De volgende hondenrassen zijn het populairst in Nederland. Het gaat hier alleen maar om rashonden met een (FCI) stamboom (van niet rashonden zijn geen tellingen bekend). De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland houdt de gegevens bij. We zijn uitgegaan van het aantal nieuwe inschrijvingen in 2014. Dit betekent dus niet per definitie dat er het meeste honden van de volgende rassen lopen, maar dat deze op dit moment het populairst zijn om als puppy in huis te nemen.

1. Labrador Retriever

labrador

Hoe kan het ook anders dan dat de Labrador de eerste plek bevat in deze lijst. Al jaren lang is dit hondenras zeer populair in Nederland. En heel gek is dat natuurlijk ook niet als je kijkt naar het karakter van de Labrador: lief, hartelijk, geduldig, trouw, slim, en vol liefde voor het hele gezin. Maar ook tegen mensen buiten het gezin is de Labrador vriendelijk, de perfecte gezinshond dus.

2. Duitse Herder

duiste herder

Niet alleen in Nederland, maar over bijna de hele wereld een zeer populair hondenras is de eeuwig trouwe Duitse herder. De herder is zeer gehoorzaam, maar ook intelligent, een perfect combinatie om snel dingen te leren. De herder zie je veelal in de buurt van zijn baas (en gezin), hij is onvoorwaardelijk trouw en waaks en kan daarom tegen buitenstaanders soms argwanend zijn. Hiervoor is het zeer belangrijk om de herder vanaf pups af aan goed te socialiseren (is natuurlijk belangrijk bij ieder hondenras).

3. Golden Retriever

golden retriever

Net als de Labrador is ook de Golden Retriever zo’n zeer geschikte hond voor het hele gezin. Gehoorzaam, intelligent en vol liefde voor iedereen. De retrievers zijn ooit gefokt om geschoten wild op te halen, het wild mag niet beschadigd worden door de hond, en hierdoor zijn deze honden (net als alle retrievers) zeer zacht in de bek. Golden Retrievers zijn vaak wat rustiger dan de andere jachthonden, maar dit hangt ook af van de opvoeding en hoeveel er met de hond wordt gedaan.

4. Berner Sennenhond

Berner Sennenhond

Op de vierde plaats in de lijst van populairste hondenrassen staat de grote Berner Sennenhond. De Berner Sennenhond staat te boek als een zeer vriendelijke hond tegen zowel mensen als andere honden, en kan ook goed omgaan met kinderen. De hond is vrij rustig, dus geen hond om uren mee te rennen of fietsen. Van oorsprong is de hond gefokt als waakhond, en dat waakse karakter heeft hij nog steeds. Veel Berner Senners blaffen naar vreemden, maar zijn verder wel vriendelijk.

5. Franse Bulldog

Franse Bulldog

De eerste kleine hond die we in de lijst tegenkomen is de Franse Bulldog. Hij is stevig en gespierd, heeft een vrij platte en brede snoet en kenmerkend zijn natuurlijk de rechtopstaande oren. Volgens de richtlijnen hoort een Franse Bull tussen de 8 en 14 kilogram te wegen, echter de volwassen mannetjes halen tegenwoordig vaak de 18 kilogram. De Franse variant stamt waarschijnlijk af van de Engelse Bulldog. Deze is waarschijnlijk gekruist met een kleine Franse terriër (vandaar de rechtopstaande oren). Het ras werd vroeger nog gebruikt in gevechten tegen stieren in grote arena’s. Tegenwoordig is het natuurlijk een echte gezelschapshond. Levendig, vriendelijk, koppig, goed met kinderen, maar kan ook heel waaks zijn. Door hun korte neus hebben veel Franse Bulldoggen last met hun ademhaling. Ook het reguleren van de lichaamstemperatuur kan problemen opleveren. Met warm weer moet je daarom rustig aan doen met dit type hond.

6. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback, in Nederland ook wel bekend als Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond, is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk is de Rhodesian Ridgeback gefokt voor de jacht op groot wild zoals leeuwen, en ook om de mens en zijn huis te bewaken. Kenmerkend is natuurlijk de pronk op de rug, een strook haar op de rug die tegen de haarrichting ingroeit. Deze is vanaf de geboorte aanwezig. Het moge duidelijk zijn dat we te maken hebben met een sterk hondenras, veel beweging is voor deze atleet dan ook essentieel! Alleen een blokje om zal gegarandeerd problemen opleveren.

7. Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier

Deze kruising tussen een Bulldog en een Terrier heeft niet de beste naam van alle hondenrassen, dit komt voornamelijk door zijn verleden. Ooit zijn ze gefokt voor ‘bullbaiting’, gevechten tussen honden en stieren. De Stafford is dan ook super sterk, met een zeer brede borstkas en goed ontwikkeld kaakspieren. Echter, tegenwoordig is deze hond een zeer sociale hond die prima als gezinshond gehouden kan worden. Ze zijn helemaal gek op aandacht en zijn altijd wel in om iets te doen met het gezin.

8. Dashond (ruwhaar)

Dashond teckels

De Dashond ken je misschien beter als de Teckel. Vroeger werd dit ras gebruikt om te jagen op dassen, vandaar de naam. Deze jachtdrift heeft het beestje nog steeds in zich. Goede training is dan ook essentieel als je niet urenlang naar je hond wilt zoeken als je hem buiten loslaat. Hoewel ze eigenwijs zijn kun je ze prima trainen. De teckel is ook waaks, maar kan perfect worden gehouden als huishond.

9. Chihuahua (langhaar en korthaar)

Chihuahua

De Chihuahua is een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Zelf vinden ze overigens niet dat ze klein zijn, ze staan bekend als fel en scherp naar andere honden!

10. Border Collie

Border Collie (2)

De Border Collie is oorspronkelijk gefokt om schapen te drijven. De collie houdt van werken, is zeer intelligent en dus goed te trainen. Doe je niks met dit type hond dan gaat hij zelf opzoek naar vertier! Het zou dan zomaar kunnen dat een Collie groepen mensen gaat drijven, puur uit verveling.

11. Boxer

boxer

De Boxer behoort tot de groep van dogachtigen. Eind 19e eeuw is de boxer in Duitsland gefokt. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen zoals een Mastiff. Tegenwoordig staan de boxers bekend als goede huishonden. Ze hebben veel beweging nodig, en willen altijd lekker spelen. Boxers staan er wel op bekend dat ze flink kunnen kwijlen. Je zult dus wat vaker je huis moeten poetsen als een boxer enthousiast met zijn kop schud!

12. Dwergdashond (ruwhaar)

Dwergdashond

Op plaats 8 zagen we al de teckel. Op plaats 12 staat de kleinere variant van dit ras, de Dwergdashond. Dit hondenras is vergelijkbaar, maar dan een maatje kleiner.

13. Zwitserse Witte Herdershond

Zwitserse Witte Herdershond

De witte herder wordt steeds populairder in Nederland. Dit ras staat bekend om zijn vriendelijkheid en speelsheid. Een echte familiehond. Natuurlijk geldt wel weer dat er gewerkt moet worden met de hond. Een Zwitserse Witte Herdershond heeft beweging en uitdaging nodig! Ze zijn ook gek op hondensporten als flyball en doggydance.

14. Engelse cockerspaniël

Engelse cockerspaniël

De Engelse cockerspaniël is een enthousiast, lief jachthondje. Hij moest altijd samenwerken met mensen, en is dan ook een echte mensenvriend. Ze zijn altijd vrolijk en dat zie je aan de constant kwispelende staart. Zoals dat hoort bij een jachthond zal hij reageren op vogels, konijnen en katten. En ook plassen water zullen hem bekoren!

15. Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze werden al gebruikt door de romeinen om te waken, drijven en vechten. De rottweiler is groot en krachtig. Ze worden tegenwoordig als waak-, spoor-, sport-, redding- en familiehond gebruikt. Ze zijn intelligent en werken graag. Ze moeten dan ook altijd wat te doen hebben. Geef je ze voldoende aandacht en een goede opvoeding dan kunnen ze een perfecte huishond zijn.

16. Engelse Bulldog

bulldog

De Engelse Bulldog is helemaal verzot op aandacht, en heeft deze ook echt nodig. Het is een zeer liefdevolle en zachtaardig ras die perfect met mensen en kinderen omgaat. Alleen als ze te weinig aandacht krijgen kunnen ze lastig worden. Tevens heeft de Bulldog een aantal genetische gebreken, de luchtwegen en de knieën, waar je rekening mee moet houden.

17. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel is een echte gezelschapshond, ze staan bekend als een van de vriendelijkste hondenrassen. Deze kleine hond houdt van aandacht! De Cavalier King Charles Spaniel is er in vier kleuren: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor.Helaas staat de Cavalier King Charles Spaniel ook bekend om zijn medische problemen. Door het veelvuldig gebruik maken van een kleine populatie onderling ook sterk verwante dekreuen en het lang niet selecteren op erfelijke gezondheid heeft dit geresulteerd in een populatie waarin momenteel frequent erfelijke hartproblemen, oogproblemen, gewrichtsproblemen (knie en heup en ellebogen) alsmede diverse andere erfelijke problemen voorkomen. Het ras is ook aangedaan door een vorm van epilepsie, Episodic Falling waarbij de hond een toeval krijgt maar wel bij bewustzijn is.

18. Stabij

Stabij

De Stabij is een Nederlandse hond, hij komt uit Friesland. Het is een staande, opjagende en apporterende vogelhond, mollenvanger en waakhond. De stabij staat bekend als goede huishond en jachthond.

19. Jack Russell Terrier

jack Russell Terrier

De kleine jackrussellterriër zijn koppig, vrolijk, levendig, lief, speels en temperamentvol. Over het algemeen kunnen deze honden goed opschieten met mensen en honden. uiteraard is het wel van belang dat dit jachthondje voldoende uitdagingen krijgt. Zoals dat geldt voor alle honden kan hij anders probleemgedrag gaan vertonen.

20. Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is altijd vrolijk. Hij is vriendelijk, vol zelfvertrouwen en intelligent. Hij vindt het heerlijk om samen met de baas te werken. Zoals de naam al zegt is hij gek op apporteren, en dan vooral uit het water! Niet zo gek ook want de Flatcoated is oorspronkelijk gefokt om eenden en ganzen uit het water te halen bij de jacht. Een Flatcoated Retriever is een perfecte huishond, mits hij maar voldoende beweging en aandacht krijgt!