Veel mensen dromen van een hond met een prachtige vacht die ideaal is om te aaien. Deze mooie vacht moet alleen wel onderhouden worden. Waar de ene hond voldoende heeft aan een wekelijkse kambeurt, moet je andere honden intensieve vachtverzorging geven. Wil je weten welke honden de meeste vachtverzorging nodig hebben? Je leest het in deze top 10.

Cockerspaniël

Cockerspaniël

De cockerspaniël is een Engels ras dat je normaal gesproken vooral met een relatief korte vacht ziet. Dat komt omdat de vacht van deze honden goed onderhouden moet worden. Ze kunnen namelijk ontzettend lange haren krijgen die met gemak tot aan de grond kunnen komen. Wil je het vachtonderhoud zo eenvoudig mogelijk maken? Dan is een korte coupe een betere keuze. Zelfs dan moet dit ras dagelijks geborsteld worden en is het geen overbodige luxe om de honden regelmatig een bad te geven. Zo blijft de vacht mooi en gezond.

Kerry blue-terriër

Kerry blue-terriër

De Kerry blue-terriër is een Iers hondenras dat vooral een opvallende baard heeft. Dit is meteen een van de redenen waarom de vachtverzorging van deze honden net wat meer tijd kost. Je moet de Kerry blue-terriër dagelijks kammen en er vooral op letten dat er geen klitten ontstaan in de baard. Hier komt vaak voedsel in vast te zitten, wat uiteindelijk voor klachten kan zorgen. Het is daarnaast aan te raden om om de paar maanden een afspraak te maken bij een trimsalon. Of natuurlijk zelf een opleiding hondentrimmer te volgen! Zo houd je de vacht van deze honden het beste in toom.

Maltezer

Maltezer

Je herkent een Maltezer uit duizenden dankzij zijn prachtige witte vacht en schattige uiterlijk. Toch moet je er als baasje hard voor werken om deze vacht zo mooi te houden. Dagelijks kammen is noodzakelijk, want de vacht van Maltezers is erg dun en zacht. Dat betekent dat er enorm snel klitten ontstaan. Daarnaast moeten ook deze honden regelmatig een knipbeurt krijgen. Zo houd je vacht uit hun ogen en voorkom je dat er korstjes ontstaan op hun kop. Het leuke is dat je verschillende kapsels kunt maken met het lange haar van deze honden.

Newfoundlander

Newfoundlander

Dit Canadese hondenras wordt ook wel een grote vriendelijke reus genoemd. Newfoundlanders zijn gigantisch en hebben een ontzettend dikke vacht. Zo kunnen ze de koude temperaturen in Canada doorstaan. Je moet deze dieren dagelijks kammen, want er komen vaak grote stukken haar los die in de vacht blijven steken. Je moet er ook rekening mee houden dat Newfoundlanders in de lente hun wintervacht verliezen. Het is dan niet vreemd wanneer je hele huis onder de plukken haar ligt. Zolang je de vacht goed bijhoudt, is het niet nodig om deze honden naar een trimmer te brengen.

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog

Een prachtige bos haren is wat de oude Engelse schaapshond typeert. Deze honden lijken bijna witte manen hebben en hebben verder een wit met grijs patroon in hun vacht. De enorm lange haren hebben veel verzorging nodig. Voorkom dat er klitten ontstaan door de vacht iedere dag door te kammen en besteed hierbij extra aandacht aan de ondervacht van de hond. Zo voorkom je dat er klachten ontstaan. Er wordt bovendien aanbevolen om deze honden regelmatig naar een trimmer te brengen.

Pekinees

Pekinees

De Pekinees is een kleine hond, maar toch heeft de vacht van deze honden veel aandacht nodig. De dieren hebben namelijk een lange, dubbele vacht. Hierdoor is de kans op klitten erg groot. Kam de vacht dagelijks door en vergeet ook niet om het gezicht van deze honden schoon te maken. Daarnaast moet je bij deze honden goed op het haar onder hun poortjes letten. Hier kunnen namelijk kleine takjes, steentjes en blaadjes vastzitten.

Puli

Puli

De vacht is een van de belangrijkste kenmerken van de puli. Deze honden hebben namelijk lange, koordachtige haren die wat weg lijken te hebben van dreadlocks. Deze dieren verliezen nauwelijks haren en hun vacht groeit langzaam, maar dat betekent juist dat je ze uitvoerig moet verzorgen. De dreadlocks moeten elke week voorzichtig uit elkaar getrokken worden om grote matten haar te voorkomen. De vacht moet juist niet geborsteld worden en ook wassen wordt afgeraden, want het drogen van de vacht duurt vaak dagen. Moet je ze toch een keer wassen? Föhn ze dan droog, wat vaak meerdere uren duurt.

Shih tzu

Shih tzu

De shih tzu is een Tibetaans hondenras met een prachtige lange vacht. De lange haren van deze dieren moeten iedere dag gekamd worden, want er ontstaan snel klitten. Daarnaast is het belangrijk om de oren en ogen dagelijks schoon te maken. Wil je van het karakter van een shih tzu genieten zonder te veel verzorging? Dan is het makkelijker om de hond regelmatig naar een trimmer te brengen voor een korte coupe.

West Highland white terriër

West Highland white terriër

Net als veel andere terriërs heeft ook de West Highland white terriër een korte, dubbele vacht. De haren van deze dieren kunnen wel erg lang worden. Het is daarom belangrijk om de vacht wekelijks door te kammen en om deze honden regelmatig naar een trimsalon te brengen. Doe je dat niet, dan kan de vacht binnen een jaar al zo lang zijn dat je de voor- en achterkant niet van elkaar kunt onderscheiden.

Yorkshire terriër

Yorkshire terriër

Deze honden worden ook wel yorkies genoemd en zijn geliefd dankzij hun indrukwekkende vacht. Ze hebben een prachtige licht- met donkerbruine kleur en hun vacht kan erg lang worden. De mooie glans geeft deze honden een statige uitstraling. Daar moet je wel hard voor werken, want deze kleine dieren moeten dagelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen. Wil je een yorkie met lange haren? Dan moet je ook een manier vinden om het haar uit zijn gezicht te houden, zoals een klein staartje op zijn kop.