35 Kleine Hondenrassen

Ben je op zoek naar een klein hondje? Er zijn genoeg rashonden om uit te kiezen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de 35 kleinste hondenrassen. Ze wegen allemaal minder dan 10 kilogram.

Maltezer

Gewicht: 4 kilogram

maltezer
foto: SheltieBoy / flickr

Het kleine maltezer hondje is al een heel oud hondenras, ze komen oorspronkelijk van het eiland Melita. Ze kwamen hier al ongeveer 900 jaar voor Christus voor. Ze zijn dan ook de stamvader van een aantal andere kleine hondenrassen als de Yorkshire, de Bolognezer, de Havenezer en de Bichon-frisé. Ze zijn altijd populair geweest, vooral bij vrouwen, en werden vooral gebruikt als schoothondje. Maltezers houden van aandacht en zijn heel vriendelijk.

Yorkshireterriër

Gewicht: 2 – 3 kilogram
Yorkshireterriër
foto: Patrick15 / Wikicommons

Het Yorkshireterriër ras is een stuk minder oud, in de negentiende eeuw kruisten Schotse textielarbeiders hun Terriërs met de plaatselijke Terriërs in de streek rond Glasgow in het graafschap York. In 1898 werd de Yorkshireterriër erkend als officieel hondenras. Vroeger werd dit type hond ingezet om ratten te vangen, en dat zie je nog terug in de karaktereigenschappen. Ze zijn zeer snel, moedig, pienter en niet snel moe. Ze zijn verder sociaal, en gek op hun baasje. Meer weten over dit ras? Lees hier de 11 leuke feitjes over Yorkshire terriërs.

Toypoedel

Gewicht: 3 – 4kilogram

toy poodle
foto: Томасина / Wikicommons

De poedel is er in veel verschillende maten. De grootste poedel is de koningspoedel, dan komt de middenslagpoedel, de dwergpoedel, en de kleinste is de toypoedel. De laatste heeft een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter. Zoals dat geldt voor alle poedels is ook de toy een zeer intelligent hondje. Ze staan bekend als een van de best trainbare hondenrassen.

Kaninchendashond

Gewicht: 4-5 kilogram

Kaninchendashond
foto: Imsupercilious / Wikicommons

Van alle dashonden (misschien beter bekend als teckel) is de Kaninchendashond de kleinste. Vroeger werd de dashond gebruikt om te jagen op dassen, vandaar de naam. Tegenwoordig worden ze vooral gehouden als huishond, maar dat betekent niet dat ze hun jachtdrift volledig zijn verloren! Ze hebben nog steeds een grote passie voor werken en moeten dan ook goed getraind en bezig gehouden worden. Anders kan het weleens gebeuren dat de dashond buiten zelf op pad gaat.

Mopshond (Pug)

Gewicht: 6 – 8 kilogram

mopshond
foto: DodosD / Wikicommons

De mopshond bestaat al meer dan 2.500 jaar, deze hondje waren toen de lievelingen van boeddhistische monniken in Tibet. De boeddhistische monniken geloofden dat als het baasje van de mops overleed, de ziel van de baas in zijn hond zou trekken en daarom werden deze hondjes verwend door de andere monniken. De mopshond staat bekend als vriendelijk, vrolijk, goed met kinderen en andere honden. Helaas hebben ze door de afwijkende vorm van de schedel vaak te kampen met oog-, oor- en gebitsproblemen. (Lees hier 10 feitjes over Mopshonden)Ook Leuk

9 Hondenrassen Die Niet Verharen
16 Stoere Waakhonden
Hoe Komen 12 Populaire Hondenrassen aan hun Naam?
10 Leuke Weetjes over de Stoere Duitse Herder
10 Vriendelijke Weetjes over de Amerikaanse pitbullterriër
11 IJskoude Weetjes over de Siberische husky

28 reacties op “35 Kleine Hondenrassen”

 1. Anoniem zegt:

  Ik zoek een hondje die lekker klein blijft, haar waar je lekker doorheen kunt aaien maar ook weer niet te lang haar. Een speels hondje die ook rustig kan zijn. Het hondje moet ook wel eens alleen kunnen zijn voor een paar uurtjes. Het liefst ook niet een te duur hondje, ik weet dat een hond veel geld waard is maar ik zit te denken aan tussen de €100 en €250.
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groeten
  Douwe van Aalsum

 2. hoi zegt:

  ik ben opzoek naar een cute hond en dit is er heel geschrikt voor!!!

 3. Vivian zegt:

  Ik zoek kleine leuke hondjes niet van die tuttige hondjes. Klein maar luef en leuk maar niet zoke lang harige, hij mag wel lang haar hebben maar niet zo als u ze laat zien zeg maar en ook geen chiwauwa ofso maar een ander klein hondje hij heeft ook niet al te klein te zijn maar ook niet groot heel erg bedankt en vriendelijke groet

  – Vivian Darkbloom

 4. Anne zegt:

  Indrukwekkend! Nummer 4 had ik niet verwacht.

 5. roos zegt:

  Ik ben op zoek naar een lief gezellig schap hondje ik heb hier nog een en die is zo alleen na het overlijden van haar vriendin

 6. c engelen zegt:

  bologneser wel leuk. Mijn westy is 14 dagen geleden overleden wil echt een heel klein hondje voor te verzorgen en verwennen.

 7. wie weet een jonge maltese leeuwtje of een yorksy terrier

 8. Dory zegt:

  Kun je in Nederland een Bolonka hondje kopen

 9. Bets zegt:

  Wij zoeken een kleine hond die wij aan kunnen. We hebben beide onze beperkingen, en ik moet hem op een achterchter het huis kunnen uitlaten. Mijn man
  kan hem uitlaten met zijn scootmobiel zodat hij/zij toch beweging krijgt. Liefst geen blaf hond, ben zelf fan van mopshond maar bang dat hij toch te groot is. Ook wij hebben maar een beperkt bugel. ….. helaas lees ik dat veel hier. Mensen horen dieren te hebben en doordat ik thuis zit is het toch erg eenzaam …….en een huisdier helpt, je hebt iets om tegen te praten/frutsels etc maar dat lage bugel is toch een zorg. Ik ben van mening dat honden echt helpen dmv nadacht lekker op schoot. Iederen heeft iets nodig,vooral eenzame mensen. Groet Bets PS omgeving Drenthe/Assen

  • Maritha zegt:

   Hallo Bets,
   Wellicht heb je al een hondje, omdat het berichtje vorig jaar december is geschreven, maar toch even de volgende tips;
   Wanneer je een heel smalle beurs hebt, moet je rekening houden met de nodige kosten. Heeft je hond een ziekte onder de leden, moet je er rekening mee houden dat dierenartskosten erg hoog zijn. Bovendien moet je rekenen dat voer, antivlooien- en anti-tekenmiddel en ontwormingskuren, en de nodige jaarlijkse vaccinaties ook erg in de papieren kunnen lopen. Wanneer je hondje achteraf allergisch blijkt te zijn, zul je hem levenslang speciaal voer moeten geven van de dierenarts.Iets wat veel duurder is dan gewoon voer. Ook zul je met bepaalde soorten naar de trimmer moeten, wat ook het nodige kost. Kortom, het lijkt allemaal leuk een hondje, maar neem bovenstaande in gedachten. Wanneer jullie dit toch aankunnen, wens ik jullie een leuke hond toe. In jullie geval zou ik aanraden een hondje uit een asiel te halen. Een pup is intensief om op te voeden. Wanneer je die fases al voorbij bent, en de hond wat rustiger is, is zo’n hond beter te handelen. Wie weet hebben ze een geschikt hondje voor jullie die van mensen afkomstig is die er afstand van moesten doen doordat de eigenaar is overleden, of opgenomen oid. Groetjes, en succes.

 10. fam corbet zegt:

  weet iemand nog waar je kleine hondjes te koop zijn
  wat wij zijn op zoek voor mijn dochter die
  wil graag een klein hondje hebben
  afz fam corbet

 11. rene v d riet zegt:

  waar kun je in nederland evt de bolonaiserhondje kopen
  of inlichtingen omtrent dit ras krijgen

 12. Joke zegt:

  Ik ben op zoek naar een kleinhondje

 13. Puppie zegt:

  Ben op zoek naar een kleinhondje

 14. w.strooper zegt:

  Op jullie web site zag ik een dwergkeesje staan hebben jullie die nog.Graag antwoord want ik ben naarstig op zoek naar zo,n hondje, Kijk uit naar jullie antwoord.

Geef een reactie