Hoewel Lassie en Lady en de Vagebond geweldig zijn om te kijken, vormen ze misschien niet de beste informatiebron voor het kiezen van een gezinshond. Zoek je een hond die goed kan omgaan met kinderen, dan kun je beter kijken naar het karakter, het temperament en het energieniveau van een hond – en die moeten allemaal passen bij de familie leefstijl. Onthoud altijd dat je de hond van tevoren moet ontmoeten, en vraag de fokker of opvangmedewerker alles wat je maar wilt voor je zo’n belangrijke beslissing maakt. En dan nu, zonder verdere inleiding, 10 kindvriendelijke hondenrassen.

BELANGRIJK: In principe kan bijna ieder hondenras samenwonen met kinderen, mits goed gesocialiseerd! Echter, er kan niet ontkent worden dat een Rottweiler of een Pitbul meer schade kan aandoen mocht het toch fout gaan dan bijvoorbeeld een Beagle. Laat zeker bij de reacties weten hoe jou hond het doet met de kinderen!

10. Boxer

boxer gezinshond

De Boxer behoort tot de groep van dogachtigen. Eind 19e eeuw is de boxer in Duitsland gefokt. Het doel daarbij was een hond te fokken die goed kon springen, zeer snel was, een groot uithoudingsvermogen had en zowel moest kunnen verdedigen als aanvallen zoals een Mastiff. Tegenwoordig staan de boxers bekend als goede huishonden. Ze hebben veel beweging nodig, en willen altijd lekker spelen. Boxers staan er wel op bekend dat ze flink kunnen kwijlen. Je zult dus wat vaker je huis moeten poetsen als een boxer enthousiast met zijn kop schud!

9. Franse Bulldog

franse bulldog met kind

De eerste kleine hond die we in de lijst tegenkomen is de Franse Bulldog. Hij is stevig en gespierd, heeft een vrij platte en brede snoet en kenmerkend zijn natuurlijk de rechtopstaande oren. Volgens de richtlijnen hoort een Franse Bull tussen de 8 en 14 kilogram te wegen, echter de volwassen mannetjes halen tegenwoordig vaak de 18 kilogram. De Franse variant stamt waarschijnlijk af van de Engelse Bulldog. Deze is waarschijnlijk gekruist met een kleine Franse terriër (vandaar de rechtopstaande oren). Het ras werd vroeger nog gebruikt in gevechten tegen stieren in grote arena’s. Tegenwoordig is het natuurlijk een echte gezelschapshond. Levendig, vriendelijk, koppig, goed met kinderen, maar kan ook heel waaks zijn. Door hun korte neus hebben veel Franse Bulldoggen last met hun ademhaling. Ook het reguleren van de lichaamstemperatuur kan problemen opleveren. Met warm weer moet je daarom rustig aan doen met dit type hond.

8. De Beagle

Beagle (2)

Dit ras, dat oorspronkelijk voor de jacht gehouden werd, past goed in gezinnen met actieve kinderen, aangezien deze honden stevig gebouwd zijn en nooit te moe zijn om aan een spelletje mee te doen. Slim, vriendelijk en blij als ze zijn, kunnen Beagles doorgaans ook prima overweg met andere huisdieren (afgezien van wat plagerijen af en toe). Ze verharen wel, en moeten regelmatig geborsteld en gewassen worden.

7. De Newfoundlander

newfoundlander hond met kind

De Newfoundlander heeft niet voor niets de bijnaam “de babysitter onder de honden” gekregen: dit ras is dol op kinderen en is erg beschermend. Door zijn vriendelijkheid en geduld zou je hem de Moeder Teresa van de honden kunnen noemen. Jong en oud zullen snel verliefd worden op deze geweldig lieve, grote hond.
De Newfoundland past het best bij een grote familie met veel open ruimte. En hoewel hij relatief veel kwijlt en verhaart, wordt hij niet gezien als een geschikte hond voor in de tuin. Dit ras is liever binnen met de familie – dat kun je je ongetwijfeld voorstellen! De Newfoundlander is ook een geweldige zwemmer en kan in noodgevallen levens redden.

6. De Vizsla

vizsla (2)

Goede kans dat je nog niet eerder van deze jachthond gehoord hebt, maar vanwege zijn behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging is dit een van de beste honden voor actieve en energieke gezinnen met oudere kinderen. De Vizsla heeft een levendig maar goedaardig karakter; hij is loyaal en aanhankelijk. Daarnaast is hij gehoorzaam, zelfverzekerd en intelligent, vormt hij een diepe band met zijn gezin en leert hij snel nieuwe trucs. Het beste is misschien wel dat de Viszla nauwelijks een ‘hondengeur’ om zich heen heeft.

5. Engelse Bulldog

engelse bulldog

De Engelse Bulldog is helemaal verzot op aandacht, en heeft deze ook echt nodig. Het is een zeer liefdevolle en zachtaardig ras die perfect met mensen en kinderen omgaat. Alleen als ze te weinig aandacht krijgen kunnen ze lastig worden. Tevens heeft de Bulldog een aantal genetische gebreken, de luchtwegen en de knieën, waar je rekening mee moet houden.

4. Engelse cockerspaniël

cocker spaniel

De Engelse cockerspaniël is een enthousiast, lief jachthondje. Hij moest altijd samenwerken met mensen, en is dan ook een echte mensenvriend. Ze zijn altijd vrolijk en dat zie je aan de constant kwispelende staart. Zoals dat hoort bij een jachthond zal hij reageren op vogels, konijnen en katten. En ook plassen water zullen hem bekoren!

3. Berner Sennenhond

Berner Sennenhond

De grote Berner Sennenhond staat te boek als een zeer vriendelijke hond tegen zowel mensen als andere honden, en kan ook goed omgaan met kinderen. De hond is vrij rustig, dus geen hond om uren mee te rennen of fietsen. Van oorsprong is de hond gefokt als waakhond, en dat waakse karakter heeft hij nog steeds. Groot probleem is wel dat de Berner Sennenhond te kampen heeft met veel gezondheidsproblemen. Over het algemeen worden ze ook niet heel oud.

2. Labrador Retriever

Labrador gezinshond

Dit is een van de populairste hondenrassen in de wereld, en niet zonder reden – de Labrador Retriever is speels, geduldig, liefhebbend, beschermend en betrouwbaar. In feite worden zijn zachte persoonlijkheid en intelligentie alleen geëvenaard door zijn schoonheid. Wat betekent dat voor jou? Een perfect gezinshond.

1. De Golden Retriever

Golden Retriever (3)

De Golden Retriever is iets kleiner dan de Labrador, en is een zelfverzekerde, slimme, vriendelijke en loyale hond. Noch agressief, noch verlegen, en extreem geduldig, wat ideaal is voor kinderen. Hoewel hij veel beweging nodig heeft (anders worden ze snel te dik!), is dat niet moeilijk te regelen dankzij zijn liefde voor spelen.

Nu je wat meer informatie hebt over kindvriendelijke honden, zou het wat eenvoudiger moeten zijn om er één te kiezen die bij jouw huis en gezin past. En onthoud: verfijnde, kleine hondjes zijn vaak niet de beste keuze voor kinderen. Denk er daarnaast aan dat een vuilnisbakkenras uit het asiel vaak ook een geweldige optie kan zijn. Probleem kan wel zijn dat je niet de volledige geschiedenis van de hond kent. Veel succes, en kijk ook eens naar deze tips voor het mee naar huis nemen van een nieuwe hond!