De Franse zijn gek op honden. Vroeger waren ze populair bij de jacht en zelfs bij het Franse hof woonden honden. Maar nog steeds hebben veel Fransen een trouwe viervoeter in huis, al dan niet als werkhond. En de chauvinistische Fransen houden natuurlijk van hun eigen hondenrassen, wij zetten er 11 op een rij. O ja de Franse Poedel vind je niet in de lijstje, de nationale hond van Frankrijk komt namelijk oorspronkelijk niet uit Frankrijk, maar uit Duitsland!

Franse Bulldog

franse bulldog

De Franse Bulldog is stevig en gespierd, heeft een vrij platte en brede snoet en kenmerkend zijn natuurlijk de rechtopstaande oren. Volgens de richtlijnen hoort een Franse Bulldog tussen de 8 en 14 kilogram te wegen, echter de volwassen mannetjes halen tegenwoordig vaak de 18 kilogram. De Franse variant stamt waarschijnlijk af van de Engelse Bulldog. Deze is waarschijnlijk gekruist met een kleine Franse terriër (vandaar de rechtopstaande oren). Het ras werd vroeger nog gebruikt in gevechten tegen stieren in grote arena’s. Tegenwoordig is het natuurlijk een echte huishond. Levendig, vriendelijk, koppig, goed met kinderen, maar kan ook heel waaks zijn. Door hun korte neus hebben veel Franse Bulldoggen last met hun ademhaling. Ook het reguleren van de lichaamstemperatuur kan problemen opleveren. Met warm weer moet je daarom rustig aan doen de Franse Bulldog.

Épagneul nain continental

De Épagneul nain continental heeft een bijnaam die misschien bekender is bij mensen, de “Papillion”, oftewel vlinder in het Frans. In Nederland dan ook wel bekend als vlinderhondje. Deze bijnaam komt natuurlijk door de grote staande oren die wel wat weg hebben van een vlinder. Het is een leuk, lief en enthousiast ras. Met een gewicht van zo’n 3 a 4 kilogram een echt schoothondje, ze zijn ook gek op aandacht van het baasje.

Bassethond

Basset Hound
foto: Anderson Nascimento / wikicommons

De Bassethond heeft korte pootjes en daardoor een beetje een dwergachtig uiterlijk. Daarmee is meteen zijn naam verklaard: Basset is afgeleid van het woord “Bas”, wat in het Frans “laag” betekent. Oorspronkelijk is de bassethond gefokt voor de jacht op onder andere vossen en konijnen. Omdat ze zo laag op hun pootjes staan kunnen ze zich gemakkelijk bewegen door het stuikgewas, en kunnen ze hun neus tijdens het speuren goed op de grond houden wat voor grotere jachthonden moeilijk is. De basset is intelligent, rustig, aanhankelijk en zachtaardig met een groot uithoudingsvermogen. Erg sociaal en dus geschikt als huishond. Ze zijn echter wel gefokt om vocaal te zijn tijdens de jacht, veelvuldig blaffen kan dus een probleem zijn.

Basset griffon vendéen

Basset griffon vendéen

De basset griffon vendéen is er in twee formaten, petit en grand. Ook deze jachthonden worden gebruikt tijdens de jacht op klein wild in moeilijk begaanbaar terrein. Maar ondertussen is het ook een populaire huishond. Ze zijn zeer sociaal naar mensen, wat eigenlijk een eigenschap is van alle jachthonden aangezien die altijd hebben moeten samenwerken met mensen. Ook de Basset griffon vendéen kan de neiging hebben om veel te blaffen en te graven.

Beauceron

Beauceron

De Beauceron is een heel oud hondenras uit Frankrijk, het is een van de stamouders van de bekende Doberman Pinscher. Ze werden in de 19e eeuw gebruikt om kuddes tegen wolven te beschermen. In de Eerste Wereldoorlog werden ze ingezet als ijlbode en speurhond. In Frankrijk worden ze nog steeds gebruikt als herdershond en politiehond.

Briard

Briard

De Briard is een hondenras dat al sinds de middeleeuwen geliefd is bij de Fransen, in wandtapijten uit de 8e eeuw is de Briard al te zien. Vroeger werd de Briard gebruikt om kuddes vee te verdedigen tegen wolven en stropers. Na de Franse revolutie veranderde het werk van het ras geleidelijk in het hoeden van kuddes en het bewaken van eigendom. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger gebruikt als berichten- en reddingshond.
 

Pyrenese herdershond

Pyrenese herdershond

De Pyreneese Herder hoedt al eeuwen schapen in de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk. Pas in de Eerste Wereldoorlog liet hij zich voor het eerst buiten zijn bekende terrein zien, honderden (mogelijk duizenden) Pyrenese herders werkten als koeriers, speurhonden en waakhonden. Het ras kent twee vachttypes, ruw en glad.

Pyrenese berghond

Pyrenese berghond
foto: eartSpoon / Wikicommons

De Pyrenese berghond stamt uit de 15e eeuw. Toen werkte hij vooral als waakhond in de kastelen in de Pyreneeën. Ook werd hij gebruikt als kuddehond, voornamelijk om ze te beschermen tegen wolven. Tegenwoordig is de Pyrenese berghond vooral een familiehond. Ze zijn lief voor kinderen, maar hebben natuurlijk wel hun waaksheid behouden. Komt er iemand aan het gezin, dan komen ze aan hem. Ze zijn behoorlijk intelligent, en niet zo volgzaam als bijvoorbeeld een herder. Ze zijn gewend om zelfstandig te werken, en zullen dus niet altijd even goed luisteren.

Bordeauxdog

Bordeauxdog

De grote Bordeauxdog is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar werd ook ingezet voor gevechten met wolven en honden. Dit grote hondenras is zeer sterk en moedig en wordt daarom ook heden ten dag nog vaak ingezet als waakhond.

Épagneul breton

Épagneul breton

Vernoemd naar de Franse provincie Bretagne waar dit ras is ontstaan, alhoewel over de oorsprong weinig bekend is. De laatste jaren zeer populair geworden dankzij zijn talenten als jachthond en daarnaast zeer geschikt als huishond. Ze worden soms tot de Spaniëls gerekend, maar qua bouw lijken ze meer op een pointer of setter.

Leeuwhondje

Het moge duidelijk zijn waar de naam Leeuwhondje (Petit Chien Lion) vandaan komt. Dit hondje heeft wel wat weg van een leeuwtje. Ze waren vroeger zeer populair bij het Franse hof. Het is een echte gezelschapshond die gemakkelijk overal mee naar toe genomen kan worden. Ze staan bekend als eigenwijs en intelligent. Ze zijn zeer geschikt voor behendigheid.