Je weet al dat Corgi’s schattig, slim, en een grote hit zijn bij internet video’s en ‘memes’, maar er is veel meer te vertellen over deze geliefde kleine honden die je misschien nog niet weet. Daarom 10 leuke weetjes over de corgi.

Er zijn twee soorten Welsh corgi’s

twee soorten corgi's

Er zijn twee soorten Welsh corgi: de Pembroke Welsh corgi en de Welsh corgi cardigan. Ze worden beschouwd als twee volledig verschillende hondenrassen omdat ze afkomstig zijn van verschillende voorouders. Waarom ze dan toch zo op elkaar lijken? Dit is het resultaat van vele kruisingen tussen beide rassen in de 19e eeuw. De meest opvallende verschillen tussen de rassen zijn de oren (die van de Pembroke zijn spits en rechtopstaand, en die van de Cardigan afgerond) en de staart (die van de Cardigan is veel langer dan die van de Pembroke, soms heeft de Pembroke zelfs helemaal geen staart).

De Welsh corgi cardigan is het oudste van de rassen

Cardigan Welsh Corgi

Beide corgi-rassen behoren tot de oudste ter wereld. Waarschijnlijk bestaat de cardigan al zo’n 3.000 jaar in Wales. Zeker weten doet men het niet bij zulke oude rassen, maar er wordt aangenomen dat de voorouders spitshonden zijn die werden gebruikt door de Vikingen. Waarschijnlijk de “västgötaspets” een heel oud Scandinavisch hondenras die erg lijkt op de Welsh corgi. De Vikingen namen deze honden mee op reis en zo zijn ze bij de Kelten in Wales terechtgekomen.

Maar de Pembroke heeft ook een lange geschiedenis

Pembroke Welsh Corgi

Ook bij de Pembroke is de oorsprong niet geheel duidelijk maar de meeste hondenkenners zijn het over eens dat dit ras sinds 1107 in Wales te vinden is. Vlaamse wevers migreerden toen naar Wales en namen een type spitshond mee die ze kruisten met de originele Cardigan corgi om zo de Pembroke te fokken.

De Corgi’s werden gebruikt als herder

herder

De Welsh gebruikten de kleine honden met korte pootjes al in de 10e eeuw als herders. Er waren in die tijd geen hekken om de weilanden. Om het vee van een boer bij elkaar te houden en gescheiden te houden van andere kuddes, werden corgi’s ingezet om in hun poten te happen om ze zo te hoeden. Omdat de corgi zulke korte pootjes heeft en dus dicht bij de grond is konden ze makkelijk de enkels van de koeien pakken, en waren ze een moeilijk doelwit van de vergeldingsschoppen van het vee.

De corgi als huishond

huishond

Tegenwoordig is de corgi toch vooral een huishond en hiervoor zijn ze ook zeer geschikt. Uiteraard is een goede socialisatie een must, maar dat geldt voor iedere hond! Ze zijn trouw, intelligent, speels en hebben een groot uithoudingsvermogen. Dat slimme koppie en uithoudingsvermogen moeten uiteraard uitgedaagd worden, als ze zich vervelen kunnen ze zich gaan misdragen. Ook is de corgi een erg vocaal ras, je kent vast die filmpjes wel waarin het lijkt of een corgi aan het ‘praten’ is.

De corgi is slim

corgi

Er is in 1994 door professor Stanley Coren een boek geschreven over welke van de hondenrassen het slimste is, de corgi haalt net de top 10 niet, ze staan op plaats 11. Maar wat betekent slim of intelligentie eigenlijk bij honden? Wij mensen vinden ze slim als ze snel commando’s leren, of dat echt intelligentie is laten we in het midden, maar handig is het wel! Een corgi leert volgens het boek een nieuw commando in 5 tot 15 repetities.

Volgens een legende in Wales rijden feeën op corgi’s

fee op corgi

Er wordt wel gezegd dat de corgi een “betoverde hond” is geliefd door feeën en elfjes. ‘S Nachts gebruikten deze magische wezens de honden om hun rijtuigen te trekken en als ros in de strijd. Volgens deze legende zijn de markeringen op de vacht de contouren van een zadel en harnas.

De Engelse Kroon is gek op corgi’s

Queen Elizabeth II heeft in haar leven meer dan 30 corgi’s gehad. Haar laatste twee corgi’s, Whisper en Willow, zijn kort geleden om het leven gekomen, maar ze heeft nog wel twee dorgi’s, een kruising van een corgi en een teckel, genaamd Candy en Vulcan.

Corgi betekent dwerghond in Welsh

dwerghond

Volgens het Engelse woordenboek betekent ‘cor’ dwerg en ‘gi’ hond, oftewel een dwerghond.

Corgi’s kunnen twerken

Corgi’s zijn zeer populair op internet, vooral hun video’s doen het erg goed op Youtube. Dat heeft te maken met dat schattige koppie, maar net zo goed met de billen. Want de corgi heeft een grote en zeer zachte bil die ze schattig heen en weer bewegen tijdens het lopen, en dan kunnen ze ook nog twerken!