De eeuwig trouwe Duitse Herder is niet alleen in Nederland, maar over bijna de hele wereld een zeer populair hondenras. De herder is zeer gehoorzaam, maar ook intelligent, een perfect combinatie om snel dingen te leren. De herder zie je veelal in de buurt van zijn baas (en gezin), hij is onvoorwaardelijk trouw en waaks en kan daarom tegen buitenstaanders soms argwanend zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk om de herder vanaf pups af aan goed te socialiseren (is natuurlijk belangrijk bij ieder hondenras). Hier 10 weetjes over dit stoere hondenras.

1. Hoe het herder ras ontstond in Duitsland

Horand von Grafrath

In 1889 zag Max von Stephanitz een wolfachtige hond met gele en zwarte vlekken op een hondenshow in het westen van Duitsland. Hij was meteen onder de indruk van de discipline en intelligentie van het beest. De fokker kocht de hond en veranderde zijn naam van Hector Linksrhein naar Horand van Grafrath. Von Stepahnitz begon toen de Duitse Herder Club, waarmee hij de richtlijnen voor de standaard van het ras zette. Zijn motto voor het ras was nut en intelligentie, dat veel belangrijk was dan het uiterlijk van de hond.

2. Echte werkhonden

werkhond
foto: Bundesarchiv, Bild 183-08408-0002 / CC-BY-SA 3.0

Aangezien Duitsland steeds meer werd geïndustrialiseerd besefte von Stephanitz besefte hij dat de waarde van de hond kon dalen. Om de waarde van de hond te behouden ging hij samen werken met de politie en andere dienstverleners om de honden in het werkveld te houden. Omdat ze gefokt werden met een hoge intelligentie en daarnaast heel atletisch zijn, zijn ze makkelijk te trainen en onvermoeibaar. Dankzij de hulp van von Stephanitz konden de ijverige honden aan het werk als hulpverleners en bewakers.

3. Amerikanen onder de indruk

onder de indruk

Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers de herders voor een aantal doeleinden. Hulphonden brachten eerste hulp aan gewonden soldaten en brachten gezelschap aan dodelijk gewonde soldaten die zouden overlijden. Andere honden leverden berichten af of werkten als waakhond. De Amerikanen waren zo onder de indruk van de honden, dat ze een aantal mee naar huis brachten. De Verenigde Staten raakten helemaal in de ban met het uiterlijk van het ras en al snel werden de honden razend populair.

4. Nederlanders houden van herdershonden

populair
foto: Marilyn Peddle /flickr

De herdershond is de op twee na populairste hond in Nederland. Ze hoeven alleen de Labrador voor zich te laten.

5. Duitse herders zijn erg slim

slim
foto: Pepo13 / wikicommons

Duitse herders staan bekend om hun intelligentie en dat is niet zonder reden. Ze worden beschouwd als het derde slimste ras onder de honden. Om in de top van intelligentste honden te komen moeten rassen na slechts vijf herhalingen een nieuwe opdracht begrijpen en minimaal 95% gehoor geven aan de oproep.

6.Tijdelijke naamsverandering

naamwijziging
foto: Brigitte Mardorf / wikicommons

Na de wereldoorlogen waren Amerikanen en Europeanen een beetje wantrouwend naar alles wat een Duitse invloed had. Hierdoor klonk de Duitse herder niet echt als een populaire hond. Om dat vooroordeel te bestrijden noemde de Amerikaanse Kennel Club ze gewoon herdershonden en de Engelsen noemden ze Elzas wolfshonden. Die naam werd gebruikt tot 1977, maar het werd zo lang gebruikt in Europa dat sommige mensen nog steeds tot op de dag van vandaag verwijzen naar de Elzassers.

7. Zeldzame aandoening

dwerg

Hoewel het zeldzaam is kan een aantal Duitse Herders hypofyse dwerggroei hebben en als gevolg daarvan hun gehele leven puppy-achtig blijven. Zo behouden ze hun puppy vacht en blijven ze klein van stuk. Hoewel ze zo heel schattig lijken en eruit zien als kleine teddyberen levert het een hele hoop gezondheidsproblemen op. De hond op de foto is 3 jaar oud.

8. Toneelstuk met herdershonden

In de midden jaren ’80 ontwikkelde de Nederlandse regisseur Wim T. Schippers een toneelstuk waarin zes Duitse herders speelden. De honden werden op toneellessen gestuurd in Amsterdam en kregen beloningen als motivatie om te acteren. Het toneelstuk heette Going to the Dogs, wat gekenmerkt werd als een traditioneel familiestuk. De dochter brengt een nieuwe vriend met zich mee, waarmee liefde, jaloezie en ouderlijke zorgen in het spel kwamen. Zoals voorspeld was het toneelstuk een flop en verliet ook de theatermanager al vroegtijdig de zaal.

9. Duitse herder als filmster

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin was een Duitse herder die werd gered van het slagveld. Zijn redder een Amerikaanse soldaat, genaamd Duncan Lee, trainde de hond om mee te spelen in stomme films. De hond werd een grote ster en bracht het zelfs zover dat als Warner Bros financiële problemen kreeg het een Rin Tin Tin film zou vrijgeven. Het gerucht ging dat Rin Tin Tin tot de beste acteur van de eerste Academy Awards in 1929 werd uitgeroepen. Susan Orlean, de auteur van Rin Tin Tin zei hier het volgende over: ‘Het leven en de legende suggereert dat de hond was gepasseerd ten koste van Emil Jannings omdat hij menselijk was. Hij was een grote ster in de wereld en ik kon me niet voorstellen dat Emil Jannings films opende, maar Rin Tin Tin kon dit juist wel,’ verklaarde hij tegenover The Guardian.

10. Duitse herders ook populair op YouTube

Niet alleen in het echt of op tv, maar ook op het internet zijn de honden populair . Als je op Youtube zoekt naar de Duitse herder krijgtje meer dan een half miljoen resultaten. Hierboven staat een van de populairste videos’ waarop is te zien dat 14 Duitse herders met een klein meisje aan het stoeien zijn.

5 reacties

Leave A Reply

Over

Op hondenfun.nl schrijven we weetjes & lijstjes over honden en hondenrassen

Hondenfun.nl is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107