De Engelse Bulldog is helemaal verzot op aandacht, en heeft deze ook echt nodig. Het is een zeer liefdevolle en zachtaardig ras die perfect met mensen en kinderen omgaat. Alleen als ze te weinig aandacht krijgen kunnen ze lastig worden. Tevens heeft de Bulldog een aantal genetische gebreken, de luchtwegen en de knieën, waar je rekening mee moet houden.
1. Bulldogs werden opgeleid om met stieren te vechten
Het bijten van een stier was een veel voorkomende en bloedige sport vanaf 1206 in het Verenigd Koninkrijk totdat het in 1835 volledig verboden werd. De Bulldogs werden speciaal gefokt voor de gewelddadige ontmoetingen om zo laag mogelijk te blijven en de stier in de neus te bijten. De hardnekkige honden hielden dapper vast, maar werden vaak door de stier in de lucht gegooid. Het was dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen en dieren verwondingen opliepen en de dood vonden tijdens deze sport.
2. Lichaam van de Bulldog bood veel voordelen
Bulldogs werden helaas gefokt om zeer efficiënte stieren bijters te worden. Het gedrongen lichaam zorgde ervoor dat de dieren laag bij de grond konden blijven en de stieren het lastig hadden om hen de lucht in te gooien. Hun losse huid werkte als een schild om hun vitale organen te beschermen. De rimpels op het gezicht dienden als kanalen, waardoor het bloed van hun gezicht en uit de ogen droop. Een onderkaak zorgde ervoor dat de onderste tanden omhoog werden geduwd en de hond meer grip had. Door de korte snuiten konden ze goed ademen tijdens het vastbijten in de snuit van de stier en de kleine achterpoten zorgden ervoor als de hond heen en weer werd geschud dat deze geen letsel over hield aan de ruggengraat. Kortom de hond had de ideale bouw om het gevecht aan te gaan met de stier en sommigen wisten te vertellen dat de hond nauwelijks pijn voelde.
3. De dagen van de Bulldog leken geteld
foto: Mlbailey2 / wikicommons
Zodra het stieren bijten verboden werd waren de Bulldogs ineens overbodig geworden. Het leek of de dagen van het ras geteld waren, maar liefhebbers zagen potentieel. Liefhebbers begonnen de honden te fokken om zachtaardiger te worden. Een aantal Bulldogs werden naar de Verenigde Staten of Duitsland gebracht waar ze werkten als herdershonden. Anderen bleven in Engeland als metgezellen.
4. Bulldogs zijn zeer zelfstandig
Bulldogs zijn zelfvoorzienend en vastberaden, waardoor ze een stuk zelfstandiger zijn dan andere honden. Door dit vertrouwen kunnen ze problemen oplossen zonder begeleiding van hun eigenaren, waar andere rassen dat vaak wel nodig hebben.
5. Bulldogs zijn geen waterhonden
Dankzij hun grote hoofden en kleine kontjes kunnen Bulldogs moeilijk manoeuvreren in het water. Hoewel sommige best kunnen zwemmen, is het wel verstandig om een oogje in het zeil te houden als de hond kopje onder gaat.
6. Bulldogs hebben wat hulp nodig bij de voortplanting
Een ander gevolg van de onhandige biologie van de Bulldog is het moeilijk concipiëren. Voor mannetjes is het moeilijk om de vrouwtjes te bereiken en om onnodige stress te voorkomen kiezen fokkers vaak voor kunstmatige inseminatie. Het geboorteproces is ook altijd een beetje een beproeving door de grote hoofden en de smalle geboorteschacht. Aangezien natuurlijke geboorte letsel of de dood kunnen veroorzaken, worden de meeste Bulldogs geboren door middel van een Keizersnede.
7. Engeland is gek op de Bulldog
Engeland is gek op de Bulldog en beschouwt het zelfs als het nationale ras. In de Tweede Wereldoorlog werd via propaganda Engeland vaak afgeschilderd als een stoere Bulldog. Duitsland werd gekenmerkt door een teckel en de VS door een Amerikaanse Pitbull. Winston Churchill werd dankzij zijn houding ook vaak de ‘British Bulldog’ genoemd. Ondanks zijn bijnaam bezat Churchill twee poedels.
8. Een Bulldog ging comfortabel op reis
In 1903 ging Dr. Horatio Nelson Jackson op een roadtrip, wat ook door Amerika als eerste roadtrip werd beschouwd. Auto’s waren in die tijd nog gloednieuw en er was slechts nog maar 150 mijl verharde weg te bekennen. Er waren zelfs geen wegenkaarten of benzinestations. Bijrijder Sewall K. Crocker en een Bulldog genaamd Bud mochten ook mee met de roadtrip. De Bulldog droeg net als zijn eigenaar een bril om de stof uit de ogen te houden. Hoewel het drietal een aantal verkeerde afslagen nam, bleek uit de reis dat auto’s het transportmiddel van de toekomst zouden worden.
9. Bulldog als mascotte
Soldaten in de Verenigde Staten werden vaak ‘Dog Faces’ of ‘Dog Face Soldaten’ genoemd, maar de 3e Infanterie Divisie bracht de bijnaam op een heel ander niveau. De hond werd officieel goedgekeurd als mascotte. In 1965 gaf de Divisie opdracht aan Walt Disney om een mascotte voor ze te tekenen. Het resultaat was Rocky de Marne Bulldog, wat het leger precies een dollar kostte. Het bankbiljet werd ondertekent door de generaal-majoor en omlijst met een dankbrief.
10. Presidenten waren gek op de Bulldog
Niet een, maar twee presidenten hadden een affiniteit voor de charmante honden. Calvin Coolidge had zijn Bulldog Boston Beans genoemd en Warren Harding noemde zijn hond Oh Boy.
11. Ze breken records
Otto de skateboardende hond brak onlangs het Guiness World Record voor het skateboarden door de langste menselijke tunnel door een skateboardende hond. De talentvolle hond boardde onder de benen van dertig mensen door in Lima, Peru, ter ere van Guinnes Wereldrecord Dag 2015.
12. Ze zijn populair
foto: Aobranc/ wikicommons
De Engelse bulldog staat op de 16e plaats in de lijst van populaire hondenrassen in Nederland. Hun Franse broertjes, de Franse Bulldog, is overigens nog populairder, deze staat op de 5e plaats.