Al jarenlang is de Labrador Retriever het populairste hondenras in Nederland en waarschijnlijk zelfs de wereld. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Misschien hebben de volgende weetjes over de super trouwe Labrador hier wat mee te maken!
Het is een vrij jong hondenras
Er zijn hondenrassen met een geschiedenis die vele duizenden jaren teruggaat in de tijd. Niet de Labrador, over dit ras werd ‘pas’ voor het eerst geschreven in 1814. In 1823 was hij voor het eerst te zien op een schilderij (“Cora. A Labrador Bitch” van Edwin Landseer) en in 1856 voor het eerst op een foto. Deze honden hadden overigens nog veel weg van de St. Johns hond (waarover later meer). De eerste blonde labrador pup werd geboren in 1899 genaamd “Ben of Hyde” (foto boven). The Britse Kennel Club erkende het ras in 1903.
De Labrador stamt af van de St. John’s-hond
De St. John’s-hond was een hond die voorkwam op het Canadese eiland Newfoundland. Deze waterhonden werden onder andere ingezet bij de visserij, ze apporteerde netten, lijnen en vis uit het water. Het ras is officieel uitgestorven in 1980, maar hebben wel een groot aantal hondenrassen nagelaten, zowel de flatcoated retriever, de Chesapeake Bay retriever, de golden retriever en dus de labrador zijn afstammelingen van de St. John’s-hond. Ook de Newfoundlander is waarschijnlijk een afstammeling, ontstaan uit een mix van de St. John’s en mastifhonden die door Portugese vissers meegebracht werden naar Newfoundland.
De Labrador komt niet van Labrador
Labrador is net als Newfoundland een Canadees eiland. Je zou dus verwachten dat de Labrador van het eiland Labrador komt, maar niets is minder waar. Ze heten zo omdat ze werkte in de “Labrador Zee”, maar ze kwamen voor op het eiland Newfoundland.
Ze zijn extreem sociaal
De Labrador is niet voor niets de populairste hond voor gezinnen, ze zijn extreem vriendelijk naar mensen (en de meeste andere honden). Eigenlijk houden ze van alles en iedereen. Wat natuurlijk niet betekent dat je labradors niet goed moet socialiseren als pup! De liefde voor mensen komt voort uit de reden waarom ze gefokt zijn, zie het volgende punt.
Het zijn van origine werkhonden
De labrador is een jachthond gefokt voor wild te water. Na het schieten van het wild (eenden, ganzen etc.) was het de taak van de labrador om deze te apporteren uit het water. De hond moet dus nauw samenwerken met de mens, daarom is een sociaal karakter zo belangrijk.
Ze zijn goed trainbaar
In lijstjes van de hondenrassen die het makkelijkste te trainen zijn staat de Labrador altijd in de hoogste regionen. Ook dit heeft te maken met zijn jachtpotentie. Een jachthond moet goed luisteren naar de baas en moet dus goed te trainen zijn. Tegenwoordig wordt de labrador ook getraind als blindengeleidehond, reddingshond en speurhond.
Ze houden graag dingen in hun bek
Een labrador draag graag dingen. Als je binnenkomt willen ze het liefst iets dragen (sloffen zijn dan niet veilig!). Gelukkig zijn ze erg zacht in de bek, ze kunnen zelfs een ei in hun bek houden zonder deze stuk te maken. Ook dit heeft weer te maken met het apporteren van wild. Dit mocht niet beschadigd raken
Kleuren van de labrador
De Labrador is er in de kleuren zwart, blond, en bruin. Vroeger waren de labradors hoofdzakelijk zwart; blond kwam ook wel voor maar in veel mindere mate. In de jaren ’70 werd de blonde kleur pas echt populair. Bruin werd gezien als een ‘fout’ en is pas vele jaren later als raskenmerkend toegevoegd aan de rasstandaard. Helaas is de bruine labrador ondertussen zo populair dat er te hard gefokt moet worden om aan de vraag te voldoen met een te kleine genenpoel wat veel gebreken in het ras oplevert, zo worden ze vaak minder oud dan de blonde of zwarte labrador.
Zilver, rode, houtskool en champagne labrador
Zwart, blond en bruin zijn de officieel erkende kleuren van de labrador, maar zijn ook labradors in andere kleuren. De zilveren labrador is het meest controversieel. Deze hond verschilt behalve de kleur niet van de andere. De zilveren kleur komt van een dilute-gen van de bruine labrador. De vraag is of het een verborgen gen was die de labrador altijd al bij zich droeg (en pas uitkwam toen twee honden met het recessieve gen puppies kregen) of dat er gekuist is met een ander ras, mogelijk de Weimaraner. Het is dus onduidelijk of het een eigenschap is van het zuiveren ras.
De rode labrador is eigenlijk gewoon een hele donkere blonde labrador. Ze komen vooral voor in de werklijn.
De champagne labrador is vergelijkbaar met de zilveren labrador, maar dan een variant van de blonde labrador. Maar aangezien blonde labrador sowieso in heel veel verschillende kleuren voorkomen valt de champagne kleur niet zo op.
En dan is er natuurlijk nog de dilute-gen variant op de zwarte labrador, dit levert een houtskool labrador op.
Bepaalt de kleur het karakter?
Er zijn nooit testen gedaan of de kleur van de labrador bepalend is voor het karakter, maar vraag het aan een baasje en ze kunnen je het antwoord vertellen: ja!
Algemeen wordt gezegd dat de blonde labrador de liefste en rustigste zijn. Bruine labradors worden beschreven als een beetje wild en onstuimig en zwarte labradors als het meest geduldig (ideaal voor de jacht). Er zijn veel onderzoeken gedaan om te zien of een van deze vooroordelen waar is, maar tot op heden bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor een van deze claims.
Ze zijn gek op water
Labradors zijn gek op water en zwemmen! En dat is ook niet zo gek, ze zijn oorspronkelijk gefokt als jachthond voor wild te water. Nadat het gevogelte was geschoten was het de taak van de hond om deze uit het water te apporteren
En op ballen
De liefde voor ballen terugbrengen komt ook door zijn oorsprong. Deze honden zijn gemaakt om objecten terug te brengen naar de baas!
Ze kunnen kanker bij mensen ruiken
Labrador Retriever, Coco, being trained to detect early stage cancer from InSitu Foundation on Vimeo.
Honden hebben een geweldige neus, ze kunnen vele malen beter ruiken dan mensen. De combinatie van een super neus en de goede trainbaarheid zorgt ervoor dat er Labradors zijn getraind om kanker in een zeer vroeg stadium te ruiken.
De oudste labrador is 27 jaar geworden
Adjutant (14 Augustus 1936–20 november 1963) is de labrador die het alleroudste is geworden (voor zover bekend), hij werd maarliefst 27 jaar en 3 maanden. Hij is hiermee de op zeven na oudste hond die ooit heeft geleefd. Gemiddeld worden labrador zo’n 12 a 13 jaar oud. (niet de hond op de foto)
4 reacties
iets
omg
labrador zijn cool
Labradors zijn super leuk! We hebben er zelf een. Hij zit nu op training, hij leert de dingen super snel.
Labradors zijn goede honden (puppy’s) voor (puppy) training. Die van ons luister goed. Ze kunnen wel baldadig zijn in ieder geval die van ons wel!