De Pomeranian is meer dan alleen een schattig gezichtje; dit kleine hondenras heeft een persoonlijkheid die vele malen groter is dan zijn gestalte. Als je overweegt een Pomeranian aan je gezin toe te voegen, of gewoon meer wilt weten over dit boeiende ras, lees dan verder. In dit artikel verkennen we de unieke kenmerken en eigenschappen van de Pomeriaan.
De onmiskenbare uitstraling van de Pomeranian
Pomeranians worden vaak omschreven als ‘pluizenballen’ omdat ze eruit zien als ronde bollen vacht. Het zijn kleine, energieke honden met een gemiddelde hoogte van ongeveer 28 centimeter en een gewicht van 2 tot 4 kilogram. Ze hebben lange vachten die variëren van crème tot zwart, en alles daartussenin. Sommigen hebben een mix van tinten, terwijl anderen één effen kleur hebben. Hun spitse oren dragen bij aan hun vossenachtige uiterlijk, wat ze een schattige en ondeugende uitstraling geeft die gewoon onweerstaanbaar is.
De oorsprong van de Pomeranian
Er wordt aangenomen dat de Pomeranian uit Duitsland komt, specifiek uit de regio Pommeren, die grenst aan Polen en Duitsland. Dit ras wordt beschouwd als een miniatuurversie van het grotere Spitz-type. Deze spitz honden werden oorspronkelijk gefokt als werkhonden; ze waren bedoeld om sleeën te trekken in het Noordpoolgebied en vee te hoeden, zoals schapen of geiten, in Centraal-Europa. Dit verklaart ook hun dikke vacht, die hen goed voorbereidt op koude weersomstandigheden. Bovendien kan het luide geblaf van de Pomeranian worden verklaard door het feit dat ze vaak de taak hadden om over het vee en de huizen te waken.
Het temperament van de Pomeranian begrijpen
De Pomeranian lijkt in meer dan alleen zijn koninklijke manen op een leeuw; hij heeft ook het hart en de persoonlijkheid van de koning van de jungle. Poms zijn pittig, loyaal en waarschijnlijk dapperder dan honden die drie keer zo groot zijn. Ze zijn ook intelligent, speels en levenslustig, met een hart voor genegenheid en een verlangen om te behagen. Hoewel deze honden misschien onbevreesd zijn als het gaat om het verkennen van hun omgeving en het ontmoeten van andere dieren, kunnen ze ook gevoelig zijn voor ernstige verlatingsangst en geven ze er de voorkeur aan zo vaak mogelijk bij hun mensen te zijn. Dit maakt ze ideaal voor huizen waar iemand vaker aanwezig is.
Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Pomeranian
Als het gaat om de gezondheid van je huisdier, is het essentieel om bewust te zijn van mogelijke problemen die je in de gaten moet houden. Pomeranians zijn vatbaar voor verschillende kwalen. Oudere Poms kunnen last hebben van mobiliteitsproblemen, wat gebruikelijk is bij alle oudere honden. Een specifieke gezondheidsuitdaging waar ze waarschijnlijk mee te maken krijgen, is tracheale instorting, wat het voor hen moeilijk kan maken om te ademen. Daarnaast kan je Pom vatbaar zijn voor een gevoelige maag, droge hondenhuid en tandproblemen. Pomeranians zijn ook gevoelig voor verschillende soorten hartziekten.
Levensverwachting van de Pomeranian
Ondanks eventuele gezondheidsproblemen is de gemiddelde levensverwachting van een Pomeranian 12 tot 16 jaar, wat typisch is voor een hond van deze grootte. Als je Pom goed gefokt en verzorgd is, wordt verwacht dat hij een lang, gelukkig en gezond leven met je zal leiden. Het helpen van deze honden om hun langste en gezondste leven te leiden, omvat bewust zijn en alert zijn op de potentiële gezondheidsproblemen die hierboven zijn besproken en ze zorgvuldig beheren mochten ze zich voordoen. Proactieve preventieve hondenzorg is een must. Daarnaast zal ervoor zorgen dat ze een evenwichtig en voedzaam dieet eten en elke dag passende hoeveelheden beweging krijgen, je ook helpen om hun langetermijngezondheid en geluk te garanderen.
Pomeranians als gezinshuisdieren
Dankzij hun kleine formaat, schattige uiterlijk en vriendelijke en aanhankelijke temperament, maken Pomeranians uitstekende gezinshuisdieren. Ze zijn alert en vocaal, wat ze uitstekende waakhonden maakt, en ze kunnen goed overweg met kinderen en andere dieren. Echter, jonge kinderen en grotere honden moeten misschien nauwlettend in de gaten worden gehouden in de aanwezigheid van een Pom, omdat hun petite structuur hen nogal kwetsbaar maakt voor letsel. Deze kleine honden zijn het gelukkigst als ze bij de mensen zijn die ze liefhebben en zullen graag de trucs laten zien die je hen kunt leren.
Bewegingsbehoeften van de Pomeranian
Een van de voordelen van het bezitten van een kleinere hond is dat hun bewegingsbehoeften over het algemeen veel lager zijn, en de Pomeranian is geen uitzondering. Deze kleine hondjes doen het prima met ongeveer twee korte wandelingen per dag en hebben eigenlijk moeite met te lang actief zijn vanwege hun delicate luchtpijpen. Om deze reden is het beperken van hun activiteit belangrijk voor hun gezondheid. Echter, hun avontuurlijke aard betekent dat ze niet noodzakelijk gelukkig zullen zijn als ze de hele dag opgesloten zitten in een klein appartement – ze zijn het gelukkigst met een tuin of buitenruimte om te verkennen en rond te rennen terwijl je bezig bent met andere taken.
Het typische dieet van een Pomeranian
Vanwege de spijsverterings- en gebitsgevoeligheden van de Pom is het belangrijk om hun voeding precies goed te krijgen. Bovendien staat het ras bekend om zijn kieskeurige eetgewoonten! Hun hoge energieniveau betekent dat ze een bijzonder goed uitgebalanceerd hondendieet nodig hebben, rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, vitamines, mineralen en veel vezels. Je wilt misschien zoeken naar hondenvoer dat echt vlees (zoals kip of kalkoen) als hoofdingrediënt heeft en minder additieven en conserveermiddelen bevat die hun buik kunnen verstoren. Vanwege hun gevoelige tanden en spijsverteringssystemen kiezen veel eigenaren van Pomeranians ervoor om hun honden rauw voedsel te geven waarover ze meer controle hebben.
Socialiseren van je Pomeranian
Zoals al eerder vermeld, zijn Poms energieke en vriendelijke honden, wat hen tot sociale dynamieten maakt. Ze houden ervan om in de buurt te zijn van andere dieren en mensen, en je zult ze consequent moeten socialiseren om hen te helpen leren hoe ze (kalm) met anderen kunnen omgaan. Socialisatie moet een belangrijk onderdeel vormen van de puppytraining, naast het hen leren van basiscommando’s. Vroeg beginnen is de sleutel, en je puppy introduceren aan een grote verscheidenheid aan verschillende dieren en mensen zal hen helpen leren hoe ze rustig kunnen zijn in de buurt van anderen. Hen blootstellen aan verschillende omgevingen zoals parken en drukke straten zal hen ook helpen zich beter aan te passen.