Groot, Groter, Grootst! Er staan op internet vele lijstje over de grootste hondenrassen. Maar per ras verschilt het gewicht nogal. Het verschil tussen teefje en reuen is vaak groot, maar ook tussen de reuen onderling bij één hondenras kan het gewicht flink verschillen (net zoals dat bij mensen het geval is). In Amerika kennen ze wel de “Giant dog breeds”, dit zijn de hondenrassen die zwaarder kunnen worden dan 40 kilogram. De lijst bestaat uit 44 rassen.

Akbash

Gewicht reu: 41 – 64 kg
Gewicht teef: 34 – 48 kg

Akbash dog
foto: Teddy Llovet / Flickr

De Akbash is een Turkse hond, op precies te zijn uit West-Turkije, de regio Akbaş. De hond wordt voornamelijk ingezet als Berghond, oftewel om grote kuddes vee te beschermen tegen roofwild en dieven. Maar de Akbash wordt ook af en toe ingezet om te drijven.

Alaska-malamute

Gewicht reu: 39 – 45 kg
Gewicht teef: 34 – 39 kg

Alaska-malamute
foto: SCMW / Wikicommons

De Alaska-malamute is een sledehond. Het ras is vernoemd naar een Eskimostam uit Alaska, de Mahlemuts. Deze stam gebruikt de hond al generaties lang om sleden met zware vrachten te trekken. De Alaska-malamute staat bekend als vriendelijk, intelligent en aanhankelijk, maar is oorspronkelijk wel gefokt om op eigen houtje te overleven. Dit oerinstinct, net als zijn jachtdrift is altijd moeilijk om volledig uit te trainen.

Akita

Gewicht reu: 45 – 79 kg
Gewicht teef: 32 -45 kg

Akita
foto: B@rt / Wikicommons

De Akita is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Dit type hond is gefokt als jachthond bij de berenjacht. Maar ondertussen is de Akita ook prima te houden als gezinshond of waakhond.

Amerikaanse bulldog

Gewicht reu: 32 – 54 kg
Gewicht teef: 39 – 59 kg

Amerikaanse buldog
foto: Elad1987 / wikicommons

De Amerikaanse bulldog lijkt nog het meeste op de bulldoggen zoals die oorspronkelijk in Engeland leefden en werkten. Deze krachtige honden werden ingezet als waakhond en om het vee te drijven. De Engelse variant van de Bulldog is ondertussen een stuk kleiner en minder atletisch.

Anatolische herder

Gewicht reu: 50 – 65 kg
Gewicht teef: 40 – 55 kg

DCF 1.0

Anatolische herder is afkomstig uit Turkije. Deze hond werd ingezet om ’s zomers en ’s winters buiten bij de kudde te verblijven en daar zelfstandig over te waken.

Dogo Argentino

Gewicht reu: 40 – 45 kg
Gewicht teef: 40 – 43 kg

Dogo Argentino
foto: Christian PInatel de Salvator / Wikicommons

De Dogo Argentino is een Argentijnse hond. Het is een jachthond, maar wordt ook ingezet als waakhond, en kan gehouden worden als huishond.

Armeense Gampr Dog

Gewicht reu: 50 – 60 kg
Gewicht teef: 45 – 55 kg

Armeense Gampr
foto: Gampr1 / Wikicommons

Zoals de naam al doet vermoeden is de Armeense Gampr Dog afkomstig uit Armenië. De hond moet hier veelal zelfstandig werken in de bergen. De Armeense Gampr Dog is gefokt om het vee te beschermen.

Berner sennenhond

Gewicht reu: 39 – 57 kg
Gewicht teef: 36 – 54 kg

Berner sennenhond
foto: Kerstin othello / Wikicommons

Berner sennenhond is een van oorsprong Zwitserse berghond. De naam verwijst dan ook naar de plaats “Bern”. De Berner sennenhond is gefokt als hoeder van vee, trekdier en waakhond. Momenteel is een van de populairste huishonden in Nederland.

Zwarte Russische terriër

Gewicht reu: 50 – 60 kg
Gewicht teef: 45 – 50 kg

Zwarte Russische terriër
foto: Guidopatek / Wikicommons

De Zwarte Russische terriër staat ook wel bekend als “de hond van Stalin”. De Zwarte Russische terriër is dan ook gefokt om het Sovjet leger te helpen om erbarmelijke omstandigheden.

Bloedhond

Gewicht reu: 46 – 54 kg
Gewicht teef: 40 – 48 kg

Bloedhond

De Bloedhond is een speurhond. Vroeger werd hij vooral gebruikt bij de hertenjacht. Tegenwoordig wordt de bloedhond vaak ingezet bij het speuren naar mensen.

Boerboel

Gewicht reu: 50 – 100 kg
Gewicht teef: 50 – 100 kg

Boerboel
foto: Jeff Vier / Wikicommons

De Zuid-Afrikaanse Boerboel is gefokt om groot en sterk te zijn! Maar naast een hele goede verdediger heeft hij ook een groot hart voor zijn familie en kinderen.

Borzoi

Gewicht reu: 34 – 48 kg
Gewicht teef: 25 -41 kg

Borzoi
foto: Français anonyme / Wikicommons

De Borzoi is al een heel oud Russische hondenras. Deze hond behoort tot de windhonden, en is dan ook razendsnel.

Fila Brasileiro

Gewicht reu: 50 – 68 kg
Gewicht teef: 41 – 50

SONY DSC
foto: Jacekjarz / Wikicommons

Fila Brasileiro staat ook bekend als de Braziliaanse Mastiff. Deze werkhond is oorspronkelijk gefokt in Brazilië. Deze honden hebben een behoorlijk temperament. Ze zijn wel erg gehoorzaam naar de baas. Ze hebben een erg goede neus, zijn waaks, en kunnen zelfstandig werken.

Bullmastiff

Gewicht reu: 50 – 59 kg
Gewicht teef: 45 – 54 kg

Bullmastiff
foto: Fausto Moreno / Wikicommons

De Bullmastiff is een kruising tussen de mastiff en de Engelse buldog. Hij is iets kleiner dan de gewone Mastiff. Door inkruising van bloedhonden heeft de Bullmastiff ook een zeer goede neus. De honden zijn oorspronkelijk gefokt als waakhond.

Bully Kutta

Gewicht reu: 64 – 95 kg
Gewicht teef: 64 – 95 kg

Bully Kutta
foto: Nicolas2200 / Wikicommons

De Bully Kutta (of Pakistaanse Mastiff) komt uit Pakistaan en is daar een zeer gewilde waakhond.

Cane Corso

Gewicht reu: 45 – 50 kg
Gewicht teef: 40 – 45 kg

Cane Corso
foto: Kumarrrr / Wikicommons

De Cane Corso is een Italiaans hondenras. Ze staan bekend als betrouwbaar en sportief. Hij is gek op zijn baas, maar ook zelfstandig, en gaat er ook graag zelf op uit.

Kaukasische owcharka

Gewicht reu: 50 kg
Gewicht teef: 45 kg

Kaukasische owcharka

Er zijn drie soorten Owcharka, de Kaukasische owcharka is de grootste. De hond is populair in zijn streek van herkomst: Armenië, Georgië en Ciskaukasië. De hond is gefokt als hoeder en bewaker van kudde vee. De hond beschermde samen met andere honden (zonder herder) de kudde tegen wolven, beren en mensen die de kudde schade wilden toebrengen.

Centraal-Aziatische Owcharka

Gewicht reu: 50 kg
Gewicht teef: 40 kg

Centraal-Aziatische owcharka

Zoals de naam al doet vermoeden is de Centraal-Aziatische Owcharka een Owcharka hond die vooral populair is in Centraal Azië. De owcharka heeft een rustig karakter, is zeer zelfverzekerd en maakt zijn eigen keuzes. Hij blijft zelfs bij gevaar rustig maar zal zonder waarschuwing aanvallen.

Bordeauxdog

Gewicht reu: 68 kg +
Gewicht teef: 57 kg +

Bordeauxdog

De Bordeauxdog is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar werd ook ingezet voor gevechten met wolven en honden. Dit grote hondenras is zeer sterk en moedig en wordt daarom ook heden ten dag nog vaak ingezet als waakhond.

Doberman Pinscher

Gewicht reu: 40 – 45 kg
Gewicht teef: 32 – 35 kg

Doberman Pinscher
foto: David Iannotti / Wikicommons

De Doberman Pinscher is populair als waakhond en gezinshond. Dat kan ook beide, want hij is sterk, intelligent, en vriendelijk. Zoals elke hond die leeft in een gezin is goede socialisatie essentieel bij een Doberman. Ditzelfde geldt voor kleine hondenrassen, maar als het fout gaat is de schade bij een grote hond vele malen groter!

Mastiff

Gewicht reu: 68 – 113 kg
Gewicht teef: 54 – 91 kg

Mastiff

De grote en zware Mastiff werd vroeger als oorlogshond gebruikt. Tegenwoordig vooral als beschermhond. Ze zijn een van de grootste hondenrassen in de wereld, ze kunnen meer dan 100 kilogram wegen!

Cão da Serra da Estrela

Gewicht reu: 45 – 60 kg
Gewicht teef: 35 – 45 kg

Cão da Serra da Estrela
foto: Traceywashere / Wikicommons

De Cão da Serra da Estrela (Estrelaberghonden) is afkomstig uit de gelijknamige Portugese bergketen. Het is een kudde-beschermhond, die zijn territorium moedig tegen wolven, beren en veedieven verdedigt.

Duitse Dog

Gewicht reu: 50 – 80 kg
Gewicht teef: 50 – 80 kg

Duitse Dog
foto: Jon Hurd / Flickr

De Duitse Dog is niet de zwaarste hond ter wereld, maar wel de hond met de hoogste schofthoogte. Een Duitse Dog staat dan ook in het Guinness Record boek, namelijk Zeus. Hij meette 112 centimeter van poot tot schouder. Vroeger werd de Duitse Dog gebruikt om te jagen op beren, everzwijnen en herten. Zij waren in staat deze dieren zelfstandig te doden. Nadat de drijfjachten stopten werd de dog een hond voor de liefhebber. Ondertussen zijn ze perfect te houden als gezinshond. Natuurlijk geldt ook hier weer dat goede socialisatie essentieel is, een beet van een Duitse dog heeft veel meer gevolgen dan eentje van bijvoorbeeld een slecht opgevoede Chihuahua!

Pyrenese berghond

Gewicht reu: 50 – 55 kg
Gewicht teef: 36 – 41 kg

Pyrenese berghond
foto: eartSpoon / Wikicommons

De Pyrenese berghond stamt uit de 15e eeuw. Toen werkte hij vooral als waakhond in de kastelen in de Pyreneeën. Ook werd hij gebruikt als kuddehond, voornamelijk om ze te beschermen tegen wolven. Tegenwoordig is de Pyrenese berghond vooral een familiehond. Ze zijn lief voor kinderen, maar hebben natuurlijk wel hun waaksheid behouden. Komt er iemand aan het gezin, dan komen ze aan hem. Ze zijn behoorlijk intelligent, en niet zo volgzaam als bijvoorbeeld een herder. Ze zijn gewend om zelfstandig te werken, en zullen dus niet altijd even goed luisteren.

Grote Zwitserse sennenhond

Gewicht reu: 60 – 70 kg
Gewicht teef: 50 – 60 kg

Grote Zwitserse sennenhond

Grote Zwitserse sennenhond is vergelijkbaar met de berner sennenhond, maar dan met een korte vacht en nog iets groter. Ze zijn van origine huishond, en kunnen dan ook over het algemeen heel goed met kinderen en andere dieren omgaan.

Ierse wolfshond

Gewicht reu: 60 – 70 kg
Gewicht teef: 50 – 60 kg

Ierse wolfshond
foto: Tirwhan / Wikicommons

De Ierse wolfshonden is een van de oudste hondenrassen, de geschiedenis van dit ras gaat zo ver terug als 1400 v. Chr. Van origine is het een jager ‘op zicht’, maar worden tegenwoordig vooral gebruikt als huishond. Ondanks hun grootte zijn het hele lieve honden die niks liever willen dan de hele dag met het gezin optrekken.

Kangal

Gewicht reu: 50 – 63 kg
Gewicht teef: 41 – 59 kg

Kangal
foto: Tibilou / Wikicommons

De Kangal is een van de drie variëteiten van de Antaolische herder, een hondenras uit Turkije. De andere twee zijn de Akbas, en de Karabas. De Kangal is vaalgeel met masker. Van origine is de Kangal een berghond, gewend om ’s zomers en ’s winters buiten bij de kudde te verblijven en daar zelfstandig over te waken.

Komondor

Gewicht reu: 50 – 60 kg
Gewicht teef: 40 -50 kg

Komondor
foto: Nikki68 / wikicommons

De Komondor is een herdershond uit Hongarije, het bestaat al sinds de 16e eeuw. De Komondor wordt voornamelijk gebruikt als waakhond voor het huis en erf, of verdedigingshond voor de kudde. Dit zie je ook terug in het karakter, ze zijn zelfstandig, dominant, moedig, en waaks. Ze kunnen ook wantrouwig zijn tegenover vreemden. Een goede opvoeding van de Komondor is dan ook essentieel. Niet een hondenras voor beginners.

Kuvasz

Gewicht reu: 48 – 62 kg
Gewicht teef: 37 – 50 kg

Kuvasz

Ook de Kuvasz komt uit Hongarije. Deze hond werd voornamelijk ingezet als kuddebeschermhond. De Kuvasz is nog zelfstandiger dan de Komondor, en ook hiervoor geldt dat het absoluut geen hond is voor beginners.

Landseer ECT

Gewicht reu: 65 – 80 kg
Gewicht teef: 50 – 70 kg

Landseer ECT

ECT in de naam van de Landseer staat voor “Europees Continentaal Type.” De Landsheer heeft veel weg van de Newfoundlander, behalve de kleur dan natuurlijk, de Landsheer is wit met zwarte vlekken. Deze grote sterke hond werd onder andere gebruikt als trekdier en het redden van drenkelingen. Ze zijn dan ook gek op water! De Landsheer kan prima als huishond gehouden worden.

Leonberger

Gewicht reu: 54 – 77 kg
Gewicht teef: 45 – 61 kg

Leonberger
foto: Kurre92 / wikicommons

De Leonberger is vernoemd naar het Duitse plaatsje Leonberger, hier ontstond het ras door een kruising van de Sint-bernard, Newfoundlander en Pyrenese berghond. Het zijn echte familiehonden.

Mastino napoletano

Gewicht reu: 60 -70 kg
Gewicht teef: 50 – 60 kg

Neapolitan Mastiff
foto: Tim Dawson / Flickr

De Mastino napoletano is een van de oudste bekende hondenrassen. Er wordt gezegd dat de hond is gefokt in de tijd van Alexander de Grote. De Mastino napoletano is rustig en zeer evenwichtig van aard. Het opvoeden van de Mastino napoletano vereist een speciale aanpak, die alleen succesvol zal zijn als de eigenaar voldoende (praktijk)kennis van het ras heeft vergaard, en zelf rustig en zelfverzekerd kan optreden

Newfoundlander

Gewicht reu: 69 kg
Gewicht teef: 54 kg

Newfoundland
foto: DanDee Shots / Flickr

De Newfoundlander komt oorspronkelijk uit Canada, hier werden deze grote honden gebruikt als sledehond en waterhond. Vooral bij het waterwerk blinken ze uit: redden van mensen uit water, het binnenslepen van vissersnetten en het slepen van boten. Tegenwoordig is de Newfoundlander een perfecte gezinshond (mits je huis groot genoeg is, en je voldoende geld hebt voor veel eten!).

Mastín del Pirineo

Gewicht reu: 70 – 90 kg
Gewicht teef: 70 – 80 kg

Mastín del Pirineo
foto: TBjornstad / Wikicommons

De Mastín del Pirineo, ook wel Pyrenese Mastiff, komt uit de Spaanse Pyreneeën. Dit type honden moest de kudde bewaken, ook zonder dat de herder aanwezig was. De Mastín del Pirineo is een uitermate zachtaardige, mensvriendelijke hond. Hij is over het algemeen erg rustig, waaks edel en intelligent. Hij is daarnaast ook bijzonder moedig en heeft een overweldigend uithoudingsvermogen. Ze hebben veel ruimte nodig.

Rafeiro do Alentejo

Gewicht reu: 50 kg
Gewicht teef: 45 kg

Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is een herdershond uit Portugal, die ook is in te zetten bij de jacht op groot wild.

Rhodesian Ridgeback (Pronkrug)

Gewicht reu: 40 kg
Gewicht teef: 32 kg

Rhodesian Ridgeback
foto: Hirode / Wikicommons

De Rhodesian Ridgeback, in Nederland ook wel bekend als Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond, is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk is de Rhodesian Ridgeback gefokt voor de jacht op groot wild zoals leeuwen, en ook om de mens en zijn huis te bewaken. Kenmerkend is natuurlijk de pronk op de rug, een strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit. Deze is vanaf de geboorte aanwezig. Het moge duidelijk zijn dat we te maken hebben met een sterk hondenras, veel beweging is voor deze atleet dan ook essentieel! Alleen een blokje om zal gegarandeerd problemen opleveren. De Rhodesian Ridgeback is hard op weg om een van de populairste hondenrassen in Nederland te worden. Ze bezitten ondertussen al de 6e plek.

Rottweiler

Gewicht reu: 50 kg
Gewicht teef: 45 kg

Rottweiler
foto: Phil Sangwell / Flickr

De Rottweiler komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze werden al gebruikt door de romeinen om te waken, drijven en vechten. De rottweiler is groot en krachtig. Ze worden tegenwoordig als waak-, spoor-, sport-, redding- en familiehond gebruikt. Ze zijn intelligent en werken graag. Ze moeten dan ook altijd wat te doen hebben. Geef je ze voldoende aandacht en een goede opvoeding dan kunnen ze een perfecte huishond zijn.

Sint Bernard

Gewicht reu: 64 – 120 kg
Gewicht teef: 64 – 120 kg

St. Bernard
foto: Benduiker / Wikicommons

De Sint Bernard is een van de grootste hondenrassen. Ze zijn imposant, maar erg rustig en gevoelig.

Deerhound

Gewicht reu: 39 – 50 kg
Gewicht teef: 35 – 43 kg

Deerhound
foto: Hanna Woźna – Gil

De Deerhound is een windhond uit Schotland. Ze worden gebruikt als jachthond, voornamelijk bij de jacht op herten en wolven. Ze hebben wel wat weg van de Greyhound, maar dan wat zwaarder en groter. Ze zijn ook verwant aan de Ierse Wolfshond.

Mastín español

Gewicht reu: 90 -100 kg
Gewicht teef: 52 – 77 kg

Mastín español
foto: Pleple2000 / Wikicommons

Mastín español ook wel bekend als de Spaanse Mastiff. Ze werden vroeger ingezet als waak- en beschermingshond van de veedrijvers. Zonder angst gaan ze de strijd aan met wolven en beren. Maar voor mensen is het een hele lieve hond, die gek is op knuffelen, en mits goed opgevoed zeer gehoorzaam is.

Šarplaninac

Gewicht reu: 35 – 45 kg
Gewicht teef: 30 – 40 kg

Šarplaninac
foto: Urok / Wikicommons

De Šarplaninac is een hondenras afkomstig uit de Balkan, ze worden ook wel de Macedonische herder genoemd. Hier worden ze ook nu nog gebruikt bij het hoeden en beschermen van schapen.

Tibetaanse mastiff

Gewicht reu: 50 – 70 kg
Gewicht teef: 45 – 60 kg

Tibetan Mastiff
foto: Mimayin / Wikicommons

De Tibetaanse mastiff is een van de oudste hondenrassen van het oosten. Deze grote hond komt in verschillende kleuren voor, vooral voor het rode exemplaar worden ze hele hoge bedragen neergeteld. De duurste hond ter wereld is ook een Tibetaanse mastiff, hiervoor werd in China 1.6 miljoen dollar betaald!

Tosa

Gewicht reu: 35 – 61 kg
Gewicht teef: 35 – 61 kg

Tosa
foto: Gaga999 / wikicommons

De Tosa komt oorspronkelijk uit Japan, hier is de hond zo’n 150 jaar geleden ontstaan door een kruising van inheemse Japanse honden met verschillende Europese rassen zoals de Sint-Bernard, mastiff, Duitse dog, bloedhond, pointer, bulterriër. In Japan werd de hond vooral gebruikt als toernooihond, voor hondengevechten. De Tosa dient in Japan de wilskracht te hebben om tot de dood door te vechten zonder te piepen of te janken al is dit niet de bedoeling van het het ritueel van het vechten. In andere landen wordt de Tosa ook als huishond gehouden. In onder andere Groot-Brittannië en Denemarken is de hond verboden.