Nog niet zo lang geleden hadden veel mensen nog nooit van dit ras gehoord. Het was ook pas eind jaren negentig toen de eerste Havanezers in het Nederlandse straatbeeld verschenen. Ze zijn nog steeds relatief zeldzaam maar winnen gestaag aan populariteit. Dat komt omdat deze kleine speelse pluisbol intelligent, sociaal en nieuwsgierig is en graag deel uitmaakt van het gezin en dol op kinderen is.

Havanezer , een Cubaanse hond?

cuba

De naam van dit ras is afgeleid van Havana? In de Cubaanse hoofdstad was dit ras vooral erg populair bij de elite. Het waren dan ook geen honden die je in Cuba veel op straat zag. Door de tabakskleurige kleur van de vacht van deze honden ontstond het verhaal dat dit ras afkomstig zou zijn uit Havanna maar dit erkende en nationale hondenras van Cuba komt hier helemaal niet vandaan.

Van oorsprong leefden er soortgelijke hondjes in het Middellandse Zeegebied. Door Italiaanse zeelieden, deze honden gebruikten om ratten aan boord te vangen, is dit soort in Cuba terechtgekomen en werd daar ontwikkeld tot de Havanezer die eerst vooral populair was onder de elite en later ook bij de gewone Cubaan.

Kruising tussen meerdere kleine hondenrassen

De Havanezer van oorsprong waarschijnlijk is ontstaan uit een kruising tussen een Italiaanse Bichon – waartoe bijvoorbeeld ook het Leeuwhondje en de Maltezer behoren- en een Zuid-Amerikaanse poedel?

Bijna uitgestorven

bijna uitgestorven

Dit ras tijdens de Cubaanse bijna uitgestorven was? Gelukkig hebben een aantal Cubanen die in die tijd naar de Verenigde staten vertrokken hun Havanezers meegenomen en in de VS werd dit ras weer langzaam opgebouwd. Dit ras zou er anders vandaag de dag helemaal niet geweest zijn.

Een hond als relatiegeschenk?

Een Havanezer in Cuba vooral een relatiegeschenk was? Omdat dit ras zich snel hecht aan mensen werden deze honden in Cuba voornamelijk gefokt als relatiegeschenk voor rijke Cubanen. Wanneer je in Cuba iemand een Havanezer geeft, is dat dan ook een symbool van grote genegenheid.

Klittenbandhond

klittenband hond

Dit ras ook wel kleef- of klittenbandhond genoemd wordt? Dit komt omdat deze honden zich heel sterk aan hun baas hechten. Vanwege hun sociale en aanhankelijke karakter willen ze eigenlijk altijd in de buurt van hun baasje zijn. Daarom worden ze worden soms ook wel eens gekscherend ‘klittenband- of kleefhond” genoemd.

De keerzijde van deze aanhankelijkheid is dat ze snel last krijgen van verlatingsangst. Je kunt een Havanezer daarom het beste niet te lang alleen laten. Wanneer je veel van huis bent, moet je eerst goed eens nadenken voordat je overgaat tot de aanschaf van een Havanezer.

Ze verharen bijna niet

Ze ondanks hun lange haar niet veel verharen? Ze hebben wel regelmatig verzorging nodig om hun vacht in goede conditie te houden, maar ze verharen niet erg. Door hun oorsprong zijn deze kleine honden goed aangepast aan hoge temperaturen maar ‘s winters krijgen ze het – ondanks hun ogenschijnlijk dikke vacht- wel snel koud.

Kortharige variant

Er ook kortharige Havanezers bestaan? Deze honden worden ook wel ‘Shavanezers’ genoemd. Dit is geen nieuw ras maar een genetische variatie. Zo’n kortharige Havanezer is natuurlijk gewoon een prima kameraadje maar kan niet gebruikt worden voor de fok of op wedstrijden.

Energieke hondjes

energiek

Ze ondanks hun kleine formaat heel veel energie hebben? Ze hebben dan ook veel beweging nodig en spelen bijvoorbeeld ook graag in de tuin. Met een hondentent in de tuin kun je de Havanezer op natte dagen beschermen tegen de kou en op warme dagen tegen de zon. Ook wandelen en zwemmen ze graag. Is jouw kleine hond na een hele dag buiten ravotten moe geworden, dan is een hondenbuggy kleine hond daarvoor de perfecte oplossing. Maar ook binnenshuis heeft een Havanezer behoefte aan speeltjes want anders gaat hij zich vervelen.

Ze worden oud

Met goede verzorging dit ras wel 12 tot 15 jaar oud kan worden? Maar er zijn wel een aantal erfelijke ziektes die voorkomen en net zoals bij andere kleine hondenrassen kan ook de Havanezer last krijgen van losse knieschijven. Daarnaast zijn ze gevoelig voor een aantal erfelijke oogaandoeningen.

Ze voelen zich overal thuis!

Havanezers zich goed aan kunnen passen aan verschillende leefomstandigheden? Ze kunnen dan ook goed gehouden worden in zowel een huis met een tuin als op een appartement.