Het ras is meer dan duizend jaar oud

Shih Tzu oud hondenras

Dit oosterse ras, land van herkomst Tibet, is een kruising tussen de Pekinees en de Lhasa Apso. De hond werd er als heilige vereerd. Deze honden zijn in Europa gekomen omdat ze destijds als cadeau werden aangeboden aan Europese reizigers. De populariteit is er nog steeds, ondanks de tijdrovende verzorging.

Wordt vaak verward met de Lhasa Apso

Lhasa Apso

De gelijkenis van de Shih Tzu en Lhasa Apso is groot. De Shih Tzu heeft echter een afgeplat gezicht en is een stuk meegaander.
Een kleine maar dappere hond die vriendelijk is maar zich niet opdringt

Karakter

Shih Tzu karakter

Een korte karakterschets is: intelligent, zelfstandig, evenwichtig, vriendelijk, sociaal, niet kleinzerig (zelfs hard voor zichzelf), toegewijd en aanhankelijk aan de baas. Groot aanpassingsvermogen. Geen allemansvriend. Waaks als het nodig is.

14 honden hebben het ras gered

Door plunderingen van paleizen door de Britten is destijds het aantal van dit ras drastisch afgenomen, slechts 14 honden bleven over. Deze hebben het ras in stand kunnen houden.

Het is een opvallende kleine en zeer vrolijke hond die van aandacht en gezelschap houdt

Shih Tzu gezelschapshond

Zeer geschikt als gezelschaps- en gezinshond. Een rustige, evenwichtige baas en opvoeding heeft de voorkeur, barse commando’s zullen niet werken en ook slaafse gehoorzaamheid zit niet in de aard van het beestje. Dit eigenzinnige hondje heeft veel baat bij een duidelijke en consequente opvoeding.

Zeer geliefd ras ook beroemde personen hebben of hadden deze hond

Shih Tzu beroemdheden

De hond is of werd gezien bij bekende personen bijvoorbeeld Beyoncé, Mariah Carry, Bill Gates, koningin Elisabeth.

Deze kleine hond heeft veel prijzen binnen gesleept

Shih Tzu praalhondje

De schoonheid van dit ras zorgt en zorgde voor veel prijzen. De vacht moest dan wel tot in de puntjes verzorgd zijn. Klitten ontstaan snel, ter voorkoming moet de vacht elke dag geborsteld worden. Om de ogen vrij te maken van haren, worden de haren opgebonden met een elastiekje. Naast de ogen moet ook de gehoorgang goed schoon worden gehouden. Kortom: je bent veel tijd kwijt aan een goede verzorging van dit ras, ook als je niet mee gaat doen aan een tentoonstelling.

Naast veel prijzen sleept deze kleine harige hond ook veel modder, gras en blaadjes mee naar binnen

Shih Tzu veel viezigheid

Door de lange harige vacht brengt deze kleine rakker veel vuil mee het huis in. Dat kan voor jou een probleem zijn, daarnaast brengt de vacht een intensieve verzorging met zich mee.

De afgeplatte snuit kan ademhalingsproblemen geven

afgeplatte neus

Houd de hond met erg warm weer binnen, hij kan er slecht tegen.

De naam Shih Tzu betekent kleine leeuw

Shih Tzu kleine leeuw

Toch is het zeker geen jager en zijn de vergelijkingen met een leeuw ver te zoeken. Wel zou je de zware beharing met de krans van een leeuw kunnen associëren. De juiste uitleg is echter dat Shih Tzu letterlijk vertaald leeuwhond betekent.