Met een Chinese gekuifde naakthond val je op. Dit hondenras ziet er anders uit dan alle andere honden! Een kuif, en kaal. We noemen hier 10 grappige weetjes over deze bijzondere hond.

1. Geen enkel hondje is hetzelfde

geen hetzelfde
foto: Tомасина / wikicommons

Er is geen andere ras te vinden die zo veelzijdig is als de Chinese Naakthond. Chinese Naakthonden kunnen met haar of zonder haar komen, en onder andere in roze, bruine of gevlekte kleur geboren worden. En vaak met kuif.

2. De Chinese Naakthond als kruik in bed

kruik

Deze hondjes werden vroeger niet alleen als huisdier genomen voor hun gezelschap, maar vooral voor hun warmte. Door gebrek aan bont, werden deze honden door de Azteken gebruikt als kruik (bedwarmer) en als kompres op pijnlijke plekken. Deze activiteiten hebben waarschijnlijk tot het gerucht geleid Chinese Naakthonden magische en helende krachten bezitten.

3. De rattenvanger op zee

Chinese Naakthonden werden vroeger maar al te graag mee op zee genomen door Chinese zeelieden. Op de schepen vingen ze namelijk ratten en hielpen zo ziektes te voorkomen. De honden konden zelf niet bijdragen tot de verspreiding van de ziekte, vanwege hun gebrek aan vacht. En dat betekende ook dat ze geen of minder last hadden van vlooien.

4. Kaal of niet kaal?

haar
foto: Tommy Gildseth / wikicommons

In een nest zal je nooit dezelfde naakthond vinden. De een kan volledig haarloos zijn en de ander kan een dikke laag zijdeachtige bont over het hele lichaam hebben.

5. Langwerpige hondjes

lang

Vergeleken met andere rassen hebben Chinese Naakthonden een langwerpig figuur. Hun pootafdrukken zijn ook anders dan van andere honden, het worden ook wel haasachtige pootafdrukken genoemd.

6. Huidproblemen

huid

em>foto: Pleple2000 / wikicommons

Niet alleen mensen kunnen eczeem of jeuk krijgen, Chinese Naakthonden kennen hetzelfde probleem als mensen als het op huidproblemen aankomt. Denk bijvoorbeeld aan acne, huiduitslag en hun velletje kan zelfs verbranden in de zon. Dit ligt aan het feit dat hun huid zonder haar gevoelig is.

7. Allergie voor wol en lanoline

allergie
foto: Sheri Terris / flickr

Omdat deze hondjes zo kaal zijn, moeten ze doorgaans beschermd worden tegen de kou. Maar kijk uit, kleedt ze niet met wollen pakjes of kleding gemaakt van lanoline. Chinese Naakthonden zijn hier namelijk allergisch voor. Ze krijgen er enorme jeuk van en deze stoffen kunnen leiden tot erge irritatie of huiduitslag.

8. Hollywood sterretjes

film ster

Niet alleen chihuahua’s zijn erg populair onder celebrities en in films. Chinese naakthonden zijn ook erg geliefd in Hollywood. Ze speelden een rol in bijvoorbeeld kaskraker ‘How to loose a guy in 10 days’, ‘Cats and Dogs’, ze waren de maatjes van de Olsen zusters in de film ‘New York Minute’ en wat denk je van de film ‘102 Dalmations’?

9. Misleidende naam

afrika

Ondanks deze honden Chinese Naakthonden worden genoemd, komen ze eigenlijk helemaal niet uit China, maar uit Afrika van origine. In China werden ze later gefokt tot een kleiner ras. En pas sinds het einde van de 19e eeuw maakte de Chinese Naakthond zijn toetreding tot Europa gemaakt. Inmiddels is dit ras nu behoorlijk populair geworden in het westen.

10. Lelijk eendje

lelijkste

Chinese Naakthonden worden doorgaans gezien als mooie, elegante honden. Ze zijn natuurlijk niet voor niets Hollywood sterren. Maar daarentegen zijn ze ook vaker uitgeroepen als ‘de meest lelijke hond‘ ter wereld. Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, maar sterker nog: er is geen ander ras die vaker deze lelijkste titel heeft gewonnen dan de Chinese Naakthond. De meest beroemde Chinese Naakthond met kuif is de blinde Sam, die de wedstrijd drie jaar op rij won met deze titel en op Facebook rondgaat als ‘monster’.