Honden zijn er in vele soorten en maten, dat is bekend. Maar hoe komen al die rassen eigenlijk aan hun, soms erg vreemd klinkende, naam? Zijn ze zomaar uit de duim gezogen of zit er wel degelijk een verhaal achter? Laten we op zoek gaan naar de herkomst van de namen van 12 bekende hondenrassen!

1. Jack Russel Terriër

Jackrussellterriër
foto: Johannesvg / wikicommons

De Jack Russel Terriër is natuurlijk geen onbekende hond. Het vrolijke, kleine hondje kom je overal tegen. De naam doet eigenlijk al vermoeden dat iemand zijn eigen naam aan het ras heeft toegekend, wat inderdaad ook het geval is. Jack Russel, geboren in 1795 in Darmouth (Engeland), was de fokker van een kleine jachthond, met het doel een hondje te krijgen die wel de hele dag zou kunnen blijven jagen op vossen. Nou, dat is hem zeker gelukt! Het beestje moest ook nog genoeg lef hebben om zelfs de holen in te gaan. Jack Russel, namelijk zelf enthousiast over de jacht, ontmoette een melkboer met een wit terriërteefje. Dit hondje, Trump, bleek een zeer goede vossenjager te zijn waardoor Russel het diertje graag wilde hebben. Dit was het begin van onze leuke Jack Russeltjes. Trouwens: meneer Russell heeft niet alleen de Jack Russel Terriër aan ons nagelaten, ook de variant met de langere pootjes komt bij hem vandaan. De Parson Russell Terriër is een apart ras maar draagt dus wel ook de naam van meneer Russell!

2. Lhasa Apso

Lhasa Apso
foto: Lcfrederico / wikicommons

Een vreemdere, maar wel gezellig klinkende, naam is de Lhasa Apso. Origineel kwam dit hondje voor in Tibet, waar het de taak had om de belangrijke gebouwen te bewaken. Paleizen en kloosters waren moeilijk binnen te komen als de Lhasa Apso hier waakte. Lhasa is de naam van een stad in Tibet, ooit de hoofdstad, en Apso betekent in het Tibetaans “baard”. We hebben dus gewoon heel eenvoudig te maken met een langharige hond uit Tibet: logisch toch?!

3. Basset Hound

Basset Hound
foto: Anderson Nascimento / wikicommons

De Basset Hound heeft korte pootjes en daardoor een beetje een dwergachtig uiterlijk. Daarmee is meteen zijn naam verklaard: Basset is afgeleid van het woord “Bas”, wat in het Frans “dwerg” betekent.

4. Cairn Terriër

Cairn Terriër
foto: Poesje87 / wikicommons

Er was eens een kleine terriër die op jacht ging in de Schotse Hooglanden naar kleine prooidieren, zoals konijnen en ratten. De hond kon zich prima aanpassen aan de omstandigheden tussen de “cairns”, dit zijn opgestapelde stenen die dienst doen als grafsteen of herkenningspunt. Het diertje ontleent zijn naam dan ook aan deze stenen.

5. Dalmatiërs

Dalmatiërs
foto: Maja Dumat / wikicommons

Wie kent ze niet: de Dalmatiërs, het gevlekte hondenras uit de gelijknamige films. Eigenlijk is zijn verhaal vrij vreemd: hoewel het helemaal niet bekend is waar de hond origineel vandaan komt, dankt hij toch zijn naam aan Dalmatië, wat tegenwoordig onder Kroatië valt. Maar op oude schilderijen kom je ze door heel Europa tegen!

6. Labrador Retriever

Labrador Retriever
foto: Blaine Hansel / wikicommons

In Canada is er een provincie, waar de naam Labrador vandaan komt. Op zich alweer een vreemd verhaal, want de hond komt eerder uit Newfoundland. De Labrador is waarschijnlijk aan zijn naam gekomen door een verwarde verwijzing naar zijn geboortestreek. De provincie waar hij vandaan komt heet namelijk “Newfoundland en Labrador”.

7. Poedel

Poedel
foto: B. Schoener / wikicommons

De poedel zelf zal er tegenwoordig waarschijnlijk zijn neus voor optrekken, maar ooit was het hondje een jachthond! Hij haalde de aangeschoten dieren uit het water en dankt daar nog altijd zijn naam aan. “Pudeln” is namelijk een Nederduits woord wat niets anders dan spatten betekent. Wat het hondje vast gedaan heeft, als het enthousiast door het water zwom….

8. De Weimaraner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto: Jolanta / wikicommons

Tja, om de Weimaraner wordt een strijd gestreden. Zowel Duitsers als Fransen willen deze jachthond als hun hondje beschouwen. De Weimaraner is een Duiste staande jachthond en wordt zelfs gezien als het oudste ras. Maar de Fransen willen met de eer strijken door te beweren dat de hond al voorkomt op oudere wandtapijten en schilderijen. Hoe het ook zij: een hond die op de Weimaraner leek, werd cadeau gedaan aan Karl August, de groot hertog van Weimar. Met deze hond begon men te fokken en lange tijd mocht alleen op het Weimarse hof hiermee door gegaan worden. Daarmee is de naam in ieder geval verklaard!

9. Cocker Spaniel

Cocker Spaniel
foto: Floridan / wikicommons

Een Woodcock is een houtsnip, een vogel, waarop gejaagd werd. De Cocker Spaniel dankt er zijn naam aan. Door de jagers werden ze namelijk geprezen voor hun kwaliteiten bij de jacht op “Woodcockers”…en ontvingen daarmee de naam Cocker Spaniel.

10. Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres
foto: Eva Nordlund / wikicommons

Deze is natuurlijk niet moeilijk om te begrijpen. De Bouvier is afkomstig uit Vlaanderen wat de naam Flandres al aangeeft. Maar waar komt dan de naam Bouvier vandaan? Bouvier is eigenlijk vertaald zoiets als een “koe herder”.

11. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel
foto: Elf / wikicommons

Een mond vol en het klinkt vooral erg deftig. Eigenlijk is dat ook zo: dit hondje durft zomaar de naam te dragen van Koning Charles II van Groot Brittannië. Op schilderijen werd deze beste man vaak afgeschilderd met een klein hondje, vandaar.

12. Beagle

Beagle
foto: Jonatan De Geest / wikicommons

Aan de jacht schijnt de Beagle nogal luidruchtig deel te nemen. Daarmee wordt waarschijnlijk de naam verklaard die dit leuke jachthondje draagt. Beagle zou dan afstammen van het Franse woord “becguele” wat “een luidruchtig persoon” betekent.
Maar helemaal zeker is het niet, want er gaan nog veel meer verhalen in het rond. Het meest aannemelijk is het zeker wel!