De Vizsla is een jachthond afkomstig uit Hongarije. Ze werden traditioneel gebruikt als ‘pointer’ (of voorstaande hond), dit zijn honden die tegen de wind in lopend opzoek gaan naar vogels als patrijzen en fazanten. Als ze een vogel hebben gevonden verstrakt de hond zodat de vogel niet durft te bewegen. Als de jager in de buurt is geeft deze het zijn om de vogel op te jagen zodat hij deze kan schieten. Maar ondertussen wordt deze hond ook voor heel andere doeleinde gebruikt, voornamelijk als huishond. We geven een tiental leuke weetjes over dit elegante hondenras.

Oorsprong van de Vizsla

vizsla oorsprong

Zoals gezegd komt de Vizsla uit Hongarije, het is een zeer oud hondenras dat waarschijnlijk zo’n 1.000 jaar geleden is ontstaan uit jachthonden die werden ingezet door de Magyaren die zich aan het einde van de 9e eeuw in Hongarije vestigden. De Vizsla ontwikkelde zich op de Hongaarse laagvlakte, die rijk is aan wild. In de twee wereldoorlogen werd de Vizsla ingezet om berichten te bezorgen en dit zorgde er bijna voor dat het ras was uitgestorven. In de jaren ’40 zijn de honden gelukkig naar Oostenrijk gebracht en daar is het ras in stand gehouden.

Middelgrote honden

vizsla middelgrote hond

De mannetjes Vizsla’s worden tussen de 20 en 30 kilogram, de teefjes tussen de 18 en 25 kilogram. Ze hebben een gespierd en atletisch uiterlijk en zijn na 1 a 2 jaar volgroeid.

Ze zijn gek op mensen

vizsla aanhankelijk

De Vizsla wordt weleens vergeleken met klittenband, ze plakken het liefste tegen hun baasjes aan. Dit heeft natuurlijk alles te maken met dat deze honden zijn gefokt om samen te werken met de jager. Ze gedijen op menselijke aandacht, en het is dan ook belangrijk om vroeg te trainen om de honden alleen te laten zodat ze geen verlatingsangst ontwikkelen.

Ze zijn slim, maar eigenwijs

vizsla slim

Echte werkhonden zijn slim, dit kan ook niet anders bij een echte jachthond. Als mensen honden intelligent vinden betekent dit namelijk dat ze makkelijk commando’s leren (of dit echt slim is blijft natuurlijk de vraag) en jachthonden moeten goed commando’s opvolgen. Maar ze staan ook bekend als eigenwijs en snel afgeleid.

Vizsla’s zijn supersnel

vizsla snel

We vonden op internet een lijstjes van snelste hondenrassen en hierin staat de Hongaarse Vizsla op de 10e plaats met een topsnelheid van 40 kilometer per uur!

Ze willen wat beleven

wat beleven

Slim, snel, atletisch, werkhond, we hebben het allemaal al genoemd en dit kan natuurlijk maar één ding betekenen: dit is een hondenras dat veel naar buiten wilt! Lange wandelingen en het liefst een taakje, een apport ophalen, iets zoeken zal zeker gewaardeerd worden.

Ze worden geboren met blauwe ogen

blauwe ogen

Puppies zien er eigenlijk altijd schattig uit, maar als ze dan ook nog eens grote blauwe kokers hebben als ze voor het eerst hun ogen opdoen dan smelt iedereen weg. De felblauwe ogen veranderen in een paar maandjes in prachtige oranje-gele ogen.

Ze hebben geen ondervacht

geen ondervacht

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Golden Retrievers en Labradors, heeft de Vizsla geen ondervacht. Dit betekent dat ze het sneller koud hebben, vooral in het water en natuurlijk in de winter. Maar het betekent ook dat hun vacht veel makkelijker te verzorgen is.

Zo schoon als een kat

schone hond

De Vizsla heeft een korte vacht die weinig haar verliest. Maar ook heel fijn is dat het een superschone hond is, ze maken zichzelf schoon vergelijkbaar met een kat. En dat zorgt er ook voor dat ze bijna geen luchtje hebben!

Pas op met springen

vizsla springen

Vizsla’s zijn energiek en atletisch en zeker de jongen honden staan erom bekend dat ze opspringen. Probeer dit eruit te trainen, zeker bij het begroeten van jonge kinderen kan dit onwenselijk zijn. Leer je pup al aan dat hij beloont wordt als hij iemand zittend begroet.

Er is ook een Vizsla met een langere vacht

vizsla draadhaar

Het is een zeer zeldzaam ras, in Hongarije zijn er zo’n 30 nestjes per jaar, en je ziet ze dus niet vaak maar er is ook een Vizsla met langere haren (draadhaar), in het Engels bekend als de Wirehaired Vizsla. Het ras is in 1930 gefokt door de Hongaarse Vizsla te kruisen met een Duitse staande hond. Deze honden kunnen beter tegen kou dan de kortharige variant.