Spijtig dat onze beste vriend, de hond, minder lang leeft dan wijzelf. Als ze overlijden, dan zijn we er namelijk heel verdrietig om. De American Kennel Club heeft een lijstje gemaakt van de hondenrassen die het langste leven . Het zijn er 25 op een rijtje. Misschien wel iets om door te lezen, als je op zoek bent naar een nieuw pupje.

25. De dwergkeeshond: gemiddeld 14 jaar, maximum 16 jaar

dwergkeeshond
Sannse/wikicommons

Deze kleine keeshonden komen uit de Pommeren regio op de grens Duitsland-Polen. Hun populariteit danken ze aan Koningin Victoria, die in 1888 helemaal dolletjes werd van dit ras, dat ze voor het eerst zag in Florence, Italië. Ze nam er onmiddellijk eentje mee naar Engeland.

24. Coton de Tulear, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Coton de Tulear
Uschi Goess/wikicommons

Deze hond is van oorsprong een echte exoot. Hij komt uit Madagaskar, waar hij in de 15e eeuw ‘ontdekt’ werd door de Fransen. Dit beestje was erg mensgericht. Het duurde dan ook niet lang voordat de kolonisator een aantal exemplaren meenam naar Frankrijk. Het beest dankt zijn naam aan de structuur van zijn vacht, die wat katoenachtig aanvoelt.

23. Toy Manchester terriër, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Toy Manchester terriër
Coneslayer /wikicommons

Deze kleine honden werden oorspronkelijk gekweekt om ratten en ander ongedierte te vangen. Ze zijn heel slim en aanhankelijk en houden alles goed in het oog. Af en toe heb je er wel neurotische exemplaren tussen.

22. Schotse Collie, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Schotse Collie

Deze intelligente drijvers zijn gekweekt om schapen en vee te hoeden. Daarnaast zijn het aangename gezelschapsdieren voor actieve families, want ze hebben dagelijks hun beweging nodig. Typisch aan deze Collies is dat ze niet of maar weinig ruiken naar hond.

21. Rustralian terriër, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Rustralian terriër

Dit is een kruising tussen een Australische terriër en een Jack Russell. Bekend voor hun hoog energieniveau en loyaliteit aan zijn baasje. Omdat ze een gemengd ras zijn, kan hun temperament verschillen.

20. Pom-Coton, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Pom-Coton

Deze schattige viervoeter is een kruising van een Coton de Tulear en een dwergkeeshond. Deze kleine hondjes leren snel en laten hun genegenheid voor hun baasje gemakkelijk zien. Ze kunnen ook snel truckjes leren.

19. Boykin Spaniël, gemiddeld 15 jaar, maximum 16 jaar

Boykin Spaniël

De mascotte van South Carolina, dat is deze hond. Deze jachthond zit vol energie. Lopen, spelen, jagen, je moet dit ras bezig houden. ’s Avonds kijkt hij je echter aan met zijn bruine bambi ogen net voor jullie gaan slapen

18. Pomchi, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Pomchi

Deze kleine lieverd is een kruising tussen een dwergkeeskond en een chihuahua. Hij (of zij) verleidt je helemaal met zijn schattige rechtstaande oortjes en grote ogen. Precies een baby, die moet goed worden verzorgd. Meestal zijn ze goed gezind en graag bij mensen. Sommige zijn echter echte koppigaards en durven wel eens te knappen;

17. Lacasapoo, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Lacasapoo

Een echte mengeling van een cockapoo en een lhasa apso is dit dier. Ze zijn extreem intelligent en kunnen gemakkelijk truckjes leren. Ze zijn ook sociaal met kinderen en andere dieren in huis.

16. Jack Chi, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Jack Chi

Een mix van een jack russell terriër en een chihuahua. Deze hond wil graag zijn baasje pleasen. Probeer ze echter op een keurig dieet te houden. Ze eten alles wat hen wordt voorgezet en hebben de neiging om er obees van te worden. En dat wil je niet in huis, een obees jack chi’tje.

15. Rattle, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Rattle

Als je een rat terriër en poedel mixt, dan krijg je een rattle. Ze bestaan in allerlei kleuren, afhankelijk van hun ouders. Ze zijn erg aanhankelijk. Dit is een ras dat ook gehouden kan worden door baasjes die allergisch zijn aan hondenhaar. Nice to know.

14. Rattle Griffon, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Rattle Griffon

Een mix van een Brusselse griffon en een rat terriër. Opnieuw een ras dat erg energiek is. Ze zijn niet zo erg geschikt om te houden in een familie met kleine kinderen.

13. Australische herder, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Australische herder
Chrigu888 /wikicommons

De Australische herder is opnieuw een slimme herder. Maar niet eentje die in een appartement kan wonen. Ze moeten dagelijks kunnen rondlopen en hebben ook nood aan een wekelijks bezoek bij de kapper. Maar het zijn aangename dieren

12. Cheenese, gemiddeld 15 jaar, maximum 18 jaar

Cheenese

Nog een kruising met een chihuahua, deze keer met een havanezer. Extreem loyaal en sociaal, zijn het ideale gezelschapsdieren. Ze moeten wel regelmatig gekamd worden.

11. Ratshi Terriër, gemiddeld 15 jaar, maximum 20 jaar

Ratshi Terriër

Een mengeling tussen een rat terriër en een shih tzu. Deze hondjes kunnen goed hun plan trekken en zijn gekweekt om een indoor te leven. Meest van de tijd zijn ze super vrolijk.

10. Lhasa Apso

Lhasa Apso

Dit langharig hondenras uit Tibet (daar leefden ze origineel bij de koninklijke familie en in de tempels) zijn levendige beestjes die hun (indoor) omgeving goed in het oog houden.

9. Shih Tzu, gemiddeld 15 jaar, maximum 20 jaar

Shih Tzu
Skrglue / wikicommons

Het woord shih tzu betekent ‘leeuw’. Het zijn echter echte hondjes, die de lievelingen waren van de Ming dynastie in China. Ze zijn gekweekt om gezelschap te bieden, om geaaid te worden en geknuffeld. Ook fijn, ze verharen niet

8. Lagotto Romagnolo, gemiddeld 16 jaar, maximum 17 jaar

Lagotto romagnolo

Deze hond kreeg zijn naam door aan het meer van Romagnolo te wonen. Hij leeft graag in de buurt van water, en wordt gebruikt om truffels te zoeken. Het is een hond die een uitdaging nodig heeft, anders wordt hij of zij wel eens destructief.

7. Ratese, gemiddeld 16 jaar, maximum 18 jaar

Ratese

Het product van een Amerikaanse rat terriër en een maltezer. Dit is een goede compagnon voor kleine kinderen. Af en toe geven ze wel eens een klein bijtje.

6. Rat-Cha, gemiddeld 16 jaar, maximaal 18 jaar

Rat-Cha

Een kruising van een rat terriër en een chihuahua. Deze hondjes zijn altijd vrolijk en loyaal. Het zijn echter geen vriendjes met andere honden.

5. Cockapoo, gemiddeld 16 jaar, maximum 18 jaar

Cockapoo
Flintmichigan /wikicommons

Een hybride model, deze kruising van een cocker spaniël en een poedel. Maar opnieuw, een super leuk beestje en beste vriend die wel aan scheidingsangst kan leiden.

4. Toy Poedel, gemiddeld 16 jaar, maximum 20 jaar

Toy Poedel
Colliluca/wikicommons

Deze minipoedel soort houdt erg veel van zijn baasje(s). Je moet ze wel bezighouden. Buiten gaan wandelen en binnen spelletjes spelen.

3. Jack Russel Terriër, gemiddeld 16 jaar, maximum 20 jaar

jack russel
Steve-65 / wikicommons

Vanuit Engeland naar Australië geëxporteerd, is deze kleine jack russel terriër een sterk, fier ras. Zelfs wanneer ze nog pup zijn, moet er al stevig mee gewandeld worden, zodat zo hun tomeloze energie kwijtkunnen.

2. Chihuahua, gemiddeld 17 jaar, maximum 20 jaar

Chihuahua
foto: Anders Lagerås / Wikicommons

De oorsprong van de chihuahua blijft onduidelijk, alhoewel sommigen vermoeden dat ze van een vos afstammen, vanwege hun grote ogen en speciale oren. Ze zijn lief en geduldig, en vragen niet veel fysieke oefeningen. De ideale vriendjes voor jonge of iets minder jonge kindjes.

1. Nieuw-Guinea zingende hond, gemiddeld 18 jaar, maximum 20 jaar

Nieuw-Guinea zingende hond,

Dit is een wilde hond, die oorspronkelijk vanuit Nieuw-Guinea komt. Er wordt verondersteld dat ze afstammen van de Australische dingos. Ze zijn vooral gekend voor hun melodieus gehuil, maar daarnaast zijn ze ook zeer vriendelijk met mensen. Soms zijn ze wel een beetje beschaamd. Kies je deze hond, dan blijft hij of zij wel heel erg lang, je beste vriend.