De poedel komt misschien wat arrogant over, en lijkt volgens sommige meer op een mode-accessoire dan een hond, maar vergis je niet, dit zijn atletische en slimme werkhonden, en zelfs het ‘fancy’ uiterlijk heeft een goede reden. Benieuwd geworden? Lees hieronder 7 leuke weetjes over de poedel.

Zijn ze wel Frans?

niet frans

Ondanks de naam, en het feit dat de Poedel de nationale hond is van Frankrijk, komt de poedel oorspronkelijk niet uit Frankrijk maar uit Duitsland. Hier heet het ras ‘pudel’ wat zoveel betekent als spatten in het water. En dat is ook niet zo gek want dit ras is een echte waterhond die al meer dan 400 geleden gebruikt werd bij de jacht.

Ze zijn zeer goed in hun werk

poedel jachthond

poedel waterhond

Poedels worden tegenwoordig vaak gekoppeld aan rijkdom en luxe, maar vergis je niet, dit zijn echte werkhonden die totaal geen problemen hebben met het zware werk. Deze atletische honden zijn uitstekende zwemmers en werden door jagers gebruikt om eenden en andere vogels uit het water te apporteren. Ze hebben zelfs een “zachte mond”, zodat ze gewonde of dode vogels voorzichtig kunnen oppakken. In Frankrijk werden de honden ook wel ‘eendenhond’ genoemd.

Hun ‘fancy’ uiterlijk is niet voor niets

poedel haar

Zoals we schreven zijn poedels echte waterhonden, en dat water dat kon weleens ijskoud zijn, en dan hadden ze bescherming nodig. Te veel natte vacht zou ze te zwaar maken, dus jagers scheerder hun haar strategisch. Het patroon was bedoeld om vitale gebieden te beschermen tegen koud water.

Poedels zijn er in 4 varianten

poedel verschillende groottes

De poedel is de enige hond die bestaat in drie maten: Toy, Dwerg, Middenslag en Groot. En dan zijn er ook nog 6 verschillende vachtkleuren: grijs, wit, zwart, rood, abrikoos, en bruin. Deze termen beschrijven overigens alleen de grootte van de honden, de FCI AKC beschouwen ze allemaal als hetzelfde ras.
 

De vacht van een poedel blijft groeien

vacht blijft groeien

In tegenstelling tot honden die verharen blijft de vacht van een poedel constant groeien. Als gevolg hiervan hebben ze regelmatig verzorging nodig. Als ze niet behandeld worden, wordt hun vacht dof en dreadlock-achtig. Aan de positieve kant zijn ze hypoallergeen en in het algemeen geurloos.

De poedel is door deze vacht vaak gekruist

labradoodle

De poedel is gekruist met andere populaire honden zoals Labrador retrievers en cocker-spaniëls om meer hypoallergene rassen te maken als de Labradoodle en de Cockapoo.

Poedels zijn superslim

poedel circus

Poedels behoren tot de slimste hondenrassen. Slimste bij honden wordt vaak gedefinieerd als hoe makkelijk ze te trainen zijn (of dat echt intelligentie is, dat is natuurlijk maar de vraag). Maar de poedel is extreem goed te trainen en dult in lijstjes van slimste hondenrassen dan ook alleen de Border Collie boven zich. In de jaren 1800 werden ze vaak gekleed in menselijke kleding en getraind om uitgebreide acts op te voeren.