Ze zijn klein, wit en bovendien ontzettend schattig. Het is niet voor niets dat de maltezer een geliefd hondenras is. Er valt meer dan genoeg te leren over deze leuke honden. Ben je op zoek naar leuke feitjes? Lees dan deze top 10 weetjes over de maltezer.

Ze hebben veel verschillende namen gehad

eeuwenoud ras

Vandaag de dag noemt iedereen de maltezer bij dezelfde naam, maar dat is wel anders geweest. Door de jaren heen heeft dit hondenras heel wat namen versleten. Zo werd dit ras vroeger ook wel de Melitae genoemd, maar ook “de klassieke hond uit Malta”. De Romeinse vrouwenhond, de Spaanse zachtaardige, de bichon, de Maltese leeuw en de Maltese terriër zijn ook allemaal namen die voor de Maltezer gebruikt werden.

Het zijn goede therapiehonden

therapie hond

De oude Egyptenaren geloofden al in de helende kwaliteiten van maltezers. Deze honden werden dan ook op het bed van een ziek persoon gezet, zodat hij de ziekte kon genezen. Vandaag de dag weten we dat de aanwezigheid van een hond niet alle problemen oplost, maar de maltezer is nog altijd een geliefde therapiehond. Ze zijn ideaal om patiënten of leerlingen te kalmeren en zelfvertrouwen te geven.

Het is sinds 1888 een officieel ras

Zoals gezegd kent de maltezer een lange geschiedenis, Aristoteles schreef 370 v. Chr. al over de hondjes. Ze zijn ook de stamvader van de vele kleine witte hondjes die we vandaag de dag kennen, denk aan de yorkshire, de bolognezer, de havanezer en de bichon frisé.
De FCI (wereldwijde hondenvereniging) erkent het ras in 1888. En nu, al die jaren later is het nog steeds een populair hondenras. Dat heeft alles te maken met hun fijne karakter. Ze zijn liefs, speels, charmant en hebben ook nog eens een ontzettend mooie vacht. In tegenstelling tot veel andere hondenrassen komt de maltezer maar in één kleur: wit.

Ze zijn je vriend voor het leven

maltezer hond

Dankzij hun lieve karakter hechten maltezers zich erg snel aan hun baasje. Dat legt de basis voor een jarenlange vriendschap. De honden halen meestal een gemiddelde leeftijd van twaalf tot veertien jaar. Er zijn een paar maltezers bekend die maar liefst achttien jaar zijn geworden. Wanneer je deze lieve beestjes in huis haalt, heb je er dus jarenlang plezier van. Om deze reden is het verstandig om al op jonge leeftijd een dierenverzekering af te sluiten. Hoe jonger de hond bij afsluiten, hoe lager de premie.

Ze zijn vriendelijk maar ook kwetsbaar

De persoonlijkheid van de gemiddelde maltezer kan je het beste omschrijven als sociaal en speels. Ze maken graag nieuwe vrienden en vinden het leuk om met andere honden te spelen. Tegelijkertijd zijn het ook erg kwetsbare dieren. Ze zijn namelijk erg klein, waardoor ze al snel blessures oplopen wanneer kinderen iets te wild met ze spelen. De meeste fokkers kiezen er daarom voor om hun maltezers niet aan jonge gezinnen te verkopen.

Ze zijn hypoallergeen

hypoallergeen

Heb je last van een hondenallergie, maar zou je het liefste wel een lief hondje in huis willen halen? Dan is de maltezer een perfecte keuze. Deze honden hebben namelijk geen ondervacht, waardoor ze veel minder haren verliezen dan andere hondenrassen. De vacht van maltezers kan wel erg lang worden, maar de meeste baasjes kiezen ervoor om de haren bij te knippen.

We weten niet zeker of ze uit malta komen

Het is zeker dat de maltezer al eeuwenlang bestaat, maar we weten niet precies waar dit ras is ontstaan. Er wordt vaak gedacht dat de honden op het eiland Malta zijn ontstaan, waar ze afstammen van spitsen en spaniëls. Andere mensen denken dat de honden oorspronkelijk uit Italië komen. Er gaat ook een theorie rond dat de maltezer eerst in Azië te vinden was, waar hij van de Tibetaanse leeuwhond afstamde.

Ze werden met uitsterven bedreigd

maltezer pup

Hondenliefhebbers kunnen zich een wereld zonder de maltezer niet voorstellen. Toch was deze hond bijna uitgestorven. Dat gebeurde in de zeventiende en achttiende eeuw, toen fokkers probeerden om de maltezer nog kleiner te maken. Het doel was om de hond zo klein als een eekhoorn te fokken. Hierdoor werden veel honden ziek en stierf het ras bijna uit. De maltezer werd vervolgens met poedels en spaniëls gekruist om het ras te redden.

Hoge kans op erfelijke aandoeningen

maltezer

Zoals dat eigenlijk geldt voor alle hondenrassen heeft ook de maltezer last van veel erfelijke aandoeningen. Dit heeft alles te maken met de te intensieve hondenfok. Ze hebben vaak oorontsteking, de bek is te klein en hierdoor hebben ze vaak last van gebitsafwijkingen. Ook hebben veel maltezers last van “patella luxatie” of te wel een losse knieschijf, een probleem dat veel voorkomt bij kleine hondenrassen en zeer kostbaar is om te opperen. Vergeet dan ook niet om een hondenverzekering af te sluiten wanneer je een puppy in huis haalt.