Snel, sneller, snelst! Welke van de hondenrassen is het allersnelste? Er is één ras dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt, en dat is de greyhound. Deze windhond kennen we natuurlijk ook van de hondenraces. De meeste greyhound behalen een topsnelheid van rond de 70 km/uur. Er is er echter eentje die een snelheid heeft behaald van 81.3 km/uur, namelijk “Fanta”. De website worldfastestdogs.com houdt dit bij.

De greyhound haalt misschien de hoogste topsnelheid, maar de whippet is de snelste in de sprint. Vergelijk het met menselijke sprinters. Whippets zijn de 100 meter renners, en greyhounds winnen het op de 400 en 800 meter.

5. Barzoi – 49 km/uur

Borzoi
foto: Przykuta / Wikicommons

De Barzoi is een oud Russisch hondenras dat behoort tot de windhonden. Ze werden ingezet bij de wolvenjacht. Tegenwoordig worden ze in Amerika nog weleens ingezet door boeren om de boerderij te beschermen tegen coyotes, maar worden ze vooral gehouden als huishond. Maar het is geen hond voor iedereen, deze hond heeft veel beweging nodig.

4. Saluki – 51.7 km/uur

saluki
foto: sannse / wikicommons

Ook de Saluki behoort tot de windhonden. Deze hond is afkomstig als Iran (toen nog Perzië). Het ras is al heel oud, al op Perzisch aardwerk van 4200 v. Chr. is deze hond afgebeeld. De farao’s jaagden met valken op hun pols en saluki’s aan de lijn, en in Egyptische graftombes zijn dan ook gemummificeerde saluki’s aangetroffen. Tegenwoordig wordt de Saluki gehouden als jachthond en huishond.

3. Podengo – 50 km/uur

Podengo
foto: APPMGC / wikicommons

Misschien een beetje een vreemde eend in het lijstje, de Portugese Podengo. Maar volgens worldfastestdogs.com heeft een Podengo de 50 km/uur behaald. Het gaat dan om de grote Podengo, de grootte binnen het ras verschilt namelijk nogal, ze kunnen tussen de 20 en 70 centimeter hoog worden.

2. Whippet – 64 km/uur

whippet
foto: Ellen Levy Finch / Wikicommons

De whippet werd vroeger gebruikt door de Engelse mijnwerkers voor de konijnenjacht. Toen dit echter verboden werd ging men de honden onderling laten racen.

1. Greyhound – 81.3 km/uur

greyhound
foto: AngMoKio / Wikicommons

De hond die de hoogste snelheden behaalt is de Greyhound. Ook deze behoort tot de windhonden. Dit ras is ook al zeer oud en is veelal gebruik bij de jacht op herten en wild. We kennen ze natuurlijk ook van de hondenraces.