Je hebt vast al gehoord van de Labradoodle, een kruising tussen een poedel en een labrador. Waarom specifiek deze twee hondenrassen? De poedel heeft een hypoallergene vacht, ideaal voor mensen met allergieën, en de Labrador een zeer geliefd karakter. Aangezien het gaat om een kruising en geen erkend hondenras is echter niet met volle zekerheid te zeggen dat de Labradoodle deze kenmerken heeft. De Labradoodle is in ieder geval in zeer korte tijd (sinds 1989) zeer populair geworden en ook vele andere populaire hondenrassen zijn met de poedel gefokt om meer kruisingen te maken, een overzicht.

Labradoodle

Labradoodle

Zoals we al schreven is de Labradoodle een kruising tussen de Poedel en de Labrador. Er zijn geen vaste groottes aangezien het geen erkend ras is maar over het algemeen worden de groottes van de Franse Poedel aangehouden: Toy, Middenslag en Groot.

Aussiedoodle

Aussiedoodle

De Aussiedoodle wordt weleens de Einstein van de hondenwereld genoemd. Zowel de Australische herder als de Poedel staan bekend als zeer slim, dus een kruising is mogelijk nog slimmer. Slim betekent dat een hond veel uitdaging nodig heeft, dit is dus geen hond die je de hele dag thuis laat, anders zou je woonkamer het weleens kunnen ontgelden. Begin bij deze doodle op jonge leeftijd met socialisatie en training en hij zal een geweldige metgezel worden.

Schnoodle

Schnoodle

Tja, de namen van de rassen worden er niet beter op, de Schnoodle is een kruising tussen een schnauzer en een poodle. Meestal worden de kleinere schnauzers gebruikt en een Schnoodle weegt meestal tussen de 10 en 20 kilogram. Maar ook de grote schnauzers worden gebruikt en dan kan een schnoodle meer dan 40 kilogram wegen.

Goldendoodle

Goldendoodle

Natuurlijk is er ook een kruising met een van de populairste hondenrassen in de wereld, de Golden Retriever, dit lever een Goldendoodle op. Vaak vriendelijk als een Golden en slim als een Poedel, kan dit een geweldig huishond of zelfs geleidehond zijn. Maar zoals geldt voor alle designerhonden in deze lijst, worden Goldendoodles vaak valselijk als hypoallergeen op de markt gebracht vanwege hun gekrulde vacht. Hoewel er een kans is dat mensen met allergieën eerder een ras met een krullaag kunnen verdragen dan een met een platte vacht, is de hypoallergene claim nooit wetenschappelijk bewezen. In feite worden allergieën niet veroorzaakt door een specifiek vachttype, maar eerder door de huidschilfers van de vacht van de hond.

Cockapoo

Cockapoo

De Cockapoo is een kruising tussen de Cocker Spaniel en een poedel. Meestal wordt de miniatuur of toy poedel gebruikt wat kleine honden oplevert van tussen de 5 en 10 kilogram. Deze kruising is trouwens een van de eerste en stamt al uit de jaren’60 van de vorige eeuw. De Cockapoo is zeer mensgericht, intelligent genoeg om gemakkelijk te trainen, verhaart nauwelijks en is zo aanhankelijk dat je je nooit alleen zult voelen. Overigens zijn deze karakter eigenschappen natuurlijk zeer afhankelijk van de ouders aangezien het geen ras is maar een kruising.

Maltipoo

Maltipoo

Zoek je een kleine doodle? Dan is de Maltipoo wat voor jou, een kruising tussen een maltezer en een poedel. Ze staan bekend als zeer liefdevol en aanhankelijk naar mensen. Ze doen het dan ook goed in gezinnen (liefst wel wat oudere kinderen) en kunnen ook prima vertoeven in een appartement of in de stad.
 

Yorkipoo

Yorkipoo

De Yorkipoo is een kruising van de Yorkshireterriër en een poedel. Ook dit is weer een klein hondje van zo’n 2 tot 6 kilogram.

Shih-poo

Shih-poo

Nog een populaire kleine doodle is de Shih-poo een kruising met de Shih Tzu, niet te verwarren met de Poo-shi een poedel kruising met de Shiba Inu. Ze zijn normaal gesproken intelligent, alert, vriendelijk en toegewijd aan hun baasjes, hoewel ze vaak verlegen zijn rond vreemden en net als veel kleine honden moeten ze goed worden gesocialiseerd met jonge kinderen.
 

Cavapoo

Cavapoo

De Cavapoo is een kruising tussen de poedel en de Cavalier King Charles Spaniel. Het is een van de populairste hondenrassen in Australië. De Cavalier King Charles Spaniel is natuurlijk een lief hondje dat het zeer goed doet in gezinnen met kinderen of bij ouderen en dit in combinatie met een vacht die bijna niet verhaard is natuurlijk een winnende combinatie. Hopelijk zorgt de kruising er ook voor dat de zeer ernstige erfelijke aandoeningen (het veel te kleine koppie) van de Cavalier King Charles Spaniel ook wat minder worden.