De Franse Bulldog is stevig en gespierd, heeft een vrij platte en brede snoet en kenmerkend zijn natuurlijk de rechtopstaande oren. Volgens de richtlijnen hoort een Franse Bulldog tussen de 8 en 14 kilogram te wegen. Wil je meer weten over dit hondenras, lees 8 onderstaande weetjes.
Afkomstig uit Frankrijk of toch Engeland?
De Fransen zeggen dat de Franse Bulldog oorspronkelijk uit Frankrijk komt, zoals je uit de naam kunt afleiden. Volgens de Engelsen echter is hij het kleine broertje van de Engelse Bulldog, gekruist met kleine Franse terriërs (vandaar de rechtopstaande oren), die naar Frankrijk zou zijn geëxporteerd.
Stevig, gespierd, rechtopstaande oren en een platte, brede snoet
De Franse Bulldog heeft een gedrongen lichaamsbouw. Hij heeft een brede rug die zeer gespierd is. De lendenen zijn stevig en kort. De hond heeft een knobbelige korte staart die tegen de billen drukt. Zijn borst is zeer breed, waardoor hij een krachtige en stoere indruk maakt. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten en staan ver uit elkaar. De kleine ronde voetjes staan een beetje naar buiten gericht. De Franse Bulldog heeft een korte hals. Zijn hoofd heeft een krachtige uitstraling, is breed en zelfs vierkant te noemen en heeft de zo karakteristieke rimpels voor de Franse Bulldog. Hij heeft een brede en platte schedel met een bol voorhoofd. De wenkbrauwen vallen op. De neus is kort en breed, noem het een wipneus! De lippen zijn dik en slap. De bovenlip moet de tanden geheel bedekken. Deze hond heeft brede, krachtige kaken. Bij het bekijken van de oren van dit ras zul je al snel aan een vleermuis denken. De ogen zitten laag en ver af van neus en oren. De ogen zijn groot en puilen als het ware ietwat uit. Wat betreft de tanden moet je er bij de aankoop op letten dat de snijtanden van de onderkaak voor de snijtanden van de bovenkaak staan. De Franse Bulldog heeft namelijk een onder voorbijtend gebit.
3 verschillende kleuren
De Franse Bulldog heeft een korte vacht. De vacht is glanzend, zacht en zeer dicht. Er zijn drie kleuren mogelijk bij dit ras: gestroomd met wit, wit met gestroomde vlekken (ook wel bont genoemd) en beige (fawn). Het verzorgen van de vacht is eenvoudig. In een periode van verharing kun je met een rubberen borstel de losse en dode haren verwijderen. Het gehele jaar door is een wekelijkse borstelbeurt voldoende, ook goed voor het contact met je hond.
Een echte mensenvriend
De Franse Bulldog is een gezelschapsdier. Het is een slimme, vriendelijke, vrolijke en speelse hond. Volhardend als hij perse iets wil! Het is de perfecte huishond en gooit hoge ogen als gezelschapsdier. Ziet er moedig uit door zijn bouw en is dat ook, kan zeer onstuimig zijn en is lichamelijk behoorlijk gehard. Vergis je echter niet door alleen op het uiterlijk af te gaan. Het is namelijk een gevoelige hond. De Franse Bulldog is zeer gevoelig voor je stem, maar ook voor stemmingen in huis. De hond is niet graag alleen (maar welke hond is dat wel?). Het is een aanhankelijke hond. Stop de hond niet in een kennel, maar laat hem of haar deel uitmaken van het gezin. Pas dan zal dit ras gelukkig zijn. Blaffen doet hij niet veel, maar bij onraad laat hij zich zeker horen. Het is een enthousiaste hond, soms een beetje te enthousiast.
Houd de plooien goed schoon
De vacht vraagt niet veel verzorging en is eenvoudig. De dode en losse haren met een borstel verwijderen in de verharingstijd en wekelijks borstelen het gehele jaar door. De voor deze hond karakteristieke gezichtsplooien hebben wel wat aandacht nodig, daar kan namelijk van alles in achter blijven. Deze plooien schoon houden is dus erg belangrijk. Soms geeft dat helemaal geen problemen, soms ook is het aan te raden deze plooien in te smeren met vaseline of een cleaner. Je voorkomt daarmee tevens die lelijke traanstrepen. De nagels dien je kort te houden, zeker als de hond niet vaak op een harde ondergrond loopt kan het nodig zijn deze nagels te laten knippen (dat kan bij de dierenarts of hondentrimsalon). Erg belangrijk dit op tijd te doen, de hond heeft last bij het lopen als de nagels te lang zijn. Vergeet niet de oren met enige regelmaat te bekijken op vuil en overmatig oorsmeer. Wanneer hij veel schudt met zijn hoofd, kunnen oorproblemen de oorzaak zijn.
Ze houden niet van warmte
Wellicht denk je dat deze hond het niet snel warm heeft, omdat een dikke vacht ontbreekt. Vergis je hier niet in. Dit ras kan niet goed tegen de warmte, dankzij de korte snuit. Je kunt zijn poten koelen als het erg warm is, begin hiermee al op jonge leeftijd, zodat hij hieraan went. Er is veel aandacht voor de korte snuit van de verschillende hondenrassen en de daarbij behorende luchtwegproblemen.
Puppies maken lukt ze niet zonder hulp
Mensen zijn veel te ver doorgeslagen bij het fokken van de Franse Bulldog. Zover dat het de meeste honden van dit ras door hun lichaamsbouw niet meer lukt om sex te hebben. En als het dan toch lukt, dan houden ze het door hun ademhalingsproblemen vaak niet lang vol. De meeste puppies worden dan ook geboren dankzij kunstmatige inseminatie. En als het gelukt is om zwanger te worden dan is ook het krijgen van puppies op de natuurlijke manier een probleem, vaak moet er een keizersnee aan te pas komen.
Een erkende fokker
Het is bij elk ras belangrijk dat je een hond bij een erkende fokker koopt. Vraag ook altijd of jij de puppy door jouw dierenarts mag laten beoordelen op gezondheid. Een bonafide fokker fokt niet op bestelling maar kan je vertellen wanneer het volgende nest wordt verwacht. Je komt op een wachtlijst. Een goede fokker besteedt aandacht aan de gezondheid van de honden. Hij laat je zowel de puppy’s als de moeder zien. Hij besteedt tijd aan het socialiseren van de puppy’s, door deze (regelmatig) in huis te laten en ze te laten wennen aan andere mensen, dieren en zaken die hij in de wijde wereld kan tegenkomen, ook aan verschillende geluiden. De bonafide fokker weet veel over zijn ras en wil weten waar zijn puppy’s terecht komen.
1 reactie
De hond die het meeste puppie’s heeft gekregen is Jain, het is een labrador en heeft op 22 Januari 2021, 16 puppies gekregen!!