Denk je aan honden, dan denk je meestal aan de Labrador, of misschien een Duitse Herder. Dit zijn ook niet voor niets de populairste hondenrassen in Nederland (en misschien wel de wereld). Er zijn echter ook een hoop honden die er heel anders uit zien dan de typische hond. Een overzicht van honden met een vreemd uiterlijk:

Bedlington Terrier

Bedlington Terrier
foto: David Owsiany / Wikicommons

Het valt niet te ontkennen dat de Bedlington Terrier wel wat weg heeft van een lammetje! De oorsprong van dit hondenras ligt in de 18e eeuw, in de 19e eeuw is er whippet door het ras heen gekruist. De bedlingtonterriër werd gebruikt om ratten te vangen.

Puli

Puli
foto: sannse / Wikicommons

Tja, wat is er bijzonder aan de Puli. Dat is natuurlijk de vacht! Het doet met zijn dreadlocks denken aan een Rastafari. Het bestaat uit lange koorden vervilt onderhaar, deze koorden kunnen tot aan de grond reiken. Deze bijzondere vacht beschermt tegen de kou en vijanden. En dat is nodig, want deze Hongaarse herdershond is een goede waakhond!

Chinese Gekuifde Naakthond

chinese naakthond
foto: sannse / Wikicommons

Je moet er van houden, maar het is niet zonder reden dat de Chinese naakthond al vaak de competitie van lelijkste hond gewonnen heeft natuurlijk. Het ziet er dan ook een beetje vreemd uit, zo’n naakt lijf en dan een grote bos haar op de kop.

Russische toyterriër

Russische toyterriër
Wat natuurlijk gelijk opvalt aan de Russische toyterriër zijn de grote rechtopstaande driehoekige oren

Bergamasco

Bergamasco
foto: Towncommon / Wikicommons

Drie keer raden waarom de Bergamasco in de lijst van vreemde hondenrassen is opgenomen, dat is natuurlijk door de vacht. Net als de Puli heeft de Bergamasco dreadlocks.

Neapolitan Mastiff

Neapolitan Mastiff
foto: Lisa M. Herndon / Wikicommons

De Neapolitan Mastiff is om een hele andere reden in de lijst opgenomen. Typerend voor deze grote hond zijn de hangende wangen. Of eigenlijk hangt de hele huid op zijn kop!

Peruaanse naakthond

Peruaanse naakthond
foto: Vanzetti / Wikicommons

Honden zonder vacht, dat ziet er toch wel een beetje raar uit. Zo ook de Peruaanse naakthond.

Komondor

Komondor
foto: Nikki68 / Wikicommons

Ook de Komondor, een herdershond uit Hongarije, valt op door zijn dreadlocks. Ze bestaan al sinds de 16e eeuw. De Komondor wordt voornamelijk gebruikt als waakhond voor het huis en erf, of verdedigingshond voor de kudde. Dit zie je ook terug in het karakter, ze zijn zelfstandig, dominant, moedig, en waaks. Ze kunnen ook wantrouwig zijn tegenover vreemden.

Västgötaspets

Västgötaspets
foto: TS Eriksson / Wikicommons

De Västgötaspets is een soort van mini herdershond uit Zweden. Het uiterlijk doet denken aan de Duitse Herder, maar de korte pootjes laten het er toch een beetje vreemd uitzien.

Affenpinscher

Affenpinscher
foto: Ingunn Axelsen / Wikicommons

De Affenpinscher komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar betekent ‘affen’ aap, hij heeft deze naam dan ook gekregen omdat hij een ‘aapachtig’ gezichtje heeft. Het karakter van de Affenpinscher wordt omschreven als een vreemde mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, braafheid en aanhankelijkheid.

Çatalburun

catalburun

De Çatalburun, ook wel de Turkse Pointer, valt op door zijn gespleten neus. Overigens heeft het ras dit uiterlijk gekregen door te veel doorfokken.

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo
foto: Entheta / Wikicommons

Het lijkt alsof de Italiaanse Lagotto Romagnolo een permanentje over zijn hele lichaam heeft laten zetten! Maar deze gekrulde vacht die een beetje aanvoelt als schapenvacht komt goed van pas bij zijn taak, de jacht op waterwild.

Borzoi

Borzoi
foto: Français anonyme / Wikicommons

De Barzoi is een oud Russisch hondenras dat behoort tot de windhonden. Het is een van de snelste hondenrassen. Ze werden ingezet bij de wolvenjacht. Tegenwoordig worden ze in Amerika nog weleens ingezet door boeren om de boerderij te beschermen tegen coyotes, maar worden ze vooral gehouden als huishond. Maar het is geen hond voor iedereen, deze hond heeft veel beweging nodig.

Brussels griffonnetje

Brussels griffonnetje
foto: Ger Dekker / flickr

Het Brussels griffonnetje valt op door zijn grote baard. Deze kleine hondjes zijn oorspronkelijk gefokt om koetsen en stallen te ontdoen van ongedierte. Tegenwoordig is het een echt gezelschapshondje, ze zijn gek op hun baasjes, vrolijk en stoer.

Bull Terrier

Bull Terrier
foto: Lilly M / Wikicommons

Typerend aan de Bulterriër is eivormige kop zonder stop. Ze staan ten onrechte bekend als een agressief ras – in feite werd deze hond zelfs gefokt als gezelschapsdier. Hij is vriendelijk en liefdevol tegenover zowel volwassenen als kinderen. Deze goedgebouwde hond heeft ook een hoge pijndrempel, wat hem perfect maakt voor onstuimige kinderen die nog aan het leren zijn om goed met honden om te gaan. De Bulterriër kan flink energiek zijn en heeft veel speeltijd nodig. Hij is daarom de perfecte hond voor een grote familie. Een Bulterriër zal je affectie beantwoorden door erg beschermend te zijn tegenover je kinderen.

Franse Bulldog

franse bulldog
foto: tanakawho / flickr

Het is niet voor niks dat we zoveel filmpjes van de Franse Bulldog op hondenfun hebben staan. Het is een grappig hondje om te zien met zijn rechtop staande oren, grote bek, en platte neus!