Ben jij zo iemand die nooit stil zit? Altijd op pad? Dan past een ‘couch potato’ natuurlijk niet bij jou. Jij wilt een hond die meegaat op al je avonturen. Natuurlijk blijven de meeste hondenrassen graag aan je zijde, maar ze hebben niet allemaal het uithoudingsvermogen om de hele dag met jou in touw  te zijn. De volgende 10 actieve  hondenrassen wel. Natuurlijk is ieder individu anders, maar in principe hebben deze hondenrassen energie voor tien.

Border Collie

Border Collie (2)

Met welk ras kunnen we anders beginnen dan met de Border Collie; dit zijn echte workaholics. Deze slimme honden zitten bordenvol energie en die moet eruit. Dit hoeft echt niet te betekenen dat je een kudde schapen moet vinden die je hond kan hoeden (de taak waar ze voor gefokt zijn). Het moet iets actiefs zijn. Zelfs lekker met ze hardlopen gaat waarschijnlijk niet genoeg zijn voor deze energie bommetjes. Ze hebben echt uitdaging nodig. Zo zijn ze  dol op frisbeeën. Of gewoon een balletje apporteren, maar dan liefst over een hindernisbaan.

Vizsla

Vizsla

De bijnaam van dit hondenras is Visla-Velcro, naar klittenband. Deze honden zijn namelijk heel graag samen met hun baasje en staan het liefst tegen je aan. Dit Hongaarse hondenras is gefokt om te helpen bij de jacht in het bos, het veld of in het water. Dit slanke en sterke ras zit vol energie en kan blijven rennen. Of je nou gaat rennen of fietsen langs de weg, in het bos, of bij zee, de Vizsla is de perfecte partner.

Australian Shepherd

Australian Shepherd

Net als de Border Collie is ook de Australian Shepherd gefokt voor het hoeden van kuddes. Ze zitten dan ook niet graag stil en excelleren bij agility (behendigheid) of andere actieve hondensporten als Frisbee of dingen met een bal. Deze gehoorzame honden zullen je ook maar wat graag volgen bij een rondje hardlopen.

Labrador retriever

Labrador

De Labrador is niet voor niets het populairste hondenras in de wereld. Deze trouwe goedzak is van alle markten thuis. Hij is sociaal, dol op zijn familie en natuurlijk lekker knuffelen.  Maar het zijn ook hele actieve honden die de hele dag wel willen rennen, spelen of zwemmen.  Helaas zie je in het straatbeeld veel te veel te dikke Labradors. Ze zijn dan ook gek op eten en kennen geen natuurlijk rem. Zorg dus dat je goed hondenvoer geeft, bijvoorbeeld orijen hondenvoer, en zeker niet te veel. Een slanke labrador is een gelukkige actieve hond, een te dikke labrador zal een slaapje op de bank prefereren.  Ze zijn flexibeler dan bovenstaande rassen, aangezien ze ook wel een dagje met je uit willen rusten als je daar behoefte aan hebt.

Golden Retrievers

Golden Retrievers

Wat geldt voor de Labrador geldt ook voor de Golden Retriever.  Deze honden houden van elke activiteit, zolang het maar samen met zijn baasje is. Dit kan knuffelen op de bank zijn, of lekker rennen, zwemmen, of spelen.  Maar ook heer valt weer op dat er veel te veel dikke Goldens zijn.  Geef je hond een kwalitatief goed voer als  Acana hondenvoer wat bestaat uit 70% vlees en dus geen troep. En nog belangrijker, voer met je ogen. De aantallen die op de verpakkingen staan zijn gemiddelden en gaan misschien niet op voor jouw hond.

Duitse staande hond

duitse staande hond

Deze van origine Duitse Jachthonden zijn gefokt om de hele dag rondom het veld en meren te werken. Ze staan dan ook bekend om hun kracht, snelheid, behendigheid en  uithoudingsvermogen. Dit is dus geen hondenras dat de hele dag thuis kan blijven, ze moeten op avontuur, en dan het liefst met jou aan hun zijde. Dus wil je een stok achter de deur die er voor zorgt dat je echt moet sporten, dan is dit een heel geschikt hondenras.

Dalmatiër

Dalmatiër

Deze beroemde gevlekte honden werden vroeger gebruikt om kilometers lang mee te rennen met koetsen  om deze te beschermen. Ga er dus maar vanuit dat deze honden bordenvol energie zitten en over een geweldig uithoudingsvermogen beschikken.  Let er wel op dat Dalmatiërs er om bekend staan afstandelijk te zijn tegen vreemden en erg loyaal naar het eigen gezin.  Wil je dus geen bijtincidenten omdat je hond onterecht denkt het gezin te moeten beschermen, zorg dan voor een goede socialisatie.

Jack Russell terriër

Jack Russell

Tot nu toe hebben we vooral grote en middelgrote hondenrassen in het lijstje opgenomen. Maar er zijn ook kleine hondenrassen die je gemakkelijk bijhouden bij een rondje hardlopen. Bijvoorbeeld de Jack Russell terriër.  Deze kleine terriër is slim en pittig. Ze zijn gefokt om een vos uit zijn hol te jagen  en ze zijn snel genoeg om de paarden en honden tijdens de jacht bij te houden.  Een grote hond in een kleine verpakking dus. Ze kunnen zich wel snel vervelen, ren dus niet iedere dag hetzelfde rondje, maar houdt het spannend.

Weimaraner

Weimaraner

De Weimeraner is een ideale joggingpartner die vakkundig door moeilijk terrein kan navigeren. Bovendien is de grijze vacht goed geschikt voor warme klimaten, dus ook op de wat warme dagen kun je lekker rennen. Ook heeft de vacht minimale verzorging nodig en er zal weinig vuil in blijven hangen. Ideaal als je in een modderig bos bent geweest.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Ook de Rhodesian Ridgeback kan goed tegen warme temperaturen. Dit is niet zo gek, want dit ras komt van origine uit Afrika; hier werden ze gebruikt om op leeuwen te jagen! Ze zijn dus extreem atletisch, maar ook verassend goed met mensen.

Poedel

Poedel (2)

De poedel heeft een verkeerd imago . Dit heeft waarschijnlijk te maken met hun chique uiterlijk Maar  vergis je niet, het zijn echte werkhonden die totaal geen problemen hebben met het zware werk. Deze atletische honden zijn uitstekende zwemmers en werden door jagers gebruikt om eenden en andere vogels uit het water te apporteren.