Wat genieten we allemaal van onze trouwe viervoeters. Lekker wandelen, genieten voor het haardvuur. Honden worden niet voor niets ‘a man’s best friend’ genoemd. Lees met ons mee door het lijstje met deze honden, die echt een bijzondere relatie met hun baasje hadden.

10. De hond van Lao Pan

la pan

Lao was een Chinese man. Leefde een gewoon leven, zonder bijzondere rijkdom, grote familie of schare vrienden. Zijn grootste vriend was zijn hond. Toen Lao in 2011 overleed en werd begraven nabij het dorp Panjiatun, week zijn hond niet meer van zijn graf. De dorpelingen probeerden hem weg te lokken met voedsel. Dat lukte niet. Daarom bouwden ze uiteindelijk een hondenhok bij het graf van Lao en kreeg hij daar eten.

9. Hawkeye

Hawkeye was een militaire hond die een speciale relatie ontwikkelde met zijn baas Jon Tomlinson, een Navy Seal. Toen die omkwam tijdens een militaire actie met een helikopter in 2011, bleef de hond alleen achter. Tijdens de militaire begrafenis mocht hij aanwezig zijn, de beelden toen hij zich neerlegde bij de doodskist gingen de wereld rond. Gelukkig werd Hawkeye geadopteerd door de beste vriend van Jon Tomlinson.

8. Greyfriars Bobby

Greyfriars Bobby

Bobby was een hond uit Edinburgh die 14 jaar bij het graf van zijn baas verbleef. Hij overleed er zelfs, in 1872. Bobby kreeg zijn naam door de begraafplaats waar hij verbleef, Greyfriars Kirk. De hond was er een plaatselijke beroemdheid. Hij kreeg een standbeeld op de plaats waar hij de wacht hield bij zijn overleden baasje.

7. Theo

theo

Ook deze Theo was een militaire hond, deze keer op missie in Afghanistan, samen met zijn partner en eigenaar Lance Corporal Liam Tasker. Tasker was een scherpschutter in het Britse leger, Theo snuffelde naar bommen. Ook Tasker overleed tijdens een militaire actie. Toen de militair, samen met zijn hond, terug in de militaire basis waren, kreeg Theo een hartaanval en overleed. Dierenartsen weten dit aan de stress die het dier opliep omdat zijn baas overleden was. Tasker en Theo werden later nog geëerd. Theo kreeg de Dickin medaille, dat is de tegenhanger voor dieren van het Victoria Cross.

6. Capitán

Capitán

Capitán, een Duitse herder, was de hond van de Argentijn Manuel Guzman. Toen die overleed in 2006 werd de hond geadopteerd door diens familie. Snel was de hond echter spoorloos. Toen de familie naar het graf van Manuel ging, bleek Capitán daar te zitten. Vreemd, want de familie had de hond nooit meegenomen naar de begraafplaats. Ze hadden geen idee hoe de hond er in geslaagd is om zijn oude baasje terug te vinden. Sindsdien stapt Capitán heen en weer tussen zijn nieuwe huis en de begraafplaats. Hij leeft van het eten dat hij krijgt van zijn nieuwe familie, en wat de mensen hem op de begraafplaats geven. Elke nacht slaapt hij op het graf van zijn baasje, zodat die niet alleen is.

5. Dorado

dorado

Omar Eduardo Rivera was een blinde man op een slechte plek. Die plek was de 71e verdieping van het World Trade Center op 11 september 2001. Toen het eerste vliegtuig het gebouw invloog, wist Omar dat hij in groot gevaar was. Hij liet zijn hond los, en gaf hem de opdracht de uitgang te zoeken. De hond stoof weg. Na tien minuten voelde Omar zijn hond tegen zijn been duwen. De hond leidde hem naar buiten, 70 verdiepingen lager. Dat duurde bijna een uur. Nadat ze buiten waren, stortte de toren in. Omar dankt zijn leven aan zijn Dorado!

4. Bud Nelson

Bud Nelson

Bud Nelson is een van de meest bekende honden ever. Deze hond was de testhond voor de nieuwe motorbrillen die zijn baas Horatio Nelson Jackson, had ontwikkeld. Horatio was de eerste man die met een automobiel dwars door continentaal Amerika reed. In 1903 vertrok hij in San Francisco met het plan New York City te bereiken. Een reis die nooit eerder was ondernomen. Hij had een jonge mechanicien bij, Sewall K. Crocker. Net na hun vertrek adopteerde Jackson een pitpull, die de naam Bud kreeg. Met hun drie reisden ze door Amerika, en werden lokale beroemdheden. Bud bleek de ideale reiscompagnon.

3. Pickles

pickles

Pickles was geen hond die levens redde, of andere heroïsche activiteiten ondernam. Nee, zijn rol was van een totaal andere orde: hij redde in 1966 de FIFA World Cup. Wanneer de Jules Rimet trofee, dé FIFA World Cup trofee, werd gestolen, leek de hel los te barsten in voetballand. Het toernooi kon niet doorgaan zonder zijn trofee. Pickles, een zwart-witte Collie, vond bij toeval de trofee, die verpakt was in krantenpapier en in een klein straatje lag in Londen. De dief werd nooit gevonden, maar de hond kreeg wel een lekker stukje vlees als beloning.

2. Fido

fido

In de jaren 40 en 50 was Fido een echte beroemdheid. Hij werd geboren als straathond. In 1941 werd hij gewond gevonden door een man met de naam Carlo Soriani in de suburbs van Florence. Carlo nam hem mee naar huis, verzorgde hem en adopteerde Fido uiteindelijk. Als ultieme dank ging Fido elke dag mee met zijn nieuwe baas naar het busstation waar die vertrok naar zijn werk. Fido zat tot ’s avonds te wachten wanneer Carlo terugkwam. Samen wandelden ze naar huis. Op een dag werd de fabriek waar Carlo werkte, gebombardeerd door de geallieerden. Carlo overleed. Fido bleef trouw aan zijn gewoonte. Hij ging elke morgen naar het busstation. Dat deed hij 15 jaar lang. Tot hij uiteindelijk zelf overleed in 1958 en naast zijn baas werd begraven.

1. Hachiko

Hachiko

Hachiko was een Japanse hond. Hij werd een nationale beroemdheid, dankzij zijn onuitputtelijke loyaliteit. Zijn baas was een professor op de universiteit van Tokyo, die elke dag de trein naar zijn werk nam. ’s Ochtends wandelde Hachiko mee, hij wachtte op zijn baas tot die ’s avonds terugkwam. Toen zijn baasje echter een hersenbloeding kreeg en overleed op zijn werk, bleef zijn hond elke dag naar het treinstation komen om zijn baas op te wachten. De hond werd een nationale held, voor de loyaliteit die hij aan zijn baas (en aan de natie) toonde. Zijn dood in 1964 was nationaal nieuws en vele jaren later vormde het zelfs de inspiratie voor een echte Hollywood film, met Richard Gere natuurlijk.