Er zijn kattenmensen en er zijn hondenmensen. Ik hou er meestal niet zo van om me onder één van die groepen te scharen, maar er zijn toch echt wetenschappelijk bewezen voordelen aan het hebben van een hond boven het hebben van een spinnende haarbal. Hier zijn er een paar.

1. Honden maken je aan het lachen

lachende hond

Een onderzoek onder 95 mensen toonde aan dat hondeneigenaren significant vaker lachen dan kattenbezitters. Katten maken je misschien zelfs somberder – ook de deelnemers zonder huisdieren lachten vaak dan degenen die alleen katten hadden.

2. Honden helpen je om vrienden te maken

sociaal doen

“Honden kunnen als een katalysator werken bij menselijke sociale interactie, en er wordt gesuggereerd dat dit gevoelens wan welzijn versterkt”, aldus één onderzoek, dat aantoonde dat rondwandelen met een hond tot meer interactie met vreemden leidt dan alleen rondlopen,
“Wanneer ik buiten ben met mijn hond, ontmoet ik altijd nieuwe mensen met wie ik kan praten”, zei één deelnemer aan een enquête onder 23 oudere, alleenstaande hondeneigenaars.

3. De neus van een hond kan nuttig zijn

honden neus

Onderzoekers aan de University of Pennsylvania trainen momenteel Golden Retrievers en Duitse Herders om eierstokkanker te herkennen aan de hand van de geur.

4. Honden zijn handig met technologie

hond leert van ipad

Terwijl de meeste katten zich bezig houden met het rondstrooien van verfrommelde tissues, zijn een paar slimme honden bezig te leren hoe ze geschreven commando’s op een iPad kunnen herkennen en opvolgen, zoals ‘zit’. Ook leren ze selfies te maken. Een Londens bedrijf, City Dog, biedt sessies aan waarin je hond leert hoe hij foto’s van zichzelf maakt door zijn neus over het scherm te vegen.

5. Honden houden ons fit

wandelen

Honden hebben wandelingen nodig – waardoor ook de eigenaar meer gaat bewegen. Wandelen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging. “Ouderen met honden leggen dagelijks gemiddeld anderhalve kilometer af’, volgens een onderzoek. Een ander 5 jaar durend onderzoek onder bijna 2000 mensen in Perth, liet zien dat “het uitlaten van de hond het potentieel heeft om de fysieke activiteit te bevorderen voor een groot deel van de gemeenschap.”

6. Honden zijn echte helden

helden

Honden staan bekend om hun scherpe neuzen, die gebruikt kunnen worden om bommen te localiseren, vermiste mensen te vinden of criminelen op te sporen. In feite zijn honden gewoon viervoetige misdaadbestrijders.

7. Honden hebben en zesde zintuig

Sommige honden hebben de aangeboren gave om aan te voelen of iemand een epileptische aanval gaat krijgen. De hond kan het slachtoffer waarschuwen met “opvallend gedrag zoals zeuren of angstig blaffen, 15 tot 12 uur voor de aanval”, volgens National Geographic. De honden kunnen zelfs getraind worden om een knop op de telefoon in te drukken die 112 belt. Probeer je kat maar eens aan de sneltoetsen te krijgen.

8. Honden helpen bedreigde diersoorten

hond walvis

Honden redden de wereld, walvis voor walvis. Een zwarte labrador, Tucker, is bijvoorbeeld getraind om wetenschappers te helpen met het opsporen van orka’s – door hun poep te ruiken. Door de uitwerpselen te bestuderen, kunnen onderzoekers vervolgens zien hoe vervuiling bepaalde populaties aantast.

9. Honden voorkomen mogelijk allergieën en astma

Kinderen die aan “hondenstof” worden blootgesteld, lopen misschien minder risico op het ontwikkelen van allergieën en astma in hun verdere leven, zo valt af te leiden uit een onderzoek naar muizen. Hondenstof lijkt microben te bevatten die de hoeveelheid immune cellen beïnvloeden in de luchtwegen van de dieren. (heb je nou toch al een allergie, dan zijn er gelukkig ook honden die niet verharen)

10. Honden zijn loyaal

Hachiko

We kennen allemaal het verhaal van Hachiko, de hond die na de dood van zijn baasje 9 jaar lang wachtte op diens terugkeer bij het treinstation Shibuya in Tokio.

11. Honden maken het leven de moeite waard, ook wanneer we ouder worden

oude hond

Oud worden is lastig. Na hun pensionering hebben veel ouderen het gevoel dat ze structuur missen in hun leven. Honden, die op vaste tijden gevoerd en uitgelaten moeten worden, kunnen dat verhelpen. “Honden geven een zekere betekenis aan hun leven, aangezien het zorgen voor een hond ook een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt”, zo stelt een review uit 2011.