Deze kleine, stoere hond met de Franse naam Epagneul Nain Papillon behoort tot de dwergspaniëls en heeft een hoogte van ongeveer 28 cm.

Populair bij adel

Epagneul Nain Papillon populair bij adel
Antoine Pesne/publiek domein

Het vlinderhondje kent al een lange geschiedenis. Het verhaal van Koningin Marie-Antoinette, die samen met haar hondje onder haar arm naar de guillotine zou zijn gegaan, is bij velen bekend. Dit is waarschijnlijk het beroemdste vlinderhondje dat ooit heeft geleefd. Het land van herkomst is België/Frankrijk. In de 16e eeuw waren deze hondjes vaak te vinden bij de adel.

Ze werden vroeger gebruikt om ratten te vangen

klein hondje

Tegenwoordig is het een gezelschapsdier bij uitstek. Het vriendelijke en zachte karakter zorgt ervoor dat je met dit hondje veel kunt ondernemen. Je doet er de hond een groot plezier mee om eropuit te gaan. Deze kleine rakker is graag in de buurt van zijn baas of het gezin. Het formaat en fijne karakter zorgen ervoor dat de hond overal mee naar toe genomen kan worden.

Hun naam danken ze aan hun oren

oren vlinderhondje

De naam van dit ras behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Als je naar de oren kijkt verklaart dat de naam. De opvallende oren lijken op de vleugels van een vlinder! Naast het vlinderhondje met staande oren bestaat er ook een nachtvlinderhondje, dat heeft hangende oren.

Levendig, vriendelijk en alert hondje

Dit ras voelt zich overal thuis als hij maar niet alleen hoeft te blijven. Een boerderij of een bovenwoning, bij voldoende beweging zal deze hond zeer tevreden zijn. Bij onraad zal hij zich laten horen. Een hond om veel mee te spelen en te wandelen. Apporteren en balspelletjes zijn favoriet. Een goede cursus en de juiste begeleiding zorgen ervoor dat dit hondje hoge ogen kan ogen bij flyball.

De vacht is lang en golvend, de kleur overwegend wit met vlekken

vacht

Het is belangrijk dat de vacht goed en regelmatig wordt onderhouden. De vacht is lang, maar van dusdanige structuur dat er weinig tot geen klitvorming zal zijn. Eens per week goed borstelen is voldoende. Er is geen ondervacht aanwezig. Haal de losse haren die in de gehoorgang zitten weg, om irritatie te voorkomen en knip de haren van de voeten.

Kan overlast bezorgen door overmatig blaffen

blaffen vlinderhondje

De hond zal zijn stem laten horen als er iets niet pluis is. Ook wanneer hij te lang en te vaak alleen wordt gelaten zal hij zich laten horen.

Verlatingsangst komt voor

verlatingsangst hond

Verlatingsangst is een vervelende karaktereigenschap en moeilijk om te buigen als deze angst eenmaal aanwezig is. Bouw het alleen thuis zijn op in kleine stapjes, begin er meteen mee.

Goed voorbeeld van gezelschapsdier

gezelschapshond

Dit ras is een heel goed voorbeeld van een gezelschapsdier. Als jij graag de hele dag een hond om je heen wilt die niet te groot wordt, overal mee naar toe kan en een zacht karakter heeft, dan is het vlinderhondje een goede keuze. Alert, speels en houdt van mensen om zich heen. Bij de juiste opvoeding (socialisering) is ook zijn houding tegenover andere huisdieren goed. Door zijn formaat kan dit hondje “ten prooi vallen” aan onstuimige kinderen, waak hiervoor! Ook deze kleine gezellige huisvriend is geen speelgoed.

Het is een bezig baasje en leert snel

bezig baasje

Ben je zelf een bezige bij dan past dit ras goed bij. Samen van alles ondernemen stelt jullie allebei tevreden. Je kunt je aansluiten bij een vereniging voor behendigheid als je wat meer uitdaging wilt. Er zijn aangepaste hindernissen voor kleine rassen.

Klein, maar zeer energiek, zorg voor uitdaging en bied spellen aan die de hersenen laten werken

energiek hondje

Deze kleine rakker is zeer energiek. De opvoeding kan met zachte hand omdat het een zachtaardig ras is. Oefen en speel veel, zorg voor afwisseling zodat de hond gemotiveerd blijft. Speel, train en beweeg jij graag met je hond? Dan ben jij de perfecte baas voor deze kleine, stoere, zachtaardige, intelligente hond.