Tapas en de flamenco zijn niet de enige dingen die uit Spanje komen. Er zijn ook verschillende hondenrassen die uit dit zinderende land komen. Volgens de Spaanse hondenvereniging zijn er 23 Spaanse hondenrassen, maar deze worden lang niet allemaal in het buitenland erkend. Toch zijn er genoeg erkende en populaire Spaanse hondenrassen om uit te kiezen.

Catalaanse herder

Catalonië is een deel van Spanje, waar ook verschillende hondenrassen vandaan komen. De Catalaanse herder is daar een goed voorbeeld van. Deze honden zijn gefokt om schapen te hoeden, maar kunnen ook als huisdier gehouden worden. Houd er wel rekening mee dat ze veel beweging nodig hebben, want rennen is hun favoriete bezigheid. De vacht van deze honden is bovendien erg lang, waardoor de dieren regelmatig geborsteld moeten worden.

Spaanse mastiff

Op het Spaanse platteland werd de Spaanse mastiff voornamelijk gebruikt als waakhond die schapen en koeien moest beschermen. Het is dus niet gek dat dit een erg groot ras is, met een gewicht dat op kan lopen tot maar liefst 100 kilo. Ga er dus vanuit dat je flink wat natuurlijke hondenvoer in huis moet halen! Ondanks hun indrukwekkende uiterlijk zijn deze honden erg rustig. Ze hebben niet veel beweging nodig en zijn vooral erg koppig. Houd er wel rekening mee dat dit waakhonden in hart en nieren zijn, waardoor ze geen fan zijn van vreemden.

Spaanse windhond

Met hun slanke lichaam en lange poten zijn deze dieren ontzettend snel, waardoor ze ook als jachthond werden gebruikt. Vandaag de dag is het nog steeds populair om met Spaanse windhonden te jagen, maar helaas worden de dieren niet zo goed behandeld. Daarom zijn er steeds meer organisaties die hun best doen om deze honden een fijne plek te bieden. Ondanks dat deze honden op topsnelheid kunnen sprinten, genieten ze ook volop van luie momenten op de bank.

Spaanse waterhond

Lange tijd werden Spaanse waterhonden als boerderijhonden gebruikt, maar hun dikke, waterdichte vacht had een groot voordeel. De dieren konden gebruikt worden om prooien uit het water te halen, bijvoorbeeld na het jagen. Deze vacht is ook de reden waarom baasjes de dieren het beste regelmatig naar de trimmer brengen, want er kunnen snel klitten ontstaan. Het zijn ook echte atleten, dus wees voorbereid op een actief leven met deze mooie honden.

Ibizaanse jachthond

Dit hondenras is misschien beter bekend als de podenco ibicenco. Het zijn relatief kleine honden, die dankzij hun snelheid en wendbaarheid vooral in de jacht werden gebruikt. Ze stammen waarschijnlijk af van de honden van de oude Egyptische farao’s. De Ibizaanse jachthond is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een hond met veel energie, die ook geniet van ontspannen momenten op de bank. Het is wel belangrijk om deze honden goed te socialiseren.

. Presa canario

De Presa canario is een soort mastiff en dus ook een goede waakhond. Helaas werden deze honden ook lange tijd gebruikt voor hondengevechten, wat alles te maken heeft met hun grote en indrukwekkende bouw. Hun achtergrond maakt deze honden alleen geschikt voor baasjes met veel ervaring. De dieren kunnen zich soms agressief gedragen richting vreemden en erg waaks zijn.

Podenco

De podenco werd lange tijd gefokt als jachthond, maar het bijzondere aan dit ras is dat de dieren in verschillende formaten komen. Zo kun je een relatief kleine podenco adopteren, maar er zijn ook vrij grote honden die binnen dit ras vallen. Je moet de dieren wel goed africhten, want ze kunnen soms hun baasje negeren wanneer ze geroepen worden. Dat heeft alles te maken met hun jachtinstinct: deze is te groot om een prooi te laten schieten.

Spaanse pointer

Pointers komen in allerlei soorten, waaronder de Spaanse pointer. Dit is een van de oudste pointerrassen, waar waarschijnlijk de meeste andere pointer van afstammen. Het zijn grote jachthonden die vooral ingezet werden voor de jacht op herten. Hierdoor zijn het erg actieve dieren, al zijn ze binnenshuis vrij kalm. Spaanse pointers staan ook bekend om hun intelligentie.

Majorca ratter

Ook dit zijn van oorsprong jachthonden, die voornamelijk werden in gezet om de rattenpopulatie op Majorca in toom te houden. Het zijn relatief kleine honden met het karakter van een terriër. Ze zijn makkelijk te trainen en kunnen snel trucjes leren, maar de honden hebben ook veel beweging nodig.

Bodeguero

De Bodeguero is een typische terriër, met een energieke persoonlijkheid en een echte jachtzucht. Ze hechten zich enorm aan hun baasjes en zijn daarom goed gezelschap. Oorspronkelijk werden de dieren vooral gebruikt in de streek Andalusië, waar ze hielpen bij het jagen op hazen en konijnen. Hierdoor vinden de dieren het nog steeds moeilijk om meteen te luisteren wanneer hun baasje ze roept. Hebben ze een prooi op het oog? Dan moeten ze daar achteraan.