Italië is een echt honden land. De Italiaanse hondenrassen zijn vaak al vele eeuwen oud, zelfs nog van voor Christus. De honden hadden allemaal zo hun eigen taken, helpen in de jacht, het erf bewaken, of mensen redden. Het heeft een aantal hele leuke hondenrassen opgeleverd die nu vooral als huishond leven.

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een Italiaanse hondenras afkomstig uit de streek Romagna. Het is een zeer oud hondenras, en waarschijnlijk de eerste der waterhonden (de naam vertaalt dan ook in ‘meer hond uit Romagna’). Alhoewel het vroeger dus vooral waterhonden waren staan ze nu vooral bekend als truffelzoekers, dit ras is hier na de Tweede Wereldoorlog in gespecialiseerd. De Lagotto is een middelgrote hond van zo’n 13-16 kilogram. Ze zijn snel en wendbaar, en aangezien ze altijd hebben samengewerkt met mens ook goed trainbaar.

Spinone italiano

spione

Ook de Spinone italiano is weer een zeer oud hondenras, terug te leiden is tot ongeveer 500 v.Chr. Het hondenras wordt gebruikt in de jacht, en dan vooral bij het apporteren. Ze zijn ook perfect geschikt als huishond, en zijn zeer populair in de UK.

Volpino italiano

Volpino italiano
De Volpino italiano is de Italiaanse Keeshond. Vroeger werd dit kleine hondje (5 kilogram) ingezet als waakhond, ze zijn zeer fel, maar tegenwoordig is het een echte gezelschapshond.

Mastino napoletano

Neapolitan Mastiff

Een beetje vreemd kunnen we de Mastino napoletano toch wel noemen met zijn hangende vellen. Het is een van de oudste bekende hondenrassen. Er wordt gezegd dat de hond is gefokt in de tijd van Alexander de Grote. Deze van origine waakhond is rustig en evenwichtig van aard. Maar ook zeer bescherend over zijn familie, goede socialisatie is dus een must bij zo’n sterk hondenras. Het zal je misschien ook niet verbazen dat de Mastino napoletano bekend staat om zijn vele kwijlen.

Bergamasco

Bergamasco
Bergamasco2

Met zijn dreadlocks is de Bergamasco ook te omschrijven als vreemd. Ze stammen af van Italiaanse herders, die weer van Perzische herdershonden afstammen. Er is ook veel gekruist met Hongaarse herders waardoor er een aantal Hongaarse hondenrassen ontstonden (Puli, Kuvasz, Pumi, Komondor, Mudi). De Bergamasco wordt vooral gebruikt als herdershond in de Italiaanse bergen, maar wordt ook als waakhond ingezet.

Bolognezer

bolognezer

Het kleine hondenras Bolognezer is vernoemd naar de Italiaanse stad Bologna, waar ze vandaan komen. De stamvader van het ras is de maltezer die afkomstig is uit Malta. De bolognezer is een echt gezelschapsdier. Hij houdt van zijn baasjes en doet alles om ze te plezieren en wil altijd wel met ze spelen. Ze wegen tussen de 2.5 en 4 kilogram.

Bracco italiano

Bracco italiano

Volgens vele hondenkenners is het Italiaanse hondenras Bracco Italiano het oudste van de staande jachthonden. Ze zijn (waarschijnlijk) ontstaan uit een kruising tussen de Assyrische dog en Egyptische windhonden. Ze zijn atletisch, wendbaar, en dol op werken, uiteraard in de jacht. Ze zijn gek op mensen.

Cane Corso

cane corso

De Cane Corso is stoer! Een echte waakhond en een bonk spieren! Oorspronkelijk afkomstig van het platteland van Italië waar hij schaapskuddes en boerenerven bewaakte. De huidige cane corso is een betrouwbare, sportieve hond. De cane corso is een zelfstandige hond. Hij is gek op zijn baas, maar vindt het ook leuk om er alleen op uit te gaan. Niet de makkelijkste hond dus om op te voeden. Maar als je ervaring hebt met honden en je socialiseert de Cane Corso gooit heb je een echte goede maat aan hem! Vaak worden de oren gecoupeerd tot een driehoek, maar dat ga jij als stoere eigenaar natuurlijk NIET doen!

Sint Bernard

st bernard

De Sint Bernard in de lijst van Italiaanse hondenrassen? Deze hond komt toch uit Zwitserland, dat weet iedereen! Nou ze komen uit het gebied van de Grote Sint-Bernhardpas in de westelijke Alpen tussen Zwitserland en Italië. De Sint Bernard is een van de grootste hondenrassen met een gewicht dat kan oplopen tot meer dan 100 kilogram. Ze zijn imposant, maar erg rustig en gevoelig.