Sinds mens heeft geleerd om zich te settelen, heeft hij dieren als vriend gemaakt. Het is een normale oefening geworden om dieren te temmen, al sinds het begin van onze beschaving. Verschillende dieren hadden dan ook verschillende doelen. Sommige gaven melk en eieren, terwijl anderen gebruikt werden om op te rijden. Agrariërs maakten ook gebruik van dieren. Veel waren bedoeld als vlees. Maar, het enige dier dat er als beste vriend van de man altijd geweest is, is de hond. Hij is er om mensen te beschermen. Door de jaren heen zijn er veel nieuwe rassen ontwikkeld als gevolg van het kruisen van verschillende rassen. Helaas zijn er ook veel honden die verdwenen zijn. Lees verder als je benieuwd bent naar de 10 uitgestorven dieren.

Alpine Spaniël

Alpine_spaniel_1848

Deze honden met een ongelooflijk dik en gekrulde vacht, waren erg intelligent en zijn in de 19de eeuw gevonden in de regio ’the Great St. Bernard Pass. Hier werden zij gebruikt als berg redders. Er is een reden dat het ras uitgestorven is, namelijk het harde klimaat van de Alpen, verschillende incidenten en verschillende ziekten. Het ras heeft echter nog wel afstammelingen, namelijk de St. Bernard en de Clumber Spaniël.

Blue Paul Terriër

Blue Paul Terriër

Deze uitgestorven hond heeft een beetje een vreemde naam omdat een hond natuurlijk niet blauw is. Dit komt door de blauwe tint die de jas van de zeeman John Paul Jones had, waarvan gezegd werd dat hij deze hond naar Schotland heeft gebracht. Deze hond is erg gespierd en breed gebouwd en was dan ook een sterke gevechtshond. Ze werden in de 18de eeuw dan ook gebruikt voor hondengevechten. Rond 1850 begon het verdwijnen van dit ras, maar gelukkig zijn er nog rassen die erop lijken. Dit zijn de American Pitbull Terriër en de Staffordshire Bull Terriër.

Cordoba vechthond

Cordoba Fighting Dog

Deze hond is vernoemd naar waar hij vandaan komt, namelijk Cordoba, dat gelegen is in Argentinië. Hij is geboren door het kruisen van een Bull Terriër met Mastiff, een Engelse Bulldog en ten slotte nog een Boxer. Ze waren agressieve jagers, zelfs zo erg dat de mannetjes en vrouwtjes zich tegen elkaar keerden in plaats van elkaar mochten. Veel overleefden de hondengevechten niet. In het midden van de 20ste eeuw verdwenen deze honden.

Kuri

Kuri

De structuur van een vos en de scherpe neus waren niet aantrekkelijk genoeg, en werden daardoor afgedaan als verraderlijk en pittig. Ook had hij geen goed reukvermogen. Ze waren echter goede maatjes voor vrouwen op Maori. Ze dienden als een bron van bont en vlees. Ze konden bovendien niet overleven met de Europese honden en stierven dan ook uit in 1860.

Paisley Terriër

Paisley Terriër

Dit hondje was oorspronkelijk afkomstig van de Schotse Paisley. Dit kleine hondje was de tegenhanger van de Skye Terriër. Hij is populair voor shows dankzij zijn zachte vacht. Hij werd dan ook veel gefokt. Ze werden gebruikt om de hedendaagse Yorkshire Terriër te maken, die ervoor zorgde dat de glorie van de Paisley verdween. Dit ras stierf uit in 1800.

Southern hound

Southern hound

Over dit ras wordt gezegd dat het een kruising tussen een Talbot en windhonden is. Hij kwam voor in 1400 in Engeland en had een scherpe geur. Ze werden dan ook gebruikt om oude sporen te ruiken. Aan het eind van de Renaissance werden ze gebruikt voor de populaire sport herten jagen. Echter, als ze te traag waren, waren hun baasjes niet tevreden en werden ze afgemaakt. Hierdoor stierven ze uit in 1800.

St. John’s Water dog

St. John's Water dog

Honden met het karakteristieke tuxedopatroon waren een mix van Engelse, Ierse en Portugese werkhonden en leefden in de 16de eeuw in Newfoundland waar ze werden verzorgd door vissers. Echter kostte het geld om een hond in bezit te hebben en werden er honden in quarantaine gehouden wat leidde tot het uitsterven van dit ras. De volgelingen hiervan waren de Golden Retriever en de Labrador.

Talbot

Talbot

In de Middeleeuwen werden deze honden zeer gewaardeerd vanwege hun goede reukvermogen en de mogelijkheid om van alles op te sporen, ook al ging dat niet altijd even snel. Ze werden in 1066 naar Engeland gebracht door William de Veroveraar. De honden werden zelfs gebruikt in de strijd en stonden dan ook op vele wapens. Helaas werden ze niet goed verzorgd en stierven ze daarom in de 16de eeuw uit. Ze hebben de bloedhonden en Beagles achtergelaten.

Toy Trawler Spaniël

Toy Trawler Spaniël

Dit ras werd gezien als een mix van de originele Kin Charles Spaniël uit de 16de eeuw en de nog oudere Sussex Spaniël. Fysiek leek hij er erg op, maar was hij behoorlijk wat kleiner. Het was een sporthond, maar werd vervolgens veel gezien als een leuk hondje om mee te spelen of als een showhond. In 1920 stierf hij uit en nu is hij nog te zien in het natural historic museum in Tring.

Hawaiian Poi dog

Hawaiian Poi dog

Dit hondenras was een spirituele beschermer van kinderen, maar was ook een bron van vlees. Ze werden Poi gevoerd, een papperig veganistisch dieet, wat ervoor zorgde dat het hoofd steeds dikker werd. Ze jaagden niet, waardoor de honden steeds dikker werden. Geleidelijk aan daalde het ras steeds meer in de 18de eeuw. Europese honden werden met deze hond gekruist en de Poi honden werden in beslag genomen. Zij zijn nu een apart ras sinds de 20ste eeuw.

Er zijn bijna 40 uitgestorven rassen en dat heeft te maken met verschillende redenen. Sommige waren simpelweg niet populair meer, terwijl anderen inteelt niet meer konden overleven en velen vielen hun eigen maatjes aan. Ze zijn dus nu niet meer te vinden, maar gelukkig hebben ze wel nieuwe rassen achtergelaten die vandaag de dag nog populair zijn.