Ben je op zoek naar een klein hondje? Er zijn genoeg rashonden om uit te kiezen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de 35 kleinste hondenrassen. Ze wegen allemaal minder dan 10 kilogram.

Maltezer

Gewicht: 4 kilogram

Het kleine maltezer hondje is al een heel oud hondenras, ze komen oorspronkelijk van het eiland Melita. Ze kwamen hier al ongeveer 900 jaar voor Christus voor. Ze zijn dan ook de stamvader van een aantal andere kleine hondenrassen als de Yorkshire, de Bolognezer, de Havenezer en de Bichon-frisé. Ze zijn altijd populair geweest, vooral bij vrouwen, en werden vooral gebruikt als schoothondje. Maltezers houden van aandacht en zijn heel vriendelijk.

Yorkshireterriër

Gewicht: 2 – 3 kilogram

Het Yorkshireterriër ras is een stuk minder oud, in de negentiende eeuw kruisten Schotse textielarbeiders hun Terriërs met de plaatselijke Terriërs in de streek rond Glasgow in het graafschap York. In 1898 werd de Yorkshireterriër erkend als officieel hondenras. Vroeger werd dit type hond ingezet om ratten te vangen, en dat zie je nog terug in de karaktereigenschappen. Ze zijn zeer snel, moedig, pienter en niet snel moe. Ze zijn verder sociaal, en gek op hun baasje. Meer weten over dit ras? Lees hier de 11 leuke feitjes over Yorkshire terriërs.

Toypoedel

Gewicht: 3 – 4kilogram

De poedel is er in veel verschillende maten. De grootste poedel is de koningspoedel, dan komt de middenslagpoedel, de dwergpoedel, en de kleinste is de toypoedel. De laatste heeft een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter. Zoals dat geldt voor alle poedels is ook de toy een zeer intelligent hondje. Ze staan bekend als een van de best trainbare hondenrassen.

Kaninchendashond

Gewicht: 4-5 kilogram

Van alle dashonden (misschien beter bekend als teckel) is de Kaninchendashond de kleinste. Vroeger werd de dashond gebruikt om te jagen op dassen, vandaar de naam. Tegenwoordig worden ze vooral gehouden als huishond, maar dat betekent niet dat ze hun jachtdrift volledig zijn verloren! Ze hebben nog steeds een grote passie voor werken en moeten dan ook goed getraind en bezig gehouden worden. Anders kan het weleens gebeuren dat de dashond buiten zelf op pad gaat.

Mopshond (Pug)

Gewicht: 6 – 8 kilogram

De mopshond bestaat al meer dan 2.500 jaar, deze hondje waren toen de lievelingen van boeddhistische monniken in Tibet. De boeddhistische monniken geloofden dat als het baasje van de mops overleed, de ziel van de baas in zijn hond zou trekken en daarom werden deze hondjes verwend door de andere monniken. De mopshond staat bekend als vriendelijk, vrolijk, goed met kinderen en andere honden. Helaas hebben ze door de afwijkende vorm van de schedel vaak te kampen met oog-, oor- en gebitsproblemen. (Lees hier 10 feitjes over Mopshonden)

Shih Tzu

Gewicht: 4.5 – 7 kilogram

Ook de Shih tzu is afkomstig uit Tibet. Dit gezelschapshondje was vooral heel populair aan het Chinese hof. Het is een schoothondje, maar is ook gek op rennen en spelen. Hij is gek op de familie, en kan perfect meedraaien in een gezin met kinderen.

Lhasa Apso

Gewicht: 6 – 7 kilogram

We blijven nog even bij de Tibetaanse hondje. Het is nou eenmaal een feit dat veel hondenrassen hier hun oorsprong kennen. Zo ook de Lhasa Apso. Dit hondje heeft lang haar over zijn hele lichaam, ook in de staart, daarom wordt er wel eens gesproken over het hondje met twee hoofden. De Lhasa Apso is trots, intelligent en kan wat afstandelijk zijn, maar is wel erg trouw aan zijn baasje.

Griffon bruxellois

Gewicht: 3,5 – 6 kilogram

Griffon bruxellois
foto: Arne Fagerholt / Wikicommons

De Griffon bruxellois, of Brussels griffonnetje, is een hondenras afkomstig uit België. Het hondje is erg vergelijkbaar met de Griffon belge, maar onderscheidt zich door de rode haarkleur. Deze kleine hondjes zijn oorspronkelijk gefokt om koetsen en stallen te ontdoen van ongedierte. Tegenwoordig is het een echt gezelschapshondje, ze zijn gek op hun baasjes, vrolijk en stoer.

West Highland white terrier (Westie)

Gewicht: 7 – 8 kilogram

De West Highland white terrier is misschien wel beter bekend onder zijn koosnaampje “Westie”. Deze terriër komt oorspronkelijk uit Schotland. Hij is een perfect gezinshond. Altijd vrolijk, speels, onverschrokken, en ene tikkeltje eigenwijs. Hij is gek op spelletjes, en dan vooral met de bal!

Épagneul nain continental (papillon)

Gewicht: 1,5 – 5kilogram

Ook de Épagneul nain continental heeft een bijnaam die misschien bekender is bij mensen, de “Papillion”, oftewel vlinder in het Frans. Dat komt door de grote staande oren die wel wat weg hebben van een vlinder. Het is een leuk, lief en enthousiast ras. Ze zijn zeer intelligent en dus goed trainbaar.

Schipperke

Gewicht: 4 – 7 kilogram

Schipperke

Het Schipperke is het kleinste herdershondje ter wereld. Ze komen oorspronkelijk uit België. Ze staan bekend als vriendelijk, speels, intelligent en sociaal.

Cavalier King Charles Spaniël

Gewicht: 6 – 8 kilogram

De Cavalier King Charles Spaniel is een van de populairste kleine hondjes in Nederland, het is een echte gezelschapshond, ze staan bekend als een van de vriendelijkste hondenrassen. Deze kleine hond houdt van aandacht! De Cavalier King Charles Spaniel is er in vier kleuren: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor. Helaas staat de Cavalier King Charles Spaniel ook bekend om zijn medische problemen. Door het veelvuldig gebruik maken van een kleine populatie onderling ook sterk verwante dekreuen en het lang niet selecteren op erfelijke gezondheid heeft dit geresulteerd in een populatie waarin momenteel frequent erfelijke hartproblemen, oogproblemen, gewrichtsproblemen (knie en heup en ellebogen) alsmede diverse andere erfelijke problemen voorkomen. Het ras is ook aangedaan door een vorm van epilepsie, Episodic Falling waarbij de hond een toeval krijgt maar wel bij bewustzijn is.

Bichon frisé

Gewicht: 5 – 10 kilogram

De van oorsprong Belgische Bichon frisé heeft wel wat weg van de maltezer, alleen dan wat groter. Ze zijn levendig en trots. Let er wel op dat de vacht vraagt om intensieve verzorging

Amerikaanse toyterriër

Gewicht: 2 – 4 kilogram

Amerikaanse toyterriër
foto: Jagrolet / Wikicommons

De Amerikaanse toyterriër is een kruising van de Foxterriër en de Engelse dwergterriër. Zoals dat geldt voor alle terriërs is ook dit ras zeer actief. Ze zijn intelligent en leren graag. Ze werden dan ook vaak gebruikt in het circus door de clowns.

Bostonterriër

Gewicht: 7 – 11 kilogram

Het kleine hondenras Bostonterriër komt uit Amerika, Boston om precies te zijn. Hier werd de kleine Engelse buldog (Toy Bulldog) met de ondertussen uitgestorven witte Engelse terriër gekruist. De Bostonterriër is een actieve hond die graag in het gezelschap is van zijn baasjes. Dagelijkse beweging en uitdagingen is een must (maar dat geldt eigenlijk voor alle honden). Ze zijn over het algemeen heel goed in combinatie met kinderen. Ze spelen graag, ze blaffen niet vaak. Oftewel een perfecte gezinshond!

Chihuahua

Gewicht: 1 – 3 kilogram

De Chihuahua is het allerkleinste hondenras. Ze zijn zo klein als 1 kilogram! Overigens vinden ze zelf helemaal niet dat ze zo klein zijn, ze zijn juist vaak erg dominant en niet snel bang. Ondanks dat Chihuahua’s zo klein zijn is daarom een goede opvoeding essentieel!

Jack Russell Terrier

Gewicht: 6 kilogram

De kleine jackrussellterriër zijn koppig, vrolijk, levendig, lief, speels en temperamentvol. Over het algemeen kunnen deze honden goed opschieten met mensen en honden. uiteraard is het wel van belang dat dit jachthondje voldoende uitdagingen krijgt. Zoals dat geldt voor alle honden kan hij anders probleemgedrag gaan vertonen.

Leeuwhondje

Gewicht: 5 – 8 kilogram

Het moge duidelijk zijn waar de naam Leeuwhondje vandaan komt. Dit hondje heeft wel wat weg van een leeuwtje. Het is een echte gezelschapshond die gemakkelijk overal mee naar toe genomen kan worden. Ze staan bekend als eigenwijs en intelligent. Ze zijn zeer geschikt voor behendigheid.

Bolognezer

Gewicht: 2,5 – 4 kilogram

De bolognezer is een echt gezelschapsdier. Hij houdt van zijn baasjes en doet alles om ze te plezieren en wil altijd wel met ze spelen.

Dwergkeeshond

Gewicht: 2 kilogram

De keeshond is er verschilde maten, de kleinste is de dwergkeeshond. De keeshonden zijn van origine waakhonden die de boerderijen moesten bewaken. Deze taak is ondertussen echter overgenomen door Duitse herders, mogelijk heeft dat te maken met het toch vrij zachte karakter van de kees en met zijn reputatie als keffer. Tegenwoordig is de keeshond vooral een huishond.

Lancashire Heeler

Gewicht: 5.9 – 8.2 kilogram

Lancashire Heeler
foto: sannse / wikicommons
De naam Lancashire Heeler slaat op de streek Lancashire in Engeland, en op “Heelen”, dit betekent dat ze vee drijven, voornamelijk koeien, door ze in de hakken of in de neus te bijten. Maar dat betekent niet dat het geen lief hondje is voor mensen. Ze kunnen prima worden gehouden als huishond.

Dwergschnauzer

Gewicht: 4,5 – 7 kilogram

De dwergschnauzer is de kleinste van de drie type schnauzers. Het is het exacte evenbeeld van de grotere schnauzers. Ondanks dat hij klein is, is hij net zo stoer als zijn grotere broers en zussen. Ze zijn temperamentvol, onverschrokken en waakzaam. Een goede opvoeding is dan ook een must. Doe je dit goed dan is het een prima huishondje.

Norfolkterriër

Gewicht: 5 kilogram

De Norfolkterriër is een van de kleinste terriërs. Ze werden vroeger gebruikt om ondergronds wild op te sporen. Tegenwoordig worden ze gehouden als huishond.

Havanezer

Gewicht: 3 – 6 kilogram

De Havanezer is een aanhankelijk, vrolijk en zachtaardig hondje, zeer leergierig en intelligent. Hij houdt van spelletjes en van gezelligheid. Hij is makkelijk in de omgang met andere huisdieren, ook katten en hij verdraagt kinderen prima, mits hij niet geplaagd wordt. Het is een gevoelig hondje, dat zich terug zal trekken als er met stemverheffing tegen hem opgetreden wordt.

Affenpinscher

Gewicht: 3 – 4 kilogram

De Affenpinscher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar betekent ‘affen’ aap, hij heeft deze naam dan ook gekregen omdat hij een ‘aapachtig’ gezichtje heeft. Het karakter van de Affenpinscher wordt omschreven als een vreemde mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, braafheid en aanhankelijkheid.

Bedlington Terrier

Gewicht: 8 – 10 kilogram

De Bedlington Terrier lijkt qua uiterlijk wel een beetje op een lammetje. De oorsprong van de Bedlington Terrier ligt in de 18e eeuw in Engeland. Zigeuners gebruikten dit ras om op ongedierte te jagen, daarom krijgt de hond weleens de bijnaam ‘gypsy hond’. De Bedlington Terrier heeft een enorme energie, is intelligent en houdt van mensen.

Chinese gekuifde naakthond

Gewicht: 4 – 6 kilogram

Je moet er van houden, de Chinese gekuifde naakthond wint niet voor niks vaak de competitie van lelijkste hond ter wereld …

Australische silkyterriër

Gewicht: 4 kilogram

De Australische silkyterriër heeft het typische terriër temperament. Sterk, levenslustig, soms stout, maar gek op zijn baasjes en kinderen.

Pekingees

Gewicht: 3 – 6 kilogram

De Pekingees is een heel aanhankelijk hondje dat liefdevol behandeld moet worden. Ze zijn niet voor niets eeuwenlang de hondjes van de Chinese keizer geweest! Ze kunnen ook erg koppig en eigenwijs zijn. Maar de baas krijgt hun volledige liefde (zolang ze dus genoeg aandacht krijgen!).

Toy Manchesterterriër

Gewicht: 5 kilogram

Mancherster_Terrier

Manchesterterriërs worden gezien als het oudste van alle identificeerbare terriërrassen. Ze worden al genoemd in werken uit de 16e eeuw. De Toy Manchesterterriër is een kleinere versie van de standaard Manchesterterriër. de toy variant weegt minder dan 5 kilogram en heeft van nature rechtopstaande oren.

Coton De Tulear

Gewicht: 6 kilogram

De vacht van de Coton De Tulear voelt katoenachtig aan, vandaar de naam. Hij wordt weleens de clown onder de honden genoemd, een naam die hij zeker eer aan doet, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Ze zijn vrolijk en liefgierig en kunnen over het algemeen goed met kinderen opschieten.

Lakelandterriër

Gewicht: 7 – 8 kilogram

Tibetaanse spaniël

Gewicht: 4 – 7 kilogram

Russische toyterriër

Gewicht: 3 kilogram

Russische toyterriër
foto: Trysha / Wikicommons

Japanese Chin

Gewicht: 2 – 5 kilogram