Labradors. Herders. Jack Russels. Het lijkt wel of de straten ermee geplaveid zijn. Soms is het ook leuk om uniek te zijn, gelukkig bestaan er hondenrassen die niet veel voorkomen. Sommige rassen in ons lijstje werden gekweekt langs de andere kant van de wereld. Anderen hebben dan weer bijzondere talenten zoals truffels zoeken. Ja, daar ben je in je Hollands tuintje natuurlijk niet veel mee. Sommige van de soorten die we nu gaan bespreken, zijn zelfs niet erkend als ‘officieel’ ras door the American Kennel Club.

19. Västgötaspets (Vallhund)

Västgötaspets
TS Eriksson/wikicommons

Deze atletische honden zijn goed af te richten tot spoorzoekers of herder. Deze kleine soort is snel en kent weinig angsten. Ze bestaan in verschillende kleuren en staartlengtes.

18. Bedlington Terriër

Bedlington Terrier
foto: David Owsiany / Wikicommons

Is dit een poedel? Of een lam? Deze bleekgekleurde terriër is een snelle, atletische hond, die gebruikt wordt om mee te racen of ongedierte te vangen. Kan lange afstanden lopen.

17. Finse Spits

Finse Spits

Deze levendige en hardwerkende soort lijkt wat op een vos. Hij heeft rechte oren, een dichte vacht die van lichte honingkleur tot diepbeige kan zijn en een wollige staart. Ze zijn gekend voor hun intelligent gedrag.

16. Otterhound

Otterhound

Een ras dat oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Daar werd het gekweekt om je raad het al, … op otters te jagen. Deze grote hond is een excellente zwemmer en jager. Een ruwe dikke vacht beschermt hen tegen de kou. Toch kunnen deze dieren ook als huisdier worden gehouden. Als je voldoende activiteit voorziet en houdt van veel haren in je huis.

15. Noorse Lundehund

Noorse Lundehund
Andrva/wikicommons

Dit ras heeft zes tenen aan elke poot, steekoren die ze naar alle kanten kunnen bewegen en het talent om met hun hoofd tot op het einde van hun rug te geraken. Het zijn ideale honden voor drijfjachten, maar je kan ze ook in huis houden.

14. Chinook

Chinook

De chinook of ‘de warme winter wind’ in de taal van de Eskimo’s, heeft een bijzonder warme vacht. Hij werd oorspronkelijk gekweekt als sledehond, omwille van zijn kracht, en zijn lichte gewicht.

13. Catahoula Leopard dog

Catahoula Leopard dog

Deze hond met verschillende kleurtjes wordt algemeen gezien als een echte werker. Het was de eerste hond die gekweekt werd in de VS. Zijn naam dankt hij aan Catahoula Parisch uit Louisiana. Hij werd oorspronkelijk vooral gebruikt om op wilde zwijnen te jagen.

12. Peruaanse Inca Orchid (Peruaanse naakthond)

Peruaanse naakthond
Thomas Quine/flickr

Deze oude soort (aanwezig op de aarde sinds 750 na Christus) is een zeldzaam, maar waardevol huisdier. Ze zijn snel, slim en bewegelijk. Ze kweken gemakkelijk. Maar waar ze het meest beroemd voor zijn is dat ze soms geen haren hebben. Hun huid kan dan verschillende kleuren krijgen.

11. Thaise Ridgeback

Thaise Ridgeback
Sa Hiller, Schweiz/wikicomoms

Deze soort was voorheen enkel bekend in Thailand, maar begint nu aan populariteit te winnen. De oorzaak daarvan? Dat is een streep haar tot aan zijn rug, die in de tegenovergestelde richting groeit van zijn vacht.

10. De Azawakh of de Afrikaanse windhond

Deze hond komt oorspronkelijk uit Afrika, Mali. Daar wordt hij gebruikt als jachthond, voor groot en klein wild. Daar moet je wat poeder in je k**** voor hebben en dat is net wat dit beestje heeft. Snel, beschermend en intelligent. Het ras heeft een elegante uitstraling en hun vacht bestaat in een brede range aan kleuren. Je kan er zo één kiezen die bij je bank past.

9. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Oorspronkelijk uit de Romagnolo regio in Italië, zijn deze waterhonden één van de oudste rassen in Europa. Ze kunnen van alles, maar hun grootste talent is truffels zoeken.

8. Mudi

Mudi
Vulpes /wikicommons

Deze Hongaarse herder is een actieve en veelzijdige hond. Het is een getalenteerde jager, een zoeker en kan ingezet worden als herder en beschermer van vee. Als je hem in huis wil houden, is hij het gelukkigst als je er lange wandelingen mee doet in een open landschap waar hij vrij kan rondlopen.

7. Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiff
Tibetan Paradise/wikicommons

Een dikke knuffel, zo ziet hij eruit. Zijn solitaire natuur, zijn individueel gedrag en zijn alertheid zorgen ervoor dat dit een geschikte waakhond is. Luisteren doet hij echter niet zo goed.

6. Karelische berenhond

Karelische berenhond
Fraczek.marcin/wikicommons

Een Scandinavische keeshond van het oertype. Dat staat er op zijn paspoort. De Karelische berenhond wordt vooral ingezet als waakhond. Hij heeft snelle reflexen en kent weinig angsten. Daarom is hij ook populair bij jagers die achter het grote wild zitten.

5. Carolina Dog

Carolina Dog

Ook bekend als de Amerikaanse Dingo. Begonnen als een wild ras en hij werd slechts ‘ontdekt’ in 1970 in het Zuiden van de VS. Nu wordt hij in gevangenschap gekweekt als zachtaardig maar gereserveerd huisdier.

4. Nieuw-Guinea zingende hond

Nieuw-Guinea zingende hond,

Dit ras heeft zijn naam te danken aan zijn gehuil. Sommigen vinden dat het op zingen lijkt . Ook oorspronkelijk een wilde soort, nu gedomesticeerd en geliefd voor zijn intelligentie en fysieke vermogens. Ook leuk om te vermelden, dit hondenras wordt gemiddeld het oudste, wel 18 jaar!

3. Catalburun

catalburun

Bekend voor zijn ‘gesplitste’ neus (zo zijn er maar drie soorten) en zijn hangende oren. Oorspronkelijk werden deze honden gekweekt in Turkije om er te jagen.

2. Fila Brasileiro

Fila Brasileiro
Pleple2000 /wikicommons

Nee, geen tangodans, maar een kruising van verschillende rassen . Dit een stevig beest heeft zware botten, een loshangende huid en zachte vacht. Hij kan goed traceren en bewaken, zowel gebouwen als kuddes. Maar hij heeft soms ook een kort lontje.

1. Telomian

Telomian

Dit is een Maleisische soort die oorspronkelijk door de orang asli werd gekweekt om ongedierte te vangen. Doordat dit volk in paalwoningen leefde, heeft deze hondensoort speciale klimvaardigheden ontwikkeld. Zeker is dat je hem niet elke dag tegenkomt in onze Nederlandse straten.