Er wordt vaak gezegd dat het hebben van een huisdier een goede voorbereiding is voor als je later kinderen krijgt, maar eigenlijk kun je dit ook zien als een goede voorbereiding op een relatie. Niet overtuigd? In dit artikel geven we 6 redenen waarom een huisdier veel kan betekenen voor je toekomstige relaties en hoe het je huidige relatie zelfs kan versterken.

1. Je leert compromissen te sluiten

verantwoordelijk hond

Compromissen sluiten is heel belangrijk binnen een relatie. Al vanaf het eerste moment dat je een huisdier neemt, zul je ook compromissen moeten sluiten. Met een kleine puppy of kitten thuis denk je twee keer moeten na voordat je het huis uit gaat. Je zult dus kritisch moeten zijn en moeten bedenken waarop je een compromis wilt sluiten. Je zou dus bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om een avondje thuis te blijven in plaats van een avondje uitgaan met vrienden, maar voor de verjaardag van je oma bel je dan wel weer een vriend(in) op om te vragen of hij/zij een middagje op je hondje wil passen.

2. Je leert flexibel te zijn

verantwoordelijk hond 2

Stel dat je op een dag besluit om extra vroeg naar je werk te gaan, maar dat je kat net toevallig de nacht er voor overgegeven heeft in de keuken. Kan gebeuren! Je zult je kat later dankbaar zijn, want je leert dat niet altijd alles volgens plan hoeft te gaan en je leert flexibel te zijn in verschillende situaties. Zo zul je je later niet meer ergeren aan je vriend die een hele dag heeft gespendeerd aan het inpakken van zijn koffer voor een vakantie, maar dat vervolgens blijkt dat hij op plaats van bestemming alsnog de helft van de essentiële spullen vergeten is.

3. Je plaatst de behoeften van de ander boven je eigen behoeften

verantwoordelijk hond 3
Natuurlijk moet je ook aan jezelf blijven denken binnen een relatie, maar af en toe is het wel beter om de behoeften van je partner boven jouw eigen behoeften te plaatsen. Huisdieren leren ons dat je elke dag ook aan hun behoeften moet blijven denken, want je moet bijvoorbeeld je hond elke dag uitlaten of je kanarie voeren. Hetzelfde geldt voor een relatie: als je in een relatie zit, dan zul je ook af en toe mee moeten naar dat etentje met je schoonfamilie.

4. Je wordt een verantwoordelijke volwassene

verantwoordelijk hond 5

Als je een trouwe viervoeter in huis neemt, dan zul je vanzelf een verantwoordelijk persoon worden. Je zorgt voor een routine voor jezelf en je huisdier en je zorgt ervoor dat je nooit een afspraak met de dierenarts mist voor een controle en vaccinaties. Ook ga je kijken naar wat je te besteden hebt en wordt hondenvoer een vaste kostenpost in je budget. Al deze dingen maken van jou een verantwoordelijk persoon en deze eigenschap zal alleen maar ten goede komen aan je toekomstige relatie.

5. Je bent niet meer vies van de ander

verantwoordelijk hond

Huisdieren zijn natuurlijk super schattig, maar er zit ook een donkere kant aan het hebben van huisdieren. Je moet namelijk ook schoonmaken, of het nu hun poep of braaksel is. Als je het gewend bent om dit soort dingen voor je huisdier op te ruimen, dan zal het ook geen probleem zijn om voor je vriend of vriendin te zorgen als ze ziek zijn. Je schiet meteen in een praktische schoonmaak-modus in plaats van paniek-modus en je ruimt meteen het braaksel van je vriend(in) op.

6. Je leert liefde te uiten en jezelf open te stellen aan anderen

verantwoordelijk hond 6

Misschien ben je van jezelf niet echt iemand die graag knuffelt of ander lichamelijk contact heeft, maar meestal zal dit veranderen als je eenmaal een huisdier hebt. Je zult dan meer openstaan voor liefde en affectie, want niemand kan het knuffelen van een schattig en harig huisdier weerstaan! Door je huisdier leer je je liefde te uiten, dus zul je je vanzelf ook wat makkelijker openstellen aan andere mensen.