Een huisdiertje in huis hebben is heel gewoon. In Nederland wonen er wel 2,8 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Iedere eigenaar heeft zo zijn voorkeuren. De ene zweert bij een zwarte kat, de andere wil een grote herder. Maar stel, je bent een man, en je wil een nieuwe hond. Welke hond past er bij een stoere vent? Dat zijn niet noodzakelijk ‘macho honden’. Maar wel honden die qua grootte, uiterlijk, energie en karakter bij een echte vent passen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

10. Engelse Bulldog

engelse bulldog
Justin Rudd / wikicommons

Nee, een bulldog is geen oma-hond, maar een echte mannen-hond. Deze soort hond past bijzonder goed bij je man-cave. Een beest, dat tegelijkertijd een stoere, verdrietige en vriendelijke kop kan trekken. De meesten onder hen hebben opgeruimde persoonlijkheden, een groot voordeel bij dit ras. Een babe-magnet kan je hem niet echt noemen, maar ben je met je bulldog in het park aan het spelen, kun je er zeker van zijn dat je de aandacht van het andere geslacht trekt. Bulldog zijn namelijk bijzonder grappig, en wie vindt dat nou niet aantrekkelijk?

9. Husky

Husky
Bönisch /wikicommons

Think lege, koude landschappen. Eindeloze ijsvlakten. Koude wind met ronddwarrelende sneeuw. Dan denk je toch aan een husky in dit mannelijk landschap? Het voordeel van een husky in huis te hebben is dat hij je slede kan trekken, daar is hij oorspronkelijk voor gekweekt. Romantisch niet? Deze hond houdt ervan om fysiek in beweging te zijn om zo zijn energie kwijt te raken. Een wandelingetje doen mondt dus steevast uit in een stevige trek. En mocht jou onderweg iets overkomen, deze hond verdedigt zijn baas.

8. Engelse Mastiff

mastiff

Afgeleid van het Engelse woord ‘groot’, (een van de grootste hondenrassen) is deze hond een goede compagnon voor een stoere man. Lang geleden werden ze in dat land gebruikt om tegen de beren te vechten. Hun lichaam is langs de andere kant ook elegant. En het zijn loyale beesten die goed luisteren. Ook handig. Besef wel, ze hebben veel beweging nodig om geen luiaards te worden. Maar als jij hetzelfde plan hebt, dan is deze hond het deksel op je potje.

7. Cane Corso

cane corso

De Cane Corso is stoer! Een echte waakhond en een bonk spieren! Oorspronkelijk afkomstig van het platteland van Italië waar hij schaapskuddes en boerenerven bewaakte. De huidige cane corso is een betrouwbare, sportieve hond. De cane corso is een zelfstandige hond. Hij is gek op zijn baas, maar vindt het ook leuk om er alleen op uit te gaan. Niet de makkelijkste hond dus om op te voeden. Maar als je ervaring hebt met honden en je socialiseert de Cane Corso gooit heb je een echte goede maat aan hem! Vaak worden de oren gecoupeerd tot een driehoek, maar dat ga jij als stoere eigenaar natuurlijk NIET doen!

6. Dobermann

dobermann

Een bekend ras, dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt door de politie. Oorspronkelijk werden ze ingezet voor hard werk op het platteland, maar nu zijn ze meer en meer gedomesticeerd. Een stevig, gespierd lichaam blijven ze wel hebben, en ze zijn intelligenter dan je verwacht. Sommige mensen denken dat dit gevaarlijke honden zijn, die steeds op het punt staan om te bijten. Onzin, net als elk ander hondenras moeten ze gewoon goed gesocialiseerd worden, dan zijn het vriendelijke huisgenoten voor de man. Het probleem is natuurlijk dat als een Dobermann niet goed wordt opgevoed en toch bijt de gevolgen erger zijn dan wanneer een kleine Chihuahua bijt (die overigens het vaakst bijten van alle hondenrassen). Ook bij de Dobermann wordt vaak de oren en staart gecoupeerd. Gelukkig is dit ondertussen in bijna heel Europa verboden!

5. Rottweiler

Rottweiler

Ook de Rottweiler heeft te kampen met een negatief imago, ze zijn agressief en onstabiel, maar in de meeste gevallen klopt dat niet. Als ze met de juiste training worden opgevoed en ze zijn het gewend om onder mensen te komen en in verschillende situaties en omgevingen te zijn, dan kan de rottweiler gerust je beste vriend worden. Ook hier geldt weer, als het fout gaat, dan gaat het goed fout! Een groep Rottweilers die aanvalt richten een stuk meer schade aan dan een Jack Russeltje. Goed opvoeden dus, en dat betekent vooral goed socialiseren natuurlijk!

4. Duitse Herder

Duitse Herder
Pepo13/wikicommons

Nuttige dieren zijn dit. Ze ‘sniffen’ naar bommen, ze worden ingezet bij rampen of identificeren boeven. Echte ‘mannelijke’ taken dus. En daarom past een Duitse herder goed bij een man. Ze (de honden) zijn zelfverzekerd en knap, ze zijn groot en zwarr. Ze verdedigen hun territorium met hand en tand (en blaffen). Langs de andere kant zijn ze super loyaal aan het baasje, als dat graag samen met hen actief is.

3. Bloedhond

Bloedhond

Kenmerkend zijn hun koppen, die als inspiratie dienden voor de makers van onder andere Pluto en Droopy. Hun sterkste talent is hun neus. Ze kunnen bijzonder goed sporen volgen en zijn daarom geschikt voor menig, mannelijk jachtje. Ze zouden de geur kunnen herkennen van slechts enkele lichaamscellen en ze gaan urenlang, soms dagenlang ernaar op zoek. Hun algemeen uiterlijk is schattig, maar soms zijn ze ook wat onhandig. Ze trekken daarom wel de aandacht van anderen. Soms zijn het wel koppigaards. Herkenbaar? Dat wordt de bloedhond je beste maatje.

2. Zwarte Labrador

Zwarte Labrador

Een grote hoop liefde, dat heb je onmiddellijk voor deze plompe hond. Ze zijn aanwezig maar intelligent. Oorspronkelijk komen ze uit Canada. Ze hebben brede poten waarmee ze in koud water kunnen zwemmen. Deze hond kan als je wil, de netten die je hebt uitgegooid, terugtrekken naar je boot. De gedomesticeerde exemplaren kunnen nog steeds goed dingen vangen en terugbrengen. Een leuk spelletje op een warme dag in het park en vergeet niet: dit ras doet het uitstekend met kleine kinderen, mocht dat een toekomstplan zijn.

1. Ridgeback

Ridgeback

Of de Afrikaanse leeuwhond. Deze soort durfde de leeuwen in de Zuid-Afrikaanse savanne best wel een lesje te leren. Hun dikke vacht (met hanenkammetje op de rug), stevige poten die tegen doorns kunnen en hun gespierd lichaam maakt hen geschikt om in het wild te leven. Langs de andere kant zijn ze rationeel, en mits opvoeding heb je er een perfecte compagnon aan. A man’s best friend dus!