Dit artikel serveert jou de tien leukste feitjes op het gebied van Jack Russels! Deel jij onze liefde voor Jack Russels of honden in het algemeen? En ben jij na het lezen van deze introductie ook benieuwd naar deze lijst? Scroll dan snel verder!

1. De verschillende soorten

verschillende soorten jack russels

We trappen onze lijst af met een feitje dat is gebaseerd op de verschillende soorten terriërs. In de volksmond zal elk van de drie verschillende soorten Russels vaak Jack Russel genoemd worden. Wat deze zin eigenlijk al verraad is dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen drie verschillende soorten Jack Russels: de Jack Russel terriër, de Parson Russel terriër en de Russel terriër.

De Jack Russell Terriër is kleiner dan de Parson maar groter dan de Russell Terrier. De Parson werd gefokt uit de Jack Russell Terriër toen jagers in heuvelachtiger terreinen besloten een hond met langere benen nodig te hebben. Uiteindelijk werd de Jack Russel vooral een gezelschapshond en de Parson meer op de jacht gericht.

2. Ze hebben echter dezelfde oorsprong

oer jack russel

John Russel is uiteindelijk verantwoordelijk geweest voor het ontstaan van de Jack Russel zoals wij die nu kennen. John, een priester en vervend jager uit het Verenigd Koninkrijk zocht een maatje in de vorm van een hond die hem kon helpen tijdens de jacht. Toen hij in 1819 de hond van de melkman zag was hij er van overtuigd dat hij het perfecte hondenras had gevonden: de British White Terriër genaamd Trump. Trump zou het stamhoofd worden van het uiteindelijke ras. Onduidelijk is welke rassen nog meer deel uit maakten van het proces naar de Jack Russel. De British White Terriër is inmiddels uitgestorven.

3. Jack Russel Terriërs horen officieel niet bij de ’American Kennel Club’

De ’American Kennel Club’’ is een register waarin pure rashonden opgenomen worden. Tot 2001 stond ook de Jack Russel terriër in deze lijst maar werd dit onder druk van de ‘’Jack Russell Terriër Club of America’’ veranderd naar Parson Russel terriër. Hiermee wil de Jack Russel Club de oorsprong van de Jack Russel behouden en het de status van ‘’hond voor de arbeidersklasse’’ laten behouden.
In het Nederlandse register van rashonden, de “Raad van Beheer” staat de Jackrussel wel, in de FCI groep 3.

4. Ze kunnen springen als de beste

vliegen
foto: Emery Way / flickr

Daar waar de meeste honden nauwelijks de mogelijkheid hebben tot springen kunnen Jack Russels soms wel tot vijf(!) keer hun eigen lengte springen. Vliegkunsten gegarandeerd dus wanneer je in het park een balletje gooit met jouw Russel!

5. De Leonardo diCaprio onder de honden

Het is niet ongewoon om een Jack Russel terug te zien in je favoriete serie of film. Ze kunnen namelijk, met de juiste training, prima uit de voeten op een filmset. Wat ook bijdraagt zijn de verschillende emoties de ze kunnen uitstralen. Essentieel voor elke goede filmhond.

6. Ken je Frasier nog?

https://www.youtube.com/watch?v=6Q6iHiIv77k

Je weet wel, die immens populaire komedieserie uit de jaren 90. Nu kun je al raden, ook daar heeft een Jack Russel voor lange tijd deel uitgemaakt van de cast. Eddie, zoals de hond in de serie heette, was zo populair dat die meer fanmail kreeg dan elke andere acteur van de show. Dit tot grote ergernis van sommige andere castleden, die vonden namelijk dat een hond geen acteur kon zijn.

7. Vergis je niet, deze honden eisen veel aandacht

energie
foto: A. Buser / wikicommons

Vergis je niet in hun kleine en schattige verschijning, deze honden hebben veel aandacht nodig. Door hun natuurlijke instinct om te jagen hebben ze veel ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ook staan ze bekend als erg slim en hebben van kleins af aan goede training en begeleiding nodig.

Woonachtig in een klein appartementje of huis? Dan is het misschien niet de meest slimme keus om een Jack Russell te nemen. Of je moet natuurlijk zo’n automatische ballenwerper voor ze kopen!

8. Verbranden is ook voor Jack Russels niet leuk

verbranden
foto: Steve-65 / wikicommons

Was je ervan overtuigd dat honden wel beschermd waren voor de zon door hun vacht? Niets is minder waar. Net zoals mensen zijn ook honden gevoelig voor de zon en kunnen ze verbanden. Jack Russells zijn onder de honden extra gevoelig, zij hebben namelijk een licht gekleurde vacht.

Om verbranding bij een Jack Russell tegen te gaan kun je de hond insmeren met zonnebrand.

9. drie verschillende soorten vacht

jack russel haar

Op het oog lijkt het misschien dat een Jack Russell terriër altijd dezelfde soort vacht heeft. De realiteit is echter dat er drie verschillende soorten zijn: zacht, ruw en een combinatie van beide.

10. De Jack Russel is populair

springen
foto: Steve-65 / wikicommons

De jack russell staat op de 19e plaatst in de lijst van populairste hondenrassen in Nederland.