De retrievers behoren tot de vogelhonden (ook wel ‘gun dogs’ genoemd). De vogelhond is weer een subgroep van de vele type jachthonden. De vogelhonden assisteren de jager bij de jacht op klein wild, voornamelijk vogels. Naast retrievers (apporteren) zijn er ook twee andere soorten vogelhonden, de drijvers, die het wild zoeken en deze dan uit hun schuilplaats lokken zodat de jager ze kan schieten en de pointers, honden die met hun neus aangeven waar het wild zich bevindt.

De retriever is een type jachthond die als taak heeft geschoten wild voor de jager op te halen, oftewel apporteren (to retrieve in het Engels, vandaar retriever).

Alle retrievers hebben een zachte beet, ze mogen het wild niet beschadigen, en een grote drang om te plezieren, te leren en te gehoorzamen. Deze combinatie maakt de retrievers momenteel tot de populairste gezinshonden.

Een goede retriever moet een flinke skillset bezitten.

Controle: De retriever mag het wild pas ophalen als de jager zegt dat hij dat mag, hiervoor moet hij stil wachten en observeren waar het wild valt.

Markeren: Bij het markeren moet de hond kijken waar een vallende vogel (of meerdere) neerkomt op de grond. Als de jager het commando voor markeren noemt moet de hond in de lucht kijken en de locatie van iedere vallende vogel onthouden. Een goed opgeleide retrievers wordt geleerd om de richting van de geweerloop te volgen, zo weet hij waar de vogels gaan vallen.

Blind apporteren: het is niet altijd duidelijk waar een vogel is neergekomen. Een retriever moet dan ook met behulp van aanwijzingen van de jager het wild kunnen vinden.

In de hand apporteren: Sommige jagers prefereren dat de vogel aan de voeten wordt gelegd, maar over het algemeen moet de hond de vogel in de handen van de jager aangeven. De hond moet de vogel stevig, maar voorzichtig vasthouden totdat de jager zegt dat hij los mag laten.

Geduldig zijn: Bij een jacht met meerdere honden, moet een retriever onder controle blijven terwijl andere honden te werken, en wachten op zijn beurt. Wanneer meerdere honden een vogel ophalen kan dit verwarrend zijn. Dit is een van de redenn waarom veel handlers de naam van de hond als het commando gebruiken op te apporteren.

Schudden op commando: Een goed getrainde retriever zal het water niet van zich afschudden tot hij de vogel heeft teruggebracht. Schudden kan leiden tot het kapseizen van een boot, de vogel beschadigen, of de jager en zijn spullen nat maken.

Schotvast: een retriever mag niet schikken van een schot. Hij moet blijven zitten en markeren.

Er zijn zes echte Retriever hondenrassen:

Labrador Retriever

labrador
foto: Blaine Hansel / Flickr

De Labrador Retriever of ook wel afgekort Labrador genoemd stamt af van de St. Johns-hond. De St-Johns hond werd ingezet voor de visvangst en in Engeland werd de labrador speciaal gefokt voor de eendenjacht in moerassige gebieden. De Labrador heeft weinig verzorging nodig door zijn dikke en korte vacht, die tevens waterafstotend is. Meest voorkomende kleuren van de Labrador zijn zwart, blond en bruin. De schofthoogte van de reu is 55 tot 57 centimeter terwijl dit bij de teefjes 54 tot 56 cm is. Het gewicht van een Labrador is ongeveer 25 tot 35 kilo en de gemiddelde levensverwachting ligt rond de 12 jaar. De Labrador is een makkelijke hond om op te voeden door zijn leergierigheid en intelligentie. De Labrador werd veelal gefokt om te gebruiken als jachthond. De Labrador werkt graag voor zijn baas en zal niet snel laten blijken dat hij pijn heeft. Labrador Retrievers worden ook wel ingezet als blindengeleidehond of als redding of hulphond.

Golden Retriever

golden retriever
foto: Marlies Kloet / Wikicommons

De Golden Retriever is een van de meeste geliefde honden door zijn sociale karakter. Zijn gehoorzaamheid, werklust en energieke houding maken hem tot een betrouwbare en hulpvaardige hond. Vaak zie je ze ook terug als blindengeleidehond of hulphond. Van oorsprong is de Golden Retriever een echte jachthond, die gespecialiseerd was in het opzoeken en terugbrengen van het aangeschoten wild. Doordat de hond een zachte beet heeft raakte het wild ook niet beschadigd. De hond is een heel sociaal openstaand en vriendelijk dier. De Golden Retriever is ook makkelijk op te voeden door zijn leergierigheid en intelligentie. Verder is de hond een harde werker en worden ze graag bij alledaagse bezigheden betrokken. De Golden Retriever is dan ook een echte gezinshond en staat ook bekend als zeer kindvriendelijk. Ze worden ook wel echte mensenvrienden genoemd en tegenover kinderen is de hond geduldig en goedwillend. De levensverwachting van een Golden Retriever ligt tussen de 10 en 15 jaar oud. De hond dient wel met enige regelmaat geborsteld te worden, maar heeft verder weinig verzorging nodig.

Flatcoated Retriever

Flat-Coated Retriever
foto: Gunnandreassen / Wikicommons

De Flatcoated Retriever is van nature een actieve en vrolijke hond. De hond heeft een bouw van een snelle en krachtige hond. Net als een Labrador en Golden Retriever is de Flatcoated Retriever een intelligente hond. Ook de Flatcoated Retriever is een vriendelijke hond en heeft vanuit zichzelf veel zelfvertrouwen. De hond is een snel leerling, maar heeft wel veel beweging nodig. Je kunt de Flatcoated Retriever heel goed leren apporteren en daarnaast vindt hij het ook heerlijk om te zwemmen. Het is een echte werkhond, die niet te lang aan zijn lot moeten worden overgelaten aangezien hij dan vervelend kan worden. Verder is het een hond met erg vriendelijk karakter. De Flatcoated Retriever heeft twee soorten kleuren, namelijk zwart en leverkleurig al is zwart het meest voorkomend. De schofthoogte voor de reu is 58 tot 61 centimeter en bij een teefje is dit 55 tot 58 centimeter. Een reu kan 25 tot 35 kilogram wegen terwijl een teefje 23 tot 30 kilogram weegt. De levensverwachting van een Flatcoated Retriever ligt tussen de 10 en 14 jaar.

Curly coated retriever

Curly Coated Retriever
foto: Mattias Agar / flickr

De Curly Coated Retriever is van alle retriever rassen de oudste en grootste diersoort. Hij wordt voornamelijk ingezet als jachthond en dan vooral voor het apporteren van wild en jagen op waterwild. De Curly Coated Retriever is een elegante en aristocratische hond, die herkenbaar is aan zijn aparte vacht. Vooral buitenshuis is de hond erg actief, terwijl deze binnenshuis rustig is. Daarom is deze hond ook uitermate geschikt om bij de jacht te gebruiken. De hond kan dan ook een onafhankelijk karakter hebben. De hond heeft een toegewijde opvoeding nodig en wil respect kunnen hebben voor zijn baas. Dit is de grootste hond onder de retriever rassen en een volwassen reu kan dan ook 69 cm groot worden. Een volwassen teef heeft een hoogte van zo’n 64 centimeter. De levensverwachting van de Curly Coated Retriever ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Nova Scotia duck tolling retriever (toller)

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
foto: kallerna / wikicommons

De Novia Scotia is van oorsprong afkomstig van het schiereiland Nova Scotia, wat in het oosten van Canada ligt. De honden werden vooral ingezet bij de eenden en ganzenjacht. Ze staan ook bekend als zeer bekwame jagers die heel goed kunnen apporteren. Binnenshuis zijn het daarentegen hele rustige honden. Daarnaast zijn de tolling retrievers echte waterdieren. De honden hebben zwemvliezen tussen hun tenen, waardoor ze erg goed kunnen zwemmen. De hond heeft een dubbele vacht en heeft daarnaast een gespierd uiterlijk. De kleur van een tolling retriever is vaak een mix tussen rood en oranje. De reuen zijn groter dan de teefjes en hebben een schofthoogte tussen 48 en 51 centimeter. De teefjes worden 45 tot 48 cm hoog. Het gewicht van de hond moet in verhouding zijn tot de hoogte en de botstructuur. Reuen bereiken een gewicht van 20 tot 23 kilogram en teven een gewicht van 17 tot 20 kilogram. Ook de tolling retriever is een intelligente hond, die makkelijk op te voeden is. De levensverwachting is tussen de 10 en 15 jaar.

Chesapeake Bayretriever

Chesapeake Bayretriever

De Chesapeake Bayretriever heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten. De hond is een harde werker, maar heeft wel een eigenzinnig karakter. Het respect van de hond moet dan ook echt verdiend worden. De hond kan wel vriendelijk zijn naar vreemden, maar zal dit wel op een gereserveerde manier zijn. De Chesapeake Bayretriever houdt zijn eigen territorium goed in de gaten en bewaakt dit goed. De hond heeft ook veel beweging nodig, want bij te weinig beweging kan de hond vervelend worden en binnenshuis schade aanrichten. De Bayretriever heeft een schofthoogte van 53 tot 66 centimeter. Het gewicht van een reu ligt tussen de 30 en 40 kilogram. Teven wegen tussen de 25 en 35 kilogram. De vacht van de hond is kort en dik, waardoor deze weinig onderhoud nodig heeft. De levensduur van de Chesapeake Bayretriever ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Er zijn ook een hoop andere hondenrassen die de skills van een retriever goed kunnen leren, een overzicht vind je hier