Aan leuke hondenrassen geen gebrek. Een ontzettend geliefd ras is de Newfoundlander. Deze grote honden worden niet voor niets gentle giants genoemd. Ze zijn enorm, maar hun lieve karakter maakt het echte knuffelberen. Wil je meer te weten komen over deze hondensoort? Hier vind je 12 weetjes over de Newfoundlander.

Ze zijn vernoemd naar Newfoundland

Newfoundland

De Newfoundlander werd in eerste instantie gefokt als werkhond op het eiland Newfoundland, iets ten oosten van Canada. De naam is daar direct van afgeleid. De afkomst van de honden verklaart ook waarom ze zo’n dikke vacht hebben. Ze zijn namelijk gefokt om de ijskoude temperaturen van Canada te doorstaan.

Het zijn geweldige zwemmers

newfoundlander zwemmen

Toen Newfoundlanders voor het eerst werden ingezet in Canada, waren het vooral hulphonden voor vissers. Ze gingen mee op de boot en voeren samen met een crew door de ijzige wateren van Canada. Hierdoor waren de honden niet bang voor water en konden ze als geen ander zwemmen. Tegenwoordig worden deze honden niet meer als hulp voor schippers gebruikt, maar de voorliefde voor zwemmen zit nog altijd in hun bloed.

Het zijn goede reddingshonden in het water

newfoundlander reddingshond
Zwemmen is niet alleen een leuke bezigheid voor Newfoundlanders. De dieren kunnen namelijk ook worden ingezet als reddingshonden in het water. Ze hebben een natuurlijk instinct om mensen uit het water te redden. Zodra ze iemand zien verdrinken, springen ze in het water en zwemmen ze op topsnelheid richting het slachtoffer. De enorme honden hebben er geen moeite mee om een volwassen persoon uit het water te trekken.

Ze hebben zwemvliezen

poot

Waarom Newfoundlanders zulke goede zwemmers zijn? Dat heeft voor een deel te maken met hun poten. Tussen hun tenen zitten namelijk gedeeltelijke zwemvliezen. Hierdoor kunnen ze sneller zwemmen dan veel andere hondensoorten. Er zijn slechts een aantal rassen die met dezelfde zwemvliezen zijn uitgerust.

Newfoundlander zijn groot!

newfoundland puppy

Een Newfoundlander puppy moet in het eerste jaar ongeveer 45 kilo aankomen. Het is dus niet gek dat deze kleintjes ontzettend veel eten. Ben je dus van plan om een kleine Newfoundlander in huis te halen? Wees dan voorbereid, want je moet enorme zakken voer in huis halen die vaak al in een mum van tijd leeg zijn.

grote hond

Een gemiddelde mannelijke Newfoundlander kan een gewicht tussen 60 en 70 kilo bereiken. De vrouwtjes zijn iets kleiner, met een gewicht tussen 45 en 55 kilo. Heb je dus een flinke Newfoundlander in huis, dan weegt deze misschien wel meer dan jijzelf. In de hoogte halen ze je niet in, want een mannetje kan maximaal 74 centimeter hoog worden. Heb je dan een gigantisch huis nodig? Valt mee, het zijn binnen vrij rustige honden. Een auto is een andere verhaal, in de achterbak van een een klein autootje gaat een Newfoundlander niet passen. Let hier dus op als je een Newfoundlander koopt dat je misschien wel een nieuwe auto moet kopen. Tip, ga je autoverzekering vergelijken zodat je hier in ieder geval de beste prijs voor betaald.

Het zijn ontzettend loyale dieren

loyale hond

Wanneer je een hond wilt die altijd aan je zij staat en niets en niemand leuker vindt dan zijn baasje, dan is een Newfoundlander precies wat je zoekt. Deze dieren staan bekend om hun enorme loyaliteit. Dit ras heeft de gewoonte om zichzelf vaak tussen hun baasjes en vreemde mensen te plaatsen. Zo kunnen ze hun baasje beschermen wanneer dit nodig is. Tegelijkertijd zijn ze ontzettend lief en zorgzaam voor kinderen. Ze zijn dus geschikt voor jonge gezinnen.

Het zijn rustige honden die wel van beweging houden

beweging

In tegenstelling tot veel andere grote hondensoorten is de Newfoundlander een goede hond om in huis te hebben. Het zijn rustige honden die het heerlijk vinden om urenlang te luieren. Te veel relaxen kan er wel voor zorgen dat een Newfoundlander overgewicht krijgt. Daarom is het belangrijk om je hond ook voldoende beweging te geven. Meerdere wandelingen per dag en af en toe zwemmen of door de bossen rennen is voldoende.

Je moet ze regelmatig borstelen

borstelen

Des te meer haar, des te meer verzorging het nodig heeft. Dat geldt dus ook voor Newfoundlanders, die zeker niet low maintenance zijn. Deze honden verliezen het hele jaar door haar, dus niet alleen tijdens korte periodes waarin ze in de rui zijn. Het is daarom belangrijk om de vacht van Newfoundlanders het hele jaar goed te blijven borstelen. Ook een bezoek aan de trimmer is geen overbodige luxe. Zo voorkom je dat er klitten in het haar ontstaan en verminder je de hoeveelheid haar die door je huis dwarrelt.

Ze kwijlen!

Het zijn niet allemaal positieve weetjes. Houd er rekening mee dat de Newfoundlander een van de honden is die het meeste kwijlen. Dit heeft voornamelijk te maken met de vorm van de lippen, honden met hanglippen kwijlen het meest.

De wit-zwarte Landseer stamt af van de Newfoundlander

Er is een wit-zwart hondenras dat precies lijkt op de Newfoundlander, de Landseer. Dit ras stamt dan ook ah2f van de oer-Newfoundlander. De Newfoundlander is meestal volledig zwart, maar soms heeft hij wat wit op zijn kin, borst of tenen. Dit waren de favoriete van de Engelse schilder Sir Edwin Henry Landseer. Naar hem is het nieuwe ras Landseer dan ook vernoemt.

Een Newfoundlander was de inspiratie voor een iconische hond uit de literatuurwereld

nana

De bekende auteur J.M. Barrie was de trotste eigenaar van een Newfoundlander. Deze schrijver is de bedenker van het beroemde verhaal Peter Pan. Zijn hond Luath was de inspiratie voor de hond Nana van de familie Darling. Het lieve, zorgzame karakter van Newfoundlanders zie je zeker in deze fictieve hond terug. In de bekende Disneyfilm is de hond geïnspireerd op een sint-bernard, maar in werkelijkheid had het een Newfoundlander moeten zijn.