Dit vrolijke kleine hondje is niet alleen hypoallergeen; hij is ook nog eens enorm energiek en zijn liefde kent geen grenzen. Natuurlijk heeft zijn lange vacht wel wat onderhoud nodig, maar hij is zo aimabel dat je hier überhaupt geen moeite mee zult hebben.

1. Yorkshire terriërs begonnen als rattenvangers.

geschiedenis

Deze kleine honden werden gefokt uit een verzameling van terriërs, waaronder de Waterside terriër, om op ratten te jagen. Zij werden vooral ingezet in Schotland om werkplekken van mijnwerkers, wevers en andere ondernemers knaagdiervrij te houden. Door hun kleine formaat konden ze makkelijk in kleine ruimtes komen en door hun karakter waren ze niet bang om hun prooi op te jagen. Daarnaast werden de honden ook vaak ingezet om een prooi uit hun hol te spoelen.

2. Wevers brachten de honden naar Engeland

In het midden van de jaren 1800 kwamen wevers naar Engeland voor het werk en brachten zij de kleine honden mee. Vanaf 1861 kwam de hond echt ten tonele.

3. Naamsverandering.

Toen het ras voor het eerst te aanschouwen was in Engeland kregen de honden eerst een heel andere naam en werden ze Schotse terriërs met gebroken haren genoemd. Bijna een decennium lang gingen ze zo door het leven totdat verslaggever Angus Sutherland van mening was dat de naam moest worden gewijzigd. Hoewel het ras was ontstaan in Schotland was Angus van mening nu de hond zich in Yorkshire verder geperfectioneerd had de naam moest veranderen in Yorkshire terriër. De mensen stemden hier mee in en in 1870 werd de naam officieel veranderd in Yorkshire terriër.

4. Ben was het succes van de Yorskhire terriërs.

Ben Huddersfield

De meesten die een Yorkshire nemen stammen af van Ben Huddersfield, die als vader van het ras bekend staat. De reu was een echte rattenvanger en daarnaast erg goed in de hondenshows. De hond won maar liefst 70 prijzen. Het was een forse hond met een gewicht van 11 pond, maar al zijn nakomelingen bleven onder de 5 pond wat normaal was. De hond werd slechts 6 jaar oud, maar liet een indrukwekkende erfenis achter. De meeste Yorkshires die nu gefokt worden van de shows zijn verre nazaten van Ben.

5. Smoky de hulphond

Smoky_(dog)_in_helmet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Amerikaanse soldaat Bill Wyne een Yorkshire terriër in een schuttersputje. Hij noemde haar Smoky en nam haar overal mee naar toe. Zo reisden ze door Nieuw-Guinea en al snel begon Smoky te helpen bij de oorlog. Dankzij haar kleine formaat en goede gehoorzaamheid kon ze eenvoudig door buizen kruipen en kon ze daarmee aan een touwtje communicatiedraden onder een Japanse landingsbaan brengen. Zonder haar hulp hadden de soldaten zich in de loopgraven moeten begeven en zich bloot stellen aan vijandelijk vuur. Smoky ging ook mee naar diverse ziekenhuizen in de Pacific en Verenigde Staten. Daar deed ze dienst al therapiehond voor gewonde soldaten. Na de oorlog gingen Wyne en Smoky naar Hollywood, waar ze bij diverse TV-Shows verschenen. In Ohio, Cleveland, kunt u een monument bezoeken wat ter nagedachtenis is aan Smoky die daar overleed.

6. Yorkshires hebben veel haargroei.

lang haar
foto: Masaharu takemori / wikicommons

Yorkshires zijn afhankelijk van hun eigenaren om de haargroei in toom te houden. Het haar van een Yorkshire blijft net als bij een mens doorgroeien. Vaak is het zo dat showhonden langer haar hebben, maar veelal houden eigenaren het haar kort om zo te voorkomen dat de honden struikelen of dat er voedsel vast in het haar komt te zitten. Deze ruige look wordt vaak de ‘puppy cut’ genoemd.

7. Een Yorkshire zorgde voor geheel nieuw ras.

Schneeflocken von Friedheck

In 1984 werd een Yorkshire geboren, genaamd Schneeflocken von Friedheck, met ongewone markeringen als blauw, wit en goud. De fokkers Werner en Gertrud Biewer besloten om deze unieke puppy te nemen en een nieuw ras te creëren. Met een zorgvuldige en selectieve fokkerij zorgden zij voor een duidelijke standaard voor het ras dat bekend staat als de Biewer terriër. In 2014 stemde de Amerikaanse Kennel Club in met de nieuwe Yorkshire als officieel geregistreerd ras.

8. Yorkshires kunnen grappige geluiden maken.

geluidjes

Yorkshire terriërs zijn heel gevoelig voor het gaggelen van de keelholte of omgekeerd niezen. Normaal wordt de lucht uit de neus geduwd bij normaal niezen, maar in plaats hiervan zal de hond happen naar lucht, waardoor ze klinken als een gaggelende gans. Het lijkt er enigszins ernstig uit te zien, maar het is totaal onschuldig en na enkele minuten zal het ook weer over zijn. Meestal wordt dit veroorzaakt door irriterende stoffen zoals pollen, stof, schoonmaakmiddelen en parfums.

9. Een van de eerst geregistreerde honden.

populair

Hoewel de Yorkshire terriër niet een bijzonder oud ras is, is het wel een van de eerst geregistreerde rassen bij de Amerikaanse Kennel Club. De Yorkshire terriër werd in 1885 geregistreerd samen met de Beagle, Basset en Bull terriër.

10. Yorkshires zijn nergens bang voor.

Yorkshires zijn kleine honden met een gemiddeld gewicht van zeven pond, maar ondanks het kleine formaat zijn ze voor niemand bang. Ze zijn dan ook niet bang om het tegen grotere dieren op te nemen. In augustus 2015 stapte Larry Yepez in de vroege ochtend naar buiten terwijl het nog donker was. Een beer stond bij zijn vuilnis te graaien en viel de man aan. Yepez belandde in een gevecht met de beer, maar had moeite om weg te komen van de beer. Gelukkig voor Yepez leidde zijn Yorkshire de aandacht van de beer af en kon het duo uiteindelijk ontsnappen. Dankzij de tussenkomst van zijn huisdier was Yepez in staat om zelf naar het ziekenhuis te rijden en uiteindelijk nog in staat om zijn verhaal na te vertellen.

11. De Yorkshire verhaart niet

verhaart niet

De Yorkshire is zoals ze dat noemen een hypoallergene hond, oftewel, ze verharen niet. Ideaal voor mensen met allergieën!