De meeste honden in Nederland dienen tegenwoordig als huishond. Er zijn echter honden die nog steeds een duidelijke taak hebben, bijvoorbeeld het bewaken van gebouwen. We zetten de 16 beste waakhonden voor je op een rij. Veel van deze honden kunnen overigens ook prima als huishond worden gehouden, maar bedenk wel dat goede socialisatie essentieel is. Dit geldt overigens voor iedere hond, maar deze honden zijn groot, sterk, en gemaakt om te waken, als het dus fout gaat, dan gaat het ook goed fout!

Boerboel

Boerboel
foto: Jeff Vier / Wikicommons

De boerboel is een grote en sterke hond afkomstig uit Zuid-Afrika. Reuen moeten minimaal 66 centimeter hoog zijn en teefjes 61 centimeter. Het gewicht kan flink uiteenlopen van 50 tot 90 kilogram, dit heeft het er mee te maken dat de Boerboel nog een vrij recent ras is. De boerboel is een goede waakhond, maar kan ook een hele lieve hond zijn voor de familie. Hij maakte duidelijk onderscheid tussen gasten en indringers, als zijn familie zich bedreigt voelt zal de Boerboel er alles aan doen om ze te beschermen.

Fila brasileiro

SONY DSC
foto: Jacekjarz / Wikicommons

De geschiedenis van de fila brasileiro is niet helemaal duidelijk. De bloedhond is duidelijk zichtbaar, en waarschijnlijk zit ook de oude buldog en de mastiff in het ras. De fila kan gebruikt worden als waakhond van gezin, gebouwen maar ook veekuddes. Ze werken zelfstandig, maar zijn wel aanhankelijk aan de baas die ze goed gehoorzamen. Van vreemden moeten ze minder hebben. Goede socialisatie is dus essentieel, maar dat geldt voor alle waakhonden in deze lijst!

Rottweiler

Rottweiler
foto: Phil Sangwell / Flickr

De rottweiler is een van de populairste hondenrassen in Nederland. En dat is ook niet zo gek, want deze honden staan volledig in dienst van het gezin en doen niks liever dan aan alle dagelijks activiteiten van het gezin meedoen. Maar de rottweiler is ook een grote en sterke hond die perfect kan functioneren als waakhond. Zit iemand aan zijn familie, dan zitten ze ook aan hem. Deze intelligente hond wordt in bepaalde landen ook ingezet als politiehond.

Bullmastiff

Bullmastiff
foto: Fausto Moreno / Wikicommons

De bullmastiff is ontstaan uit een kruising tussen de mastiff in de Engelse buldog. Ze zijn in de 19e eeuw gefokt met als doel het beschermen van de jachtopziener. Hij is iets kleiner dan de gewone Mastiff. Door inkruising van bloedhonden heeft de Bullmastiff ook een zeer goede neus.

Kaukasische owcharka

Kaukasische owcharka

Van de drie Owcharka variaties is de Kaukasische de grootste. Dit ras is populair in Armenië, Georgië en Ciskaukasië. Owcharka betekent in Russisch herdershond, het is echter geen hoeder, maar een waak- en verdedigingshond van de kudde. Deze honden beschermden de kuddes tegen wolven, beren en ook mensen. Dit deden ze samen met andere honden, zonder inmenging van de herder. Deze honden bleven vaak een half jaar alleen met de kudde. het moge dus duidelijk zijn dat dit zeer zelfstandigen honden zijn!

Mastino

Neapolitan Mastiff
foto: Tim Dawson / Flickr

De Mastino napoletano is een van de oudste bekende hondenrassen. Er wordt gezegd dat de hond is gefokt in de tijd van Alexander de Grote. De Mastino napoletano is rustig en zeer evenwichtig van aard. Het opvoeden van de Mastino napoletano vereist een speciale aanpak, die alleen succesvol zal zijn als de eigenaar voldoende (praktijk)kennis van het ras heeft vergaard, en zelf rustig en zelfverzekerd kan optreden

Duitse Herder

duitse herder
foto: Morcri / Wikicommons

De Duitse Herder is een van de populairste hondenrassen in Nederland. De herder is zeer gehoorzaam, maar ook intelligent, een perfect combinatie om snel dingen te leren. De herder zie je veelal in de buurt van zijn baas (en gezin), hij is onvoorwaardelijk trouw en waaks en kan daarom tegen buitenstaanders soms argwanend zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk om de herder vanaf pups af aan goed te socialiseren (is natuurlijk belangrijk bij ieder hondenras).

Dogo Argentino

Dogo Argentino
foto: Christian PInatel de Salvator / Wikicommons

De Dogo Argentino is een Argentijnse hond. Het is een jachthond, maar wordt ook ingezet als waakhond, en kan gehouden worden als huishond.

Cane Corso

cane corso

De Cane Corso is stoer! Een echte waakhond en een bonk spieren! Oorspronkelijk afkomstig van het platteland van Italië waar hij schaapskuddes en boerenerven bewaakte. De huidige cane corso is een betrouwbare, sportieve hond. De cane corso is een zelfstandige hond. Hij is gek op zijn baas, maar vindt het ook leuk om er alleen op uit te gaan. Niet de makkelijkste hond dus om op te voeden. Maar als je ervaring hebt met honden en je socialiseert de Cane Corso gooit heb je een echte goede maat aan hem! Vaak worden de oren gecoupeerd tot een driehoek, maar dat ga jij als stoere eigenaar natuurlijk NIET doen!

Dogo canario

Dogo Canario

De Dogo canario komt oorspronkelijk van de Canarische Eilanden, voornamelijk Tenerife en Gran Canaria. De Dogo canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar voor vreemden is het een heel ander verhaal. De Dogo canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek.

Dobermann

Doberman Pinscher
foto: David Iannotti / Wikicommons

De Doberman Pinscher is populair als waakhond en gezinshond. Dat kan ook beide, want hij is sterk, intelligent, en vriendelijk. Zoals elke hond die leeft in een gezin is goede socialisatie essentieel bij een Doberman. Ditzelfde geldt voor kleine hondenrassen, maar als het fout gaat is de schade bij een grote hond vele malen groter!

Rhodesian ridge back

Rhodesian Ridgeback
foto: Hirode / Wikicommons

De Rhodesian Ridgeback, in Nederland ook wel bekend als Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond, is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk is de Rhodesian Ridgeback gefokt voor de jacht op groot wild zoals leeuwen, en ook om de mens en zijn huis te bewaken. Kenmerkend is natuurlijk de pronk op de rug, een strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit. Deze is vanaf de geboorte aanwezig. Het moge duidelijk zijn dat we te maken hebben met een sterk hondenras, veel beweging is voor deze atleet dan ook essentieel! Alleen een blokje om zal gegarandeerd problemen opleveren. De Rhodesian Ridgeback is hard op weg om een van de populairste hondenrassen in Nederland te worden. Ze bezitten ondertussen al de 6e plek.

Kangal

Kangal
foto: Tibilou / Wikicommons

De Kangal is een van de drie variëteiten van de Antaolische herder, een hondenras uit Turkije. De andere twee zijn de Akbas, en de Karabas. De Kangal is vaalgeel met masker. Van origine is de Kangal een berghond, gewend om ’s zomers en ’s winters buiten bij de kudde te verblijven en daar zelfstandig over te waken.

Komondor

Komondor
foto: Nikki68 / wikicommons

De Komondor is een herdershond uit Hongarije, het bestaat al sinds de 16e eeuw. De Komondor wordt voornamelijk gebruikt als waakhond voor het huis en erf, of verdedigingshond voor de kudde. Dit zie je ook terug in het karakter, ze zijn zelfstandig, dominant, moedig, en waaks. Ze kunnen ook wantrouwig zijn tegenover vreemden. Een goede opvoeding van de Komondor is dan ook essentieel. Niet een hondenras voor beginners.

Kuvasz

Kuvasz

Ook de Kuvasz komt uit Hongarije. Deze hond werd voornamelijk ingezet als kuddebeschermhond. De Kuvasz is nog zelfstandiger dan de Komondor, en ook hiervoor geldt dat het absoluut geen hond is voor beginners.

Grote Schnauzer

Grote Schnauzer
foto: Petrucha / Wikicommons

De grote schnauzer, ook wel bekend als de Riesenschnauzer, wordt sinds 1880 gefokt. Het is de grootste van de drie type Schnauzers. De scnhauzer is een goede gezinshond, maar heeft ook een waaks karakter en vooral deze grote variant kan dus goed worden ingezet als waakhond. Voordeel van dit ras is ook dat ze niet verharen, ideaal dus voor mensen met een allergie!

Puli

puli
foto: Puli1989 / Wikicommons

De Puli is een hongaars hondenras die opvalt door zijn bijzondere vacht, de hond doet denk aan rastafari. De vacht beschermt de hond zowel tegen kou als tegen vijanden. De puli is zelfstandig, dominant, waaks, moedig, sociaal, intelligent en trouw aan zijn baas. Hij is wantrouwig tegen vreemden. Deze kenmerken maken hem geschikt als herder en waakhond.

Amerikaanse Staffordshireterriër

Amerikaanse Staffordshireterriër
foto: Tatanga 2006 / Wikicommons

De Amerikaanse Staffordshireterriër, of Amstaff, is onstaan uit de kruising van een buldog en een terriër. Ze zijn ooit gefokt als vechthond, maar dat is lang geleden. Ondertussen zijn het perfecte gezinshonden. Maar sterk zijn ze natuurlijk nog wel, en dus goed inzetbaar als waakhond.