De ogen van een hond zijn altijd schattig, welke kleur ze ook hebben. Ze gebruiken hun ogen om met hun baasjes te communiceren, om te bedelen en om natuurlijk op prooien te jagen. De meeste honden hebben bruine ogen, maar er zijn een paar rassen die bekendstaan om hun prachtige blauwe ogen. Dit is een zeldzaam fenomeen, omdat het ontstaat door een gebrek aan pigment in de iris. Wil je weten welke honden gezegend zijn met deze mooie ogen? Lees dan deze top 8 hondenrassen met blauwe ogen.

Siberische husky

husky

Een Siberische husky herken je meteen dankzij zijn bijzondere wolfachtige uiterlijk.

Deze honden zijn sierlijk, sterk en atletisch, maar vallen ook op dankzij hun bijzondere blauwe ogen. Er zijn ook husky’s met bruine ogen, of twee verschillende kleuren ogen (maanogen).

Ze zijn goed in staat om te overleven in koude klimaten en kwamen oorspronkelijk uit het noordoosten van Azië. Hier leefden ze samen met de Tsjoektsjen, een volk dat leefde als jagers en verzamelaars. De honden konden goed helpen bij het jagen op prooien, maar ook een kudde rendieren in bedwang houden.

Australische herder

australische herder

Je zou zeggen dat de Australische herder uit Australië komt, maar niets is minder waar. Het ras is namelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten, waar boeren op zoek waren naar honden die hun kuddes konden hoeden.

Het zijn actieve dieren die alles in de strijd gooien om koeien en schapen bij elkaar te houden. Een groot deel van de Australische herders heeft blauwe ogen, maar er zijn uitzonderingen. Zo hebben sommige honden amberkleurige of bruine ogen.

Dalmatiër

Dalmatiër met blauwe ogen

Je kent ze natuurlijk wel van de beroemde Disneyfilm, maar wist je ook dat sommige dalmatiërs gezegend zijn met blauwe ogen? Het is zeldzaam, aangezien de meeste dalmatiërs bruine ogen hebben, maar toch komt het voor dat deze dieren je met helderblauwe ogen aankijken.

Sommige honden hebben een combinatie van twee kleuren, waarbij ieder oog een andere kleur heeft. Verder vallen ze natuurlijk ook op dankzij hun omvang, bijzondere zwarte vlekken en hun sierlijke uiterlijk.

Duitse herders

Het is niet gebruikelijk dat een Duitse herder blauwe ogen heeft, maar het komt zeker voor. Deze honden hebben een genetische afwijking waardoor er minder pigment in hun ogen te vinden is. Dit is gelukkig geen gezondheidsproblemen, waardoor het alleen een afwijking is die hun uiterlijk aantast. Maar let op, de Duitse Herder is een van de hondenrassen met de hoogste kans op echte gezondheidsproblemen, het is dan ook verstandig om een hondenverzekering af te sluiten, dit is een zorgverzekering, maar dan voor honden.

Sommige fokkers kiezen er toch voor om niet te fokken met Duitse herders die blauwe ogen hebben, terwijl dit juist voor veelzijdigheid en prachtige honden zorgt. Veel mensen willen toch liever een typische Duitse herder met zijn iconische vacht en bruine ogen. Daarom zie je deze honden steeds minder met blauwe ogen.

Teckel

teckel

Ze zijn klein, hebben een opvallend lang lichaam en een sterke persoonlijkheid. Teckels werden in eerste instantie gefokt door de Duitsers, die de honden inzetten om ongedierte te bestrijden in ondergrondse tunnels. Het zijn dus echte jagers die een flinke dosis energie hebben.

Een zeldzame hoeveelheid teckels heeft bijzondere blauwe ogen. Deze kleur kan door genetische veranderingen ontstaan, maar ook een teken zijn van gezondheidsproblemen. Toch hoeft het niet meteen te betekenen dat jouw teckel met blauwe ogen ziek is, want er zijn ook veel kerngezonde blauwogige teckels te vinden.

Weimaraner

weimaraner

Ook dit is een Duits hondenras, maar het bijzondere aan Weimaraners is dat bijna al deze honden blauwe ogen hebben. Dat valt extra goed op dankzij hun zilvergrijze vacht. Sommige Weimaraners hebben felblauwe ogen, terwijl andere honden meer met een grijsblauwe kleur gezegend zijn.

Het zijn drukke honden die bekendstaan om hun kracht en doorzettingsvermogen. Ze hebben dan ook een indrukwekkend formaat. Daardoor werden ze jarenlang gebruikt als jachthonden, waarbij ze kleine prooien op konden sporen.

Welsh corgi Cardigan

Welsh corgi Cardigan

Ze hebben korte pootjes, maar dat beïnvloedt hun karakter en wilskracht niet. Een Welsh corgi Cardigan is het ideale maatje op een boerderij, want deze honden zijn goed in het hoeden van andere dieren. Hun vacht komt in allerlei soorten kleuren, van donkerbruin tot brindle en van zwart tot blue merle. Combineer dit met hun staalblauwe ogen en je hebt een prachtige hond die je het liefste urenlang wilt knuffelen, maar dan moet er eerst even flink gespeeld worden.

Border collie

border collie

Sommige hondenliefhebbers zijn van mening dat de bordercollie een van de meest intelligente hondenrassen is. Er wordt bovendien vaak gedacht dat deze honden hun blauwe ogen te danken hebben aan de husky, omdat ze mogelijk van dit hondenras afstammen. Niets is minder waar, want de blauwe oogkleur is juist typisch iets wat bij bordercollies hoort. Veel van deze honden hebben ogen met twee verschillende kleuren, wat voor sommige baasjes een belangrijke kwaliteit is. Vroeger werd er zelfs gedacht dat het ene oog de schapenkudde in de gaten kon houden, terwijl het andere oog de rest van de omgeving controleerde.