Iedere hond heeft een prachtige vacht, maar sommige hondensoorten staan bekend om hun lange manen. Golvend, stijl of met een perfecte krul: het komt allemaal voor. Ben je benieuwd welke rassen bekendstaan om hun lange vacht? Je leest het in deze top 10 honden met een lange vacht.

Afghaanse windhond

Afghaanse windhond

Het lange, glanzende haar van de Afghaanse windhond is een van de typerende eigenschappen van dit hondenras. De dikke vacht is ontstaan doordat deze honden voornamelijk in koude, oosterse berglandschappen leefden. Sommige mensen denken dat de Afghaanse windhond een van de oudste hondenrassen ter wereld is, waardoor ze duizenden jaren de tijd hebben gehad om zich aan te passen aan hun omstandigheden. Het zijn echte jachthonden met scherp zicht en een ongekende snelheid. De lange vacht van deze honden vergt wel wat onderhoud.

Bearded collie

Bearded collie

De bearded collie komt oorspronkelijk uit Schotland en valt op dankzij zijn lange manen en bijpassende baard. Deze honden werden jarenlang gebruikt als herdershonden, waardoor het ras nog altijd erg energiek en speels is. De vacht van de bearded collie bestaat uit twee lagen. De onderlaag is dik en zacht en zit dicht op de huid. De bovenlaag is juist lang en voelt wat stugger aan. Deze twee lagen hebben wel veel onderhoud nodig, want er ontstaan al snel klitten in het haar. Regelmatig borstelen is dus belangrijk.

Bolognezer

bolognezer

Wanneer je een bolognezer in de verte ziet lopen, lijkt het net alsof er een klein, wit wolkje voorbijkomt. De honden staan bekend om hun prachtige witte haar en hebben hun naam te danken aan de Italiaanse stad Bologna. Ze waren vroeger enorm populair bij mensen van adel, wat alles te maken heeft met hun statige uitstraling. Het zijn kalme schoothonden met een mild karakter. Door de jaren heen zijn ze bijna uitgestorven, maar een fanatieke groep fokkers heeft ervoor gezorgd dat het ras in stand gehouden is. Besluit je een van deze honden in huis te halen, denk dan ook goed na of je een hondenverzekering voor je hond wilt afsluiten.

Briard

Briard

De lange, golvende haren van de briard zorgen ervoor dat dit hondenras meteen opvalt. Het zijn wijze honden met een sterke wil, die tegelijkertijd een ontzettend gespierd lichaam hebben. Ze komen uit de Brie-regio in Frankrijk, waar de beroemde kaas ook zijn naam aan te danken heeft. Het waren populaire schaapherders en zijn vandaag de dag vooral geliefde gezelschapshonden met een ontzettend loyaal karakter. Ook deze honden hebben een ondervacht. Dat betekent dat je de briard minstens drie keer per week grondig moet borstelen.

Coton de Tuléar

Coton de Tuléar

Dit hondenras wordt ook wel de koninklijke hond van Madagaskar genoemd. De honden komen dan ook uit dit land, specifiek uit het plaatsje Tuléar. Het eerste deel van de naam refereert juist naar de prachtige vacht van deze honden. Hun witte vacht voelt zo zacht aan, dat het net katoen lijkt. Het zijn enorm trouwe dieren die het liefste ieder moment van de dag bij hun baasje zijn.

Havanezer

Havanezer

De havanezer komt oorspronkelijk uit Cuba en is vernoemd naar de hoofdstad van dit land: Havana. De lange lokken van deze dieren zien er luxe en statig uit. Het zijn enorm sociale en vriendelijke dieren die ook van een uitdaging houden. Ze zijn namelijk erg intelligent. Hierdoor is de havanezer een geliefde familiehond. Deze honden verliezen weinig haren, maar hun lange manen moeten wel dagelijks gekamd worden om klitten te voorkomen. Je kunt er ook voor kiezen om de hond een korte coupe te geven.

Lhasa apso

Lhasa apso

De lhasa apso is een eeuwenoud hondenras dat uit het Himalayagebergte komt. Ze werden vaak als waakhonden gebruikt in kloosters en paleizen. Het eerste deel van hun naam refereert naar een heilige Tibetaanse stad, terwijl het tweede deel van de naam ‘langharige hond’ betekent. Hun vacht is lang, zwaar en erg stijl. De haren moeten drie keer per week gekamd worden en het wordt aangeraden om de vacht regelmatig bij te laten knippen door een ervaren trimmer.

Pekinees

Pekinees

Al eeuwenlang wordt de pekinees als de ultieme schoothond gezien. Het ras stamt uit China, waar de adel dol was op deze honden. Er gaat zelfs het verhaal rond dat het stelen van een pekinees enorm zwaar werd afgestraft. Zo kon je gemarteld of zelfs gedood worden. De lange, dikke vacht doet veel mensen aan leeuwenmanen denken. De honden hebben dan ook veel verzorging nodig. Zo moet de vacht grondig worden doorgekamd en hebben de honden regelmatig een bad nodig.

Shih tzu

Shih tzu

Ook dit hondenras komt oorspronkelijk uit Tibet en was geliefd bij de adel van China. Dat had alles te maken met het schattige platte gezicht en de prachtige lange haren van dit hondenras. Het zijn echte familiehonden die aanhankelijk, speels en sociaal zijn. Hun haar kan tot aan de grond groeien, waarbij het glad en zijdezacht aanvoelt. Deze vacht betekent wel dat de honden door een professional verzorgd moeten worden. Ze moeten regelmatig gekamd, gewassen, gedroogd en getrimd worden. De honden zijn bovendien geschikt voor mensen met allergieën, ondanks hun lange haren.

Tibetaanse terriër

Tibetaanse terriër

De laatste hond op dit lijstje stamt ook uit Tibet. Het wordt ook wel de heilige hond van Tibet genoemd. Je zou vermoeden dat het officieel een terriër is, maar niets is minder waar. De hond werd per ongeluk zo genoemd toen buitenlanders voor het eerst met ze in aanraking kwamen. Eeuwenlang werd de Tibetaanse terriër vooral als waakhond in Boeddhistische kloosters gebruikt. Hun volle, golvende vacht is prachtig om te zien. Ook deze honden hebben een dubbele vacht, met een dikke, wolachtige ondervacht. Dit betekent dat ook de Tibetaanse terriër regelmatig van top tot teen geborsteld moet worden.