Denk je aan honden, dan denk je meestal aan de Labrador, of misschien een Duitse Herder. Dit zijn ook niet voor niets de populairste hondenrassen in Nederland (en misschien wel de wereld). Er zijn echter ook een hoop honden die er heel anders uit zien dan de typische hond. Een overzicht van honden met een vreemd uiterlijk:
Bedlington Terrier
foto: David Owsiany / Wikicommons
Het valt niet te ontkennen dat de Bedlington Terrier wel wat weg heeft van een lammetje! De oorsprong van dit hondenras ligt in de 18e eeuw, in de 19e eeuw is er whippet door het ras heen gekruist. De bedlingtonterriër werd gebruikt om ratten te vangen.
Puli
foto: sannse / Wikicommons
Tja, wat is er bijzonder aan de Puli. Dat is natuurlijk de vacht! Het doet met zijn dreadlocks denken aan een Rastafari. Het bestaat uit lange koorden vervilt onderhaar, deze koorden kunnen tot aan de grond reiken. Deze bijzondere vacht beschermt tegen de kou en vijanden. En dat is nodig, want deze Hongaarse herdershond is een goede waakhond!
Chinese Gekuifde Naakthond
foto: sannse / Wikicommons
Je moet er van houden, maar het is niet zonder reden dat de Chinese naakthond al vaak de competitie van lelijkste hond gewonnen heeft natuurlijk. Het ziet er dan ook een beetje vreemd uit, zo’n naakt lijf en dan een grote bos haar op de kop.
Russische toyterriër
Wat natuurlijk gelijk opvalt aan de Russische toyterriër zijn de grote rechtopstaande driehoekige oren
Bergamasco
foto: Towncommon / Wikicommons
Drie keer raden waarom de Bergamasco in de lijst van vreemde hondenrassen is opgenomen, dat is natuurlijk door de vacht. Net als de Puli heeft de Bergamasco dreadlocks.
Neapolitan Mastiff
foto: Lisa M. Herndon / Wikicommons
De Neapolitan Mastiff is om een hele andere reden in de lijst opgenomen. Typerend voor deze grote hond zijn de hangende wangen. Of eigenlijk hangt de hele huid op zijn kop!
Peruaanse naakthond
foto: Vanzetti / Wikicommons
Honden zonder vacht, dat ziet er toch wel een beetje raar uit. Zo ook de Peruaanse naakthond.
Komondor
foto: Nikki68 / Wikicommons
Ook de Komondor, een herdershond uit Hongarije, valt op door zijn dreadlocks. Ze bestaan al sinds de 16e eeuw. De Komondor wordt voornamelijk gebruikt als waakhond voor het huis en erf, of verdedigingshond voor de kudde. Dit zie je ook terug in het karakter, ze zijn zelfstandig, dominant, moedig, en waaks. Ze kunnen ook wantrouwig zijn tegenover vreemden.
Västgötaspets
foto: TS Eriksson / Wikicommons
De Västgötaspets is een soort van mini herdershond uit Zweden. Het uiterlijk doet denken aan de Duitse Herder, maar de korte pootjes laten het er toch een beetje vreemd uitzien.
Affenpinscher
foto: Ingunn Axelsen / Wikicommons
De Affenpinscher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar betekent ‘affen’ aap, hij heeft deze naam dan ook gekregen omdat hij een ‘aapachtig’ gezichtje heeft. Het karakter van de Affenpinscher wordt omschreven als een vreemde mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, braafheid en aanhankelijkheid.
Çatalburun
De Çatalburun, ook wel de Turkse Pointer, valt op door zijn gespleten neus. Overigens heeft het ras dit uiterlijk gekregen door te veel doorfokken.
Lagotto Romagnolo
foto: Entheta / Wikicommons
Het lijkt alsof de Italiaanse Lagotto Romagnolo een permanentje over zijn hele lichaam heeft laten zetten! Maar deze gekrulde vacht die een beetje aanvoelt als schapenvacht komt goed van pas bij zijn taak, de jacht op waterwild.
Borzoi
foto: Français anonyme / Wikicommons
De Barzoi is een oud Russisch hondenras dat behoort tot de windhonden. Het is een van de snelste hondenrassen. Ze werden ingezet bij de wolvenjacht. Tegenwoordig worden ze in Amerika nog weleens ingezet door boeren om de boerderij te beschermen tegen coyotes, maar worden ze vooral gehouden als huishond. Maar het is geen hond voor iedereen, deze hond heeft veel beweging nodig.
Brussels griffonnetje
foto: Ger Dekker / flickr
Het Brussels griffonnetje valt op door zijn grote baard. Deze kleine hondjes zijn oorspronkelijk gefokt om koetsen en stallen te ontdoen van ongedierte. Tegenwoordig is het een echt gezelschapshondje, ze zijn gek op hun baasjes, vrolijk en stoer.
Bull Terrier
foto: Lilly M / Wikicommons
Typerend aan de Bulterriër is eivormige kop zonder stop. Ze staan ten onrechte bekend als een agressief ras – in feite werd deze hond zelfs gefokt als gezelschapsdier. Hij is vriendelijk en liefdevol tegenover zowel volwassenen als kinderen. Deze goedgebouwde hond heeft ook een hoge pijndrempel, wat hem perfect maakt voor onstuimige kinderen die nog aan het leren zijn om goed met honden om te gaan. De Bulterriër kan flink energiek zijn en heeft veel speeltijd nodig. Hij is daarom de perfecte hond voor een grote familie. Een Bulterriër zal je affectie beantwoorden door erg beschermend te zijn tegenover je kinderen.
Franse Bulldog
foto: tanakawho / flickr
Het is niet voor niks dat we zoveel filmpjes van de Franse Bulldog op hondenfun hebben staan. Het is een grappig hondje om te zien met zijn rechtop staande oren, grote bek, en platte neus!