De Flatcoated Retriever is altijd vrolijk. Hij is vriendelijk, vol zelfvertrouwen en intelligent. Hij vindt het heerlijk om samen met de baas te werken. Zoals de naam al zegt is hij gek op apporteren, en dan vooral uit het water! Niet zo gek ook want de Flatcoated is oorspronkelijk gefokt om eenden en ganzen uit het water te halen bij de jacht. Een Flatcoated Retriever is een perfecte huishond, mits hij maar voldoende beweging en aandacht krijgt!

Oorsprong van de Flatcoated Retriever

oorsprong

De Flat-Coat is een van de oudste van de retriever-rassen. Zijn ontwikkeling begon in de 19e eeuw, er was een nieuw type gespecialiseerde jachthond nodig was. Het schieten van vogels in de vlucht, in plaats van op de grond, werd steeds populairder en een hond die dood en gewond wild kon ophalen was noodzakelijk. Welke honden precies aan de basis staan van het ras zijn niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat het gaat om een kruising van de Newfoundlander en enkele van de grootste spaniëls, setters en pointers.

Voor altijd jong

altijd jong

Het duurt lang voor de Flat-Coated Retriever volgroeid is, en hun jeugdige kijk op het leven behouden ze hun hele leven. De Flatcoat is altijd vrolijk en blij! Ze worden gekenmerkt door een zelfverzekerde, extraverte persoonlijkheid en natuurlijk die altijd kwispelende staart. Ze zijn echte allemansvrienden en zijn dan ook meestal vriendelijk voor iedereen die ze ontmoeten (soms iets te vriendelijk :))

Unieke kop

unieke kop

De Flatcoat heeft een uniek koppie, kijk je in silhouet dan is het of de schedel en de snuit of ze “in één stuk zijn gegoten.” Verder moet het koppie groot en sterk genoeg zijn om gemakkelijk een grote fazant of haas te kunnen halen.

Zwart of lever

lever

Flatcoated retrievers zijn zwart of leverkleurig met een middellange, dikke vacht van fijn haar. De oren hangen dicht bij het hoofd. De ogen zijn donkerbruin of hazelnootkleurig. Het zijn blije honden, dus de staart van een typische flatcoated kwispelt constant (pas op voor glaasjes op tafel!). De gemiddelde hoogtes voor mannelijke flatcoated retrievers variëren van 58 tot 62 cm; hoogtes voor teefjes variëren van 55 tot 59 cm. Gewichten variëren van 27 tot 36 kilogram.

Een actieve hond

waterhond

De Flat-Coat is ooit gefokt als jachthond en ondanks dat hij nu vaak als huishond wordt gehouden moet hij nog steeds dagelijks veel bewegen. Het kan ook helpen om hem een ’taak’ te geven. Dit kan helpen om zijn activiteitenbehoeften te bevredigen en zijn grote intellect uit te dagen. Echt jacht beoefenen is natuurlijk een een perfecte activiteit voor dit ras, maar een bal uit het water retriever zal hij ook geweldig vinden. Je kunt ook sporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid of volgen overwegen.

Gek op mensen

Dit ras is gek op menselijke aandacht, niet zo gek want als jachthond hebben ze altijd moeten samenwerken met mensen. Lekker knuffelen en stoeien maakt ze gelukkig.

Weinig vachtverzorging

flatcoated

De middellange vacht vereist slechts af en toe een poetsbeurt. Maar het is wel een hond die verhaart, af en toe borsten is dus aan te raden (Wat je eruit haalt met een borstel valt niet uit in je huis!)

Goed te trainen

jachthond

Zoals eigenlijk alle retriever honden is de flatcoated een zeer goed trainbare hond. Ze zijn erg mensgericht en het is natuurlijk ook fijn om met een altijd vrolijke en levendige hond te werken. Hun temperament zorgt er wel voor dat ze snel verveeld kunnen raken, hou trainingsessies dus lekker kort en leuk.

Ze zijn populair in Nederland

populair ehond

Na al deze weetjes gelezen te hebben snap je wel waarom deze hond zo populair is in Nederland, ze staan op de 20e plaats.

Ze hebben ernstige gezondheidsproblemen

Er is eigenlijk maar één negatief ding te vertellen over de Flatcoated retriever en dat zijn de erfelijke gezondheidsproblemen. De meest voorkomende doodsoorzaak in Flat-Coats is kanker (ongeveer 70%). Nog tragischer is de jonge leeftijd (ongeveer 4 jaar oud) waarbij kanker vaak voorkomt.