Honden kunnen goed ruiken, vele malen beter dan mensen (tot wel 100.000 keer !!). De neus van een hond is zo goed dat we ze inzetten om van alles op te speuren. Denk hierbij aan vermiste personen tot drugs of geld op vliegvelden. Ook voor het vinden van explosieven gebruiken we vaak honden. Hier volgt een lijst van honden met de beste neus.

Bloedhonden

bloedhond hond met de beste neus

Definitief onderzoek is er niet, maar er wordt vaak gezegd dat van alle honden bloedhonden de beste neus hebben. Bloedhonden hebben 230 tot 300 miljoen geurreceptoren in hun neus, het meeste van alle hondenrassen. Deze honden worden vaak ingezet bij het vinden van vermiste personen. De huid van deze honden zit wat los, hierdoor kunnen ze extra veel geur opvangen. De Bloedhond is een ras uit België ze worden ook Sint-Hubertushonden genoemd naar Sint-Hubertus een Bisschop in Luik die veel van deze honden in zijn bezit had.

Bassets

Bassets

Bassets zijn kleine honden die laag aan de grond zitten met hun kop. Met hun lange oren wapperen ze geur richting hun neus. Deze honden zijn jachthonden en met hun neus vinden ze makkelijk een prooi. De geur van het prooidier ruikt het sterkst laag aan de grond, precies waar deze kleine hond met zijn neus laag bij de grond gemakkelijk bij kan. De hond is dan ook erg populair bij jagers.

Beagle

Beagle neus

De Beagle is een hondenras uit Engeland. Deze kleine en compacte honden zijn net als Bassets geliefd bij jagers. In Engeland worden ze gebruikt voor het opjagen van konijnen en hazen. De beagle heeft 45 keer meer geurreceptoren in zijn neus dan een mens en de reukkolfvan deze hond is 40 keer zo groot. De reukkolf is het deel van de hersenen dat geur onderscheid. Mede hierdoor zijn het bijzonder goede ruikers.

Duitse Herder

duitse herder

De Duitse Herder is ook een hond met een bijzonder goede neus. Dit grote ras komt dan wel niet zo dicht bij de grond met zijn neus maar kan wel bijzonder goed ruiken. Door zijn lange kop heeft de hond diepe neusgaten zodat deze geur goed kan opvangen. De Duitse Herder vangt de geur op uit de lucht en niet zo zeer van de grond. Deze honden zijn er populair bij de politie en het leger voor het opsporen van verboden middelen.

Labrador retriever

Labrador

Labrador retrievers staan er om bekend erg vriendelijk te zijn, vandaar dat veel mensen kiezen voor deze hond. De hond kan met training leren meerdere geuren te onderscheiden waardoor ze ruimer ingezet kunnen worden om iets te vinden met hun neus dan andere honden. Deze honden worden onder andere gebruikt bij het zoeken naar explosief materiaal.

Teckel

teckel

De Teckel is favoriet bij het jagen op dassen. De Teckel heeft een goede reuk en kan een spoor blijven volgen als er ook vergelijkbare geursporen op dezelfde plek zijn. Omdat de hond klein en laag is en hangende oren heeft is de Teckel zeer geschikt voor het in tunnels ondergronds zoeken naar prooidieren. De honden drijven dan de prooidieren uit de tunnels zodat jagers ze kunnen jagen.

Black and Tan Coonhound

black and tan coonhound

De Black and Tan Coonhound heeft het bijzondere vermogen om hele oude geursporen op te pikken. De hond is een jachthond die vooral bij de wasberenjacht erg populair is. Het hondenras komt uit de Verenigde Staten, omdat het relatief groot is en weinig angst kent gebruikt men de hond ook voor de vaak illegale jacht op poema’s.

Bluetick Coonhound

Bluetick Coonhound

Deze door zijn vacht er opvallende hond is een echte jager maar kan ook als huishond gehouden worden. De hond stamt af van de Franse Grand Bleu de Gascogne en de Engelse jachthond die in de tijd van het kolonialisme naar Amerika zijn meegenomen. Als jachthond is een goede neus van groot belang en de Bleutick Coonhound heeft een goede neus voor prooi. De dieren zijn echter wel lastiger te trainen omdat het rasechte jachthonden zijn.

Franse poedel

franse poedel

Je zou het misschien niet zeggen, maar de Franse poedel is een echte jachthond. De Poedel is nu meer een huishond dan een jachthond maar zijn neus is in tegenstelling tot het uiterlijk van de hond weinig veranderd. De Poedel heeft dus nog altijd een zeer goede neus bedoeld om geursporen te volgen tijdens de jacht.

Golden Retrievers

Golden Retriever

Deze allemansvriend is van nature een jachthond en in de medische wereld gebruiken ze deze hond om kankercellen op te sporen. De hond kan zo goed ruiken dat kanker in een vroeg stadium opgespoord kan worden vaak nog voor een andere vorm van diagnose mogelijk is. Een levensreddende neus dus de neus van de Golden Retriever.