Honden stammen af van de wolven. Vanwege hun genetische gelijkenis, delen honden en wolven veel fysieke eigenschappen. Wolven zijn echter sterker, en hebben meer energie en uithoudingsvermogen. Ook het instinct en temperament van de wolf is anders dan die van de hond (gelukkig maar!), ze zijn koppig, grillig, moeilijk te trainen en een gevaar voor kinderen en andere kleine dieren. Deze eigenschappen maken ze een slechte keuze om te houden als waakhond of huishond. Vandaar ook dat de mensen ook honden hebben gedomesticeerd. Dat neemt echter niet weg dat de wolf een prachtig beest is, en sommige mensen fantaseren over een wolf als huisdier. Niet doen natuurlijk, zelfs een wolf-hybride is af te raden. Wat je wel kunt doen is een hondenras uitkiezen die nog de uiterlijke kenmerken heeft van een wolf. Wij zetten er zeven voor je op een rij:

Saarlooswolfhond


We beginnen met een Nederlands hondenras. De Saarlooswolfhond is gefokt door Leendert Saarlos. Gewone huishonden vond hij maar ‘sierhondjes’. Dit gold ook voor zijn favoriete ras, de Duitse herder. Hij wilde weer een ras met natuurlijk eigenschappen en begon midden jaren ’30 van de vorige eeuw met het kruisen van een Duitse herder met de wolf. Hij hoopte de werklust van de herder te combineren met het grote uithoudingsvermogen en kracht van de wolf. Het experiment was gedeeltelijk succesvol. Er werd een nieuw hondenras gecreëerd, maar de vluchtdrift van de wolf bleek erfelijk dominant over de aanvalsdrift van de Duitse herder. Voor politie- en africhtingstaken was de Saarlooswolfhond dus niet geschikt. Door hun voorzichtige karakter waren ze juist meer geschikt als bijvoorbeeld blindengeleidehond.

Utonagan


De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren’80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt. Ondanks hun wilde uiterlijk zijn het geschikte huishonden. Misschien niet geschikt voor de onervaren honden eigenaar.

Tamaskan


Ook in de bloedlijn van de Tamaskan zit de Siberische Husky en de Alaska-malamute. Het ras, afkomstig uit Finland, is pas in 2013 officieel erkend. Ook de Tamaskan lijkt qua karakter totaal niet op een wolf. Ze zijn sociaal, aanhankelijk en rustig.

Samojeed


Door het vele haar lijkt de Samojeed misschien wat minder op een wolf dan de rest van de honden in het lijstje, maar de kop heeft toch wel heel veel weg van een witte wolf. Begraaf trouwens je gezicht maar in deze zachte witte bol van vacht. Je kunt gewoon inademen zonder enige zorgen, aangezien de Samojeed een hypoallergene hond is. Jep, het is een boel haar om door te kammen, maar over schilfers of geur hoef je je weinig tot geen zorgen te maken. Daar komt nog bij dat dit ras van kinderen houdt en er altijd uitziet alsof hij glimlacht.

Tsjecho-Slowaakse wolfhond


De Tsjechoslowaakse wolfhond ontstond vanaf 1955 met het idee de Duitse herder te verbeteren. Het doel was hem aan het ruwe klimaat in Slowakije aan te passen. Hij moest dienst kunnen doen in de grensgebieden met veel sneeuw en kou. Om dit voor elkaar te krijgen werd er wolvenbloed ingefokt.

Siberische huskySiberische husky is een echte werkhond. Het liefst natuurlijk voor de slee in de sneeuw! Ze zijn prachtig om te zien, vaak met felblauwe ogen. Wil je meer weten over de Siberische Husky, lees dan dit lijstje!

Alaska-malamuteDe Alaska-malamute is een sledehond. Het ras is vernoemd naar een Eskimostam uit Alaska, de Mahlemuts. Deze stam gebruikt de hond al generaties lang om sleden met zware vrachten te trekken. De Alaska-malamute staat bekend als vriendelijk, intelligent en aanhankelijk, maar is oorspronkelijk wel gefokt om op eigen houtje te overleven. Dit oerinstinct, net als zijn jachtdrift is altijd moeilijk om volledig uit te trainen.