Veel honden zijn gek op water, maar zeker niet allemaal. Niet alle honden kunnen zwemmen. Zo zijn er honden waarbij de vacht veel te zwaar wordt als deze nat wordt en er zijn honden die moeilijkheden krijgen met ademhalen in het water door hun korte neus. Er zijn ook hondenrassen die van niks gelukkiger worden dan van water en zwemmen. Meestal komt dit door de functie waarvoor deze rassen van oudsher zijn gefokt, wild ophalen uit het water. Wij zetten 10 hondenrassen op een rij die gek zijn op zwemmen.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is de eerste retriever in deze lijst met honden info, en zeker niet de laatste. Niet zo gek ook, want retrievers worden van oudsher gebruikt om wild op te halen voor de jager. En wanneer er geschoten wordt op vogels vallen deze vaak in het water.
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een geliefd hondenras uit Canada. Het is nogal een mond vol, het ras wordt dan ook meestal kortweg ’toller’ genoemd. De honden worden in de jacht gebruikt om de eenden te lokken. En als de jager ze dan had geschoten hebben ze er totaal geen probleem mee om ze uit het water te vissen.

Poedel

poedel

Het is misschien niet het eerste beeld dat in je opkomt als je denkt aan de poedel, maar deze elegante honden zijn zeer goede zwemmers. Ook de poedel werd door jagers gebruikt om eenden en andere gevogelte op te halen uit het water. In Frankrijk werden de honden ook wel ‘eendenhond’ genoemd. De bijzonder vacht van de poedel heeft een functie, deze beschermt ze tegen het ijskoude water. Maar te veel natte vacht maakt ze zwaar, vandaar dat bekende patroon in de vacht van poedels; jagers scheerden de vacht strategisch, alleen de vitale delen bleven beschermd tegen het koud water.

Portugese waterhond

portugese waterhond

Wanneer een hondenras de naam “Portugese waterhond” draagt dan weet je dat hij gek is op zwemmen. Van oudsher werd dit ras in Portugal gebruikt om vissen in de netten te ‘herderen’. Ook moesten ze kapotte netten en ander vismateriaal terug naar de kant brengen. De Portugese waterhond is een zeer actief ras dat veel uitdaging nodig heeft, met een paar uitstapjes per week naar het water maak je ze echt blij.

Newfoundlander

Newfoundlander (3)

De Newfoundlander is gefokt als werkhond op het eiland Newfoundland, iets ten oosten van Canada. Ze werden voornamelijk gebruikt door vissers. Dit verklaart ook de dikke vacht, die fungeert als een hondenbadjas, ze moesten de ijskoude temperaturen van de zeeën en meren van Canada doorstaan.

Flatcoated Retriever

flatcoated

De altijd vrolijke Flatcoated Retriever vindt niks leuker dan samen met zijn baas werken, en dan het liefste dingen uit het water apporteren. Niet zo gek, want dit is ook van origine het doel geweest van dit ras, eenden en ganzen uit het water halen bij de jacht.

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever

Nog een retriever in de lijst, dit maal de Amerikaanse Chesapeake Bay Retriever. Ook dit ras kan goed tegen de kou, de dikke korte vacht heeft een dichte structuur met fijne wollen onderharen. Hierdoor is de vacht vettig en water afstotend. Deze vacht houdt deze honden zelfs warm in de sneeuw en op het ijs. Ook deze honden werden ingezet bij de eendenjacht.

Labrador Retriever

Labrador

Natuurlijk mag ook de Labrador niet ontbreken in het lijstje van honden die gek zijn op zwemmen. Elke Labrador eigenaar kan beamen dat iedere plas en vieze sloot door zijn hond opgezocht worden. Ook hier geldt weer dat dit alles te maken heeft met zijn herkomst. Ze zijn in Engeland gefokt voor de eendenjacht in moerassige gebieden. Net als de andere retrievers hebben de Labradors zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.

Ierse waterspaniël

irish water spaniel

De grootste van alle spaniël honden is de Ierse waterspaniël. De naam verklaart eigenlijk alles; dit ras komt uit Ierland en is gek op water. Hoe het ras precies is ontstaan is niet duidelijk, sommige denken poedel in het ras te zien en andere de Portugese waterhond. Ook deze hond is weer gefokt voor de jacht, en ook hier weer vooral voor de jacht op watervogels. Opvallend is de kale rechte staart die wel wat weg heeft van de staart van een rat.

Engelse setter

engelse setter

Ook de Engelse setter is weer een echte jachthond. Ze werden al gebruikt in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. Ze moesten in natte moerassige gebieden de watervogels opjagen zodat de jagers een net over de vogels heen konden trekken. Misschien niet de grootste zwemmer van dit lijstje, maar af en toe lekker zwemmen kan de Engelse setter zeker waarderen.

Spaanse waterhond

spaanse water hond

De Spaanse waterhond ook wel bekend onder de Spaanse naam “Perro de agua español” werd in het land van herkomst voor veel verschillend werk gebruikt. Vaak in dienst van de vissers. Ze konden zowel als herdershond, bewaker, en ook als jachthond worden ingezet. Zijn specialiteit is apporteren uit het water. Een echte waterhond dus!