Terrier

Airedale Terrier
foto: Ioan Bodean / Flickr

Deze authentieke Engelse terriër is een geweldige toevoeging aan een allergie-vrije familie. Een slimme hond die van kinderen houdt, hij leert snel en hij wordt graag bezig gehouden. Zijn vacht is misschien niet de zachtste die je kunt vinden, maar in ruil daarvoor laat hij je ogen in ieder geval met rust.

Bouvier

bouvier
foto:Eva Nordlund / Wikicommons

Als je van grote honden houdt, maar niet je allergie naar een nieuw hoogtepunt wilt tillen, dan is de Bouvier de perfecte keuze voor jou. Loyaal, vriendelijk en geweldig met kinderen. Deze hond is erg populair bij allergische mensen, omdat hij maar één keer per week geborsteld hoeft te worden om dood haar te verwijderen.

Schnauzer

Schnauzer
foto: Nunne Bard / Wikicommons

Net als de Poedel zijn er drie soorten: Reus, Standaard en Miniatuur. Het maakt niet uit welke grootte je uitkiest; je kiest een niet verharende hond. Hij zal aan je zijde te vinden door dik en dun en je familie koste wat het kost beschermen.

Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier lijkt qua uiterlijk wel een beetje op een lammetje. De oorsprong van de Bedlington Terrier ligt in de 18e eeuw in Engeland. Zigeuners gebruikten dit ras om op ongedierte te jagen, daarom krijgt de hond weleens de bijnaam ‘gypsy hond’. De Bedlington Terrier heeft een enorme energie, is intelligent en houdt van mensen.

Lhasa Apso

Dit hondje heeft lang haar over zijn hele lichaam, ook in de staart, daarom wordt er wel eens gesproken over het hondje met twee hoofden. De Lhasa Apso is trots, intelligent en kan wat afstandelijk zijn, maar is wel erg trouw aan zijn baasje.