Siberische huskies zien eruit als wolven, maar het zijn natuurlijk op en top echte honden!

1. Huskies zijn gemaakt om te rennen.

rennen

Drieduizend jaar geleden probeerde de Tsjoektsjen uit Siberie de ideale sledehond te fokken. De honden moesten uithoudingsvermogen hebben, tegen de hevige koud kunnen en op weinig voedsel kunnen overleven. Ze konden zware lasten over lange afstanden dragen, zonder warmte of voeding. Het is niet helemaal zeker of de Siberische Husky echt direct van deze honden afstamt, maar de meeste mensen geloven dat hij er dicht in de buurt komt.

2. De mensen in Alaska waren diep onder de indruk van de Husky

racen
foto: Wolfgang Hägele / wikicommons

In Alaska, waar hondenraces gehouden werden, deden Husky’s voor het eerst mee in 1909. Er gingen al geruchten de ronde over deze bijzondere sledehonden, die erg goed zouden zijn. Ze bewezen hun waarde toen ze de tien jaar daarop de races domineerden.

3. Ze zijn nauw verwant aan wolven.

wolf

De Shiba Inu en de Chow chow delen het meeste DNA met de grijze wolf. Vlak daarachter komt de Siberische Husky. Maar Huskies hebben zich duizenden jaren afgescheiden van de wolf ontwikkeld en zijn gedomesticeerde honden.

4. Een groep Huskies redde een dorpje in Alaska

balto

In 1925 werden de kinderen in Nome ziek door difterie. Het dichtstbijzijnde geneesmiddel lag meer dan 1500 kilometer ver weg in een ziekenhuis in Anchorage. Met de trein kon men het medicijn nog niet tot halverwege brengen. Een paar teams van hondensleden moesten het pakket de rest van de weg vervoeren.

Twintig menners en hun sledehonden worstelden door de bittere kou, elk een deel van de tocht op zich nemend, om het medicijn veilig en op tijd op zijn bestemming te krijgen. Het duurde 127 uur om dit voor elkaar te krijgen, maar het lukte. Het laatste gedeelte van de tocht werd volbracht door een zwarte Siberische Husky en zijn team. Toen ze eindelijk hun bestemming bereikten, werden de honden gezien als helden, en kwamen ze overal in de krant.

Als dit verhaal enigszins bekend klinkt, dan kan dat. Er is een een tekenfilm van gemaakt die Balto heet. Een standbeeld van Balto staat in New York’s Central Park. De echte Balto is opgezet en staat in het Cleveland Museum of Natural History.

5. Je moet ze in de gaten houden

ontsnappen

Deze dieren zijn ondernemend en willen graag alles ontdekken. Ze staan erom bekend dat ze op alle mogelijke manieren weten te ontsnappen. Ze graven onder hekken door en glippen uit hun halsband.

6. Huskies zijn geen waakhonden

waakhond

Deze honden zijn vriendelijk en niet wantrouwend of gericht op maar één persoon. Als waakhond zijn ze dus niet zo geschikt. Natuurlijk kun je ook vertrouwen op hun wolfachtige uiterlijk, dat misschien al genoeg is om inbrekers af te weren.

7. Huskies worden niet moe

Huskies kunnen lange afstanden rennen, terwijl ze maar weinig hoeven te eten. Als wij mensen dit proberen, zal ons lichaam het opgeslagen glycogeen (suikers) en vet gaan gebruiken, en uiteindelijk zullen we moe worden. Maar husky’s verbranden calorieën, zonder deze energie reserves te gebruiken. Ze doen dit door hun metabolisme te reguleren.

In de New York Times legde dr. Michael S. Davis, een wetenschapper die onderzoek doet naar inspanning bij dieren, uit dat het metabolisme van de honden vóór de race vrijwel hetzelfde is als bij mensen. Maar als ze gaan rennen is het alsof ze een knop omzetten. We weten nog helemaal niet hoe dit kan. Binnen 24 uur kunnen ze wisselen tussen een metabolisme dat je ziet bij honden die in rust zijn, en terug naar het andere voor wanneer ze zich inspannen. Het is een geheime strategie die wij mensen niet hebben.

8. Het leger gebruikte Huskies

leger

Huskies werden in de Tweede Wereldoorlog ingezet als search and rescue honden. Ze werden ook gebruikt voor vervoer, als lastdier en om communicatie over te brengen.

9. Ze houden zich op verschillende manieren warm

warm

Hun dikke, dubbele vacht zorgt voor een enorm goede isolatie. Ze hebben een ondervacht die kort en warm is, terwijl de bovenvacht lang en waterafstotend is. Doordat hun ogen amandel-vormig zijn, kunnen ze die gemakkelijk dichtknijpen, en krijgen ze er geen sneeuw in. Als ze gaan slapen, leggen Huskies hun staart over hun gezicht. Zo verwarmt hun adem de staart, en die beschermt hun neus tegen de kou.

10. Ze onderscheiden zich met hun blauwe ogen

blauwe ogen

Er zijn niet veel hondenrassen die zulke kenmerkende blauwe ogen hebben als de Husky. Sommige honden, zoals de Australische herder of de Weimaraner, hebben blauwe ogen dankzij een bepaald gen, dat zorgt voor een verlies van pigmentatie. Maar huskies hebben ze zonder dat gen.